Biber: Političari sa Balkana ne žele u EU, jer se plaše sudbine Iva Sanadera

Biber je kazao da će nakon ulaska Hrvatske u EU biti pooštreni kriterijumi EU za naredne potencijalne članice
83 pregleda 12 komentar(a)
Ažurirano: 29.06.2013. 07:06h

Poznati njemački ekspert za Balkan Florian Biber sa Univerziteta u Gracu u izjavi za bečki “Die Presse” naveo je da mnogi političari sa Balkana ne žele da njihove zemlje uđu u Evropsku uniju (EU) jer se boje “sudbine Iva Sanadera koji je zbog korupcije završio iza rešetaka”.

“Političke elite u zemljama Zapadnog Balkana igraju sličnu igru. Stanovnici svake zemlje žele se pridružiti EU, ali mnogi političari strahuju da će im proces pristupanja donijeti istu sudbinu kao i Ivu Sanaderu u Hrvatskoj, koji je završio u zatvoru zbog korupcije”, kazao je Biber, prenosi Anadolija.

On smatra da, osim Hrvatske i Crne Gore, ostale zemlje Balkana posljednjih godina nisu ostvarile značajan napredak

Biber je kazao da će nakon ulaska Hrvatske u EU biti pooštreni kriterijumi EU za naredne potencijalne članice.

On smatra da, osim Hrvatske i Crne Gore, ostale zemlje Balkana posljednjih godina nisu ostvarile značajan napredak.

“Crna Gora bilježi značajne uspjehe i otvorila je pregovore sa EU. Albanija je u velikoj mjeri sama sebe zaustavila dubokim političkim podjelama između vlade i opozicije. Srbija se može nadati datumu za pregovore o pristupanju nakon uspješnih pregovora sa Kosovom. Put BiH u EU su blokirale domaće političke elite”, rekao je Biber, ističući da su građani EU skeptični u vezi sa proširenjem Unije na Balkan.

“Mnogi građani EU su vrlo skeptični prema ideji proširenja, pomalo zbog preranog pristupanja Rumunije i Bugarske EU, kao i povezanosti Balkana sa ratom i korupcijom”, rekao je on.

Na kraju je kazao da i sama EU mora djelovati mnogo snažnije i jedinstvenije u svijetu kao i na Balkanu.

Bonus video: