Naš USKOK od novembra 2014.

Vlada usvojila plan koji se odnosi na pravosuđe, antikorupciju i temeljna prava u kojem je, u odnosu na raniji predlog, skratila dio rokova i dala troškovnik svih aktivnosti
18 komentar(a)
Ažurirano: 28.06.2013. 10:46h

Novo posebno tužilaštvo za borbu protiv organizovanog kriminala, korupcije, terorizma i ratnih zločina, koje će biti autonomno u odnosu na državno tužilaštvo, trebalo bi da bude formirano do novembra 2014. godine i za taj projekat iz budžeta biće izdvojeno 662 hiljade eura.

To je Vlada obećala Briselu i članicama EU u predlogu Akcionog plana (AP) za poglavlje 23 koje se odnosi na pravosuđe, antikorupciju i temeljna prava, a koji je usvojila na jučerašnoj sjednici.

Rok za formiranje ovog posebnog tužilaštva, koje će biti formirano na principima sličnim hrvatskom USKOK-u, u odnosu na period iz Nacrta AP, Vlada je skratila za godinu.

“Specijalno državno tužilaštvo biće nadležno za postupanje u svim slučajevima sa elementima korupcije, u okviru kojeg će se obezbijediti specijalizacija za osjetljive oblasti i korupciju na visokom nivou i organizaciona struktura posebnog tužilaštva za postupanje u predmetima organizovanog kriminala i korupcije, s posebnim aspektom na visoku korupciju, kao i stvoriti osnov za uspostavljanje funkcionalne veze između Jedinice za finansijske istrage Uprave policije i multidisciplinarnog tima pri specijalnom tužilaštvu”, navodi se u predlogu AP-a.

Do kraja oktobra 2014. oročeno je donošenje posebnog zakona kojim će se urediti postupak vođenja finasijskih istraga i institut oduzimanja imovine, odredbe o njenom upravljanju, staranju i povraćaju oduzete imovine.

Do kraja juna 2014. Vlada je obećala i usvajanje zakona o posebnoj Agenciji za antikorupciju koja bi trebalo da objedini Upravu za antikorupciju i Komisiju za konflikt interesa.

Agencija bi, prema dokumentu, trebalo da počne sa radom 1. januara 2016. od kada će se zakon primjenjivati. Za realizaciju te obaveze trebaće 32.000 eura.

Za razliku od nacrta Akcionog plana Vlada je za svaki segment navela koliko će novca potrošiti, a takođe je i skratila rokove za dio aktivnosti.

Glavni pregovarač Crne Gore sa EU Aleksandar Pejović kazao je da su predlozi AP proslijeđeni EK. On je izrazio uvjerenje da će članice EU dati pozitivne ocjene na ta dva strateška dokumenta.

U prilog tome, Pejović je naveo da su dokumenta rađena direktnim konsultacijama sa ekspertima EK.

“Kada članice EU odluče da su ovi izvještaji u redu i da možemo pisati novu fazu, dobićemo pismo da predamo pregovaračku poziciju za 23. i 24. poglavlje, nakon čega ćemo ući u proceduru sazivanjem međunarodne konferencije za ova dva poglavlja. Vjerujemo da ćemo do tada ispuniti ono što je bio dosadašnji kalendar i dosadašnji dogovor da do kraja ove godine otvorimo dva poglavlja”, rekao je Pejović.

Prema predlogu AP za poglavlje 23, rok za mijenjanje Ustava je jul ove godine, a na isti termin oročeno je usvajanje ustavnog zakona. U radnoj verziji taj rok je bio septembar 2013.

Za konstituisanje Sudskog i Tužilačkog savjeta ostavljen je rok iz radne verzije - prvi kvartal 2015.

Krajem ove i tokom naredne godine Ministarstvo pravde trebalo bi da izradi predloge zakona o Sudskom, odnosno Tužilačkom savjetu, zakon o sudovima, koji moraju biti usklađeni sa izmijenjenim Ustavom, ali i proći javne rasprave i ekspertize EK.

Do 2015. oročeno je donošenje plana za racionalizaciju sudske mreže, a do 2019. da se smanji broj sudija u odnosu na 2014. Za realizaciju ove obaveze Crna Gora će tražiti novac iz IPA fondova.

Završen proces skrininga

Zatvaranjem bilateralnog skrininga za poglavlje 31. koje se odnosi na vanjsku, bezbjednosnu i odbrambenu politiku, Crna Gora je juče završila proces skrininga svih 33 pregovaračka poglavlja.

Skrining je počeo sa poglavljem 23 u martu 2012. To je proces poređenja nacionalnog zakonodavstva sa pravnom EU.

On je osnova za planove za usvajanje novih zakona i njihovu primjenu kako bi Crna Gora u sljedećih nekoliko godina imala iste zakone i standarde kao članice Unije.

Galerija

Bonus video: