Krivokapić: Opozicija ušla u ciklus bržeg sazrijevanja

Prema ocjeni Krivokapića, smjena vlasti ne bi dovela do turbulencija u Crnoj Gori
39 komentar(a)
Ranko Krivokapić, Foto: Savo Prelević
Ranko Krivokapić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 26.06.2013. 10:51h

Crnogorska opozicija je ušla u ciklus bržeg sazrijevanja što je važan proces za Crnu Goru, ocijenio je predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić. On je, u izlaganju na Fakultetu političkih nauka u Podgorici u okviru Foruma alumnista, kazao da državni status Crne Gore predstavlja limit za promjenu vlasti.Krivokapić je rekao da je Crna Gora do sada imala dosta prilika da smijeni vlast.„Nepromjenjivost vlasti se pravda državnim statusom, a ovi iz državnog statusa pravdaju svoju poziciju nepromjenjivošću i ta dva pojma jedan drugog objašnjavaju na pogrešan način“, ocijenio je on.Prema riječima Krivokapića, predsjednički izbori bili su prilika da dođe do smjene vlasti.

„Kad kažem prilika, mislim bez obzira na odnos prema jednom i drugom kandidatu, govorim sa sistemskog nivoa da je to bila dobra prilika da otvorimo i taj krug u Crnoj Gori nove svježe krvi demokratije“, poručio je Krivokapić.

On je ocijenio da je opozicija ušla u, kako je naveo, „ciklus bržeg sazrijevanja“.„Ali ni to nije mali proces i traži suočavanje sa mnogim stvarima i promjene koje je moj koalicioni partner prošao u periodu 1997.-2002. godina kada su i formalno promijenili program“, rekao je Krivokapić.On je dodao da se vidi da opozicija sazrijeva i da je to važan proces za Crnu Goru i da je „ozdravljujući“.„On je dio nečega što može biti puna svježina Crne Gore koja može napraviti snažne zaokrete kojih se ne plašim“, poručio je Krivokapić.Prema njegovoj ocjeni, smjena vlasti ne bi dovela do turbulencija u Crnoj Gori.

„Mislim da je to normalan proces i sada je samo pitanje da li bi vlast kada bi došla bila sposobna da bude trajnija ili da bude vlast jednog proljeća što bi stvari vratilo korak nazad“, smatra Krivokapić.

Krivokapić je rekao da je Crna Gora do sada imala da smijeni vlast

Prema riječima Krivokapića, dvije su glavne opasnosti po državu.„Jedna je da postane formalni iskaz korporativnih interesa da služi poslovnim interesima, prije svega finansijskim, a manje građanima koji su je izabrali“, rekao je on.Krivokapić je dodao da je druga opasnost rastuća nejednakost.„To lako vodi u populizam i demagogiju“, poručio je Krivokapić.On je rekao da će „vrijeme stvoriti nove lidere spremne da greškama ove genracije naprave sigurni put“.

Bonus video: