Državni organi isključeni iz Programa stručnog osposobljavanja

Navodi se da će Lista preferencija će se proširiti na sedam mogućnosti, kako bi se povećala šansa za dobijanje poslodavca
3 komentar(a)
Vlada Crne Gore, Foto: Boris Pejović
Vlada Crne Gore, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 21.06.2013. 13:45h

Državni i organi državne uprave i lokalne samouprave biće isključeni iz Programa stručnog osposobljavanja visokoškolaca za narednu godinu, zbog potrebe racionalizacije zapošljavanja u javnom sektoru, predviđeno je dokumentom koji je Vlada usvojila u četvrtak.

U saopštenju Vladinog Biroa za odnose sa javnošću, objavljenom danas, navodi se da je modifikovanim Modelom za nastavak realizacije Programa stručnog osposobljavanja osoba sa stečenim visokim obrazovanjem u 2013/14. godini, akcenat stavljen na poslodavce iz privatnog sektora.

„Državni i organi državne uprave biće isključeni iz Programa, osim ustanova prosvjete, zdravstva, policije, vojske i privrednih društava u većinskom državnom vlasništvu. Organi lokalne samouprave takođe neće bili uključeni u Program“

„Državni i organi državne uprave biće isključeni iz Programa, osim ustanova prosvjete, zdravstva, policije, vojske i privrednih društava u većinskom državnom vlasništvu. Organi lokalne samouprave takođe neće bili uključeni u Program“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da će Lista preferencija će se proširiti na sedam mogućnosti, kako bi se povećala šansa za dobijanje poslodavca.

„Preferencije će moći da se mijenjaju do samog isteka roka za prijavljivanje, a korisnicima će u svakom trenutku moći da vide svoju poziciju, u zavisnosti od mjesta koje su izabrali“, precizirali su iz Vlade.

Vlada je utvrdila i Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Vojsci Crne Gore kojim se preciznije propisuju poslovi koje vrši Generalštab, zdravstvena i specifična zaštita u Vojsci, sindikalno organizovanje, kao i način obračuna zarada, naknada i drugih troškova za zaposlenih.

Na sjednici je utvrđen i Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o putnim ispravama, kojim se taj akt usklađuje sa propisima Evropske unije i usaglašava sa zakonima o zaštiti podataka o ličnosti i o prekršajima.

„Vlada je ocijenila da će uvođenje novih sigurnosnih standarda u putne isprave smanjiti mogućnost krivotvorenja i falsifikovanja putnih isprava i olakšati prelazak državne granice i kretanje građana“, kaže se u saopštenju.

Bonus video: