Poziv NVO sektoru da učestvuje u izradi izbornog zakona

Članovi radne grupe složili su se da se u rad uključe i strani eksperti, prije svega oni koji su već imali relevantnu ulogu u Crnoj Goru
1 komentar(a)
Suljo Mustafić, Rifat Rastoder, Miško Vuković, Radna grupa izborni zakon, Foto: Boris Pejović
Suljo Mustafić, Rifat Rastoder, Miško Vuković, Radna grupa izborni zakon, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 20.06.2013. 13:17h

Radna grupa za izgradnju povjerenja u izborni proces uputiće javni poziv nevladinim organizacijama da učestvuju u radu tog skupštinskog tijela.

Radna grupa koja će se do 10. septembra baviti izmjenama i dopunama izbornog zakonodavstva će do daljeg brojati 13, umjesto ranije najavljenih 12 članova, jer je u rad grupe uključena i poslanica Hrvatske građanske inicijative (HGI) Ljerka Dragičević.

Kopredsjedavajući, poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Milutin Simović izrazio je zabrinutost zbog trošenja vremena.

“Od donošenja zaključaka na plenumu do sjednice potrošili smo 19 dana samo za pripremu rada. Radna grupa će ukoliko bude potrebno dobiti i dodatno vrijeme nakon 10. septembra, ali to ne znači da imamo previše vremena na raspolaganju” kazao je Simović.

Kopredsjedavajući Srđan Milić iz SNP-a insistirao je na aktivnom učešću NVO sektora u radu grupe i kazao da su pojedine organizacije već tražile učešće na sjednicama.

On je kazao da u opusu zakona kojim će se baviti Radna grupa nedostaje i Zakon o izboru predsjednika, odnosno finansiranje kampanje za predsjedničke izbore, sa čim se složio i Predstavnik DF Goran Danilović. Milić je najavio da će inicirati izmjene zakona o izboru predsjednika i tu inicijativu podnijeti Kolegijumu predsjednika Skupštine.

Poslanik DPS-a Miodrag Vuković kazao je da je prethodna radna grupa koja se bavila izbornim zakonodavstvom za mnogo manji obim posla potrošila četiri godine, umjesto četiri mjeseca, te da se sadašnjem skupštinskom tijelu ne smije to dogoditi.

Vuković je naglasio da javni sektor treba uključiti u rad grupe, ali da su članovi Radne grupe oni koji treba da donose odluke.

Vukovićev partijski kolega Predrag Sekulić tražio je da NVO sektor svoje predloge dostavi u pisanoj formi, da ne bi došlo do zagušenja u radu.

Članovi radne grupe složili su se da se u rad uključe i strani eksperti, prije svega oni koji su već imali relevantnu ulogu u Crnoj Goru, poput Savjeta Evrope, OEBS-a i ODIHR-a.

Simović je na početku sjednice kazao je da u tom tijelu očekuje visoki nivo međusobnog povjerenja i dobru atmosferu, “za razliku od nekih drugih odbora”.

Bonus video: