Riker: Detaljno istražiti aferu "Snimak" kako bi građani vjerovali institucijama

"Stranke svakako imaju svoje sastanke. Pitanje je da li su ti navodi, do kojih se došlo, da li je bilo nepravilnosti na izborima"
0 komentar(a)
Filip Riker, Foto: Blic
Filip Riker, Foto: Blic
Ažurirano: 10.06.2013. 20:23h

Pomoćnik zamjenika državnog sektretara Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Filip Riker ocijenio je da bi nadležne službe trebalo "detaljno i transparentno" da istraže aferu "Snimak", kako bi se povratilo povjerenje građana u instuticije.

"Partijski sastanci i predizborne analize ne događaju se samo u Crnoj Gori", kazao je Riker u intervjuu za Televiziju Crne Gore i dodao da bi trebalo ispitati i da li se nešto od onoga što se pričalo na sjednicama partijskih tijela Demokratske partije socijalista (DPS) i zaista nije dogodilo.

Dobar znak, kako je kazao, je to što je Tužilaštvo već pokrenulo istragu.

"Stranke svakako imaju svoje sastanke. Pitanje je da li su ti navodi, do kojih se došlo, da li je bilo nepravilnosti na izborima. Ali, to je nešto što se treba istražiti, na transparentan način. Na taj način će se povratiti povjerenje u institucije. Različiti navodi se javljaju svugdje u svijetu u svakom trenutku, kazao je Riker, ponavljajući da je povjerenje građana u institucije od ključne važnosti.

Govoreći o evroatlantskim integracijama Crne Gore, Riker je kazao da zvanična Podgorica treba da pruži "snažan doprinos NATO savezu", a da će i SAD i NATO zauzvrat garantovati stabilnost i veće povjerenje investitora.

"Članstvom u NATO se povećava stabilnost i govori se o tome da ste sproveli reforme u društvu, samim tim što ste dio tog kluba. Članstvo u NATO predstavlja zajedničke vrijednosti", rekao je Riker.

On, međutim, nije htio da spekuliše da li će na narednom samitu NATO-a, koji se održava naredne godine, Crna Gora dobiti pozivnicu za članstvo.

"To zavisi od upsjeha koji Crna Gora ostvari po pitanju neophodnih reformi i mislim da bi bilo previše rano sada govoriti i spekulisati o datumima. Umjesto toga, potrebno je fokusirati se na ispunjenje ciljeva", istakao je Riker.

Bonus video: