Bez podrške SDP-a, ponoviće se Telekom

Zakonska ograničenja omogućavaju vlasti i predstavnicima državnih institucija opstrukciju parlamentarne istrage afere „Snimak”
71 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 07.06.2013. 18:12h

Anketni odbor koji treba da istraži aferu “Snimak” mogao bi se pretvoriti u medijsku predstavu bez konkretnih rezultata, ukoliko Socijaldemokratska partija (SDP) i manjinske stranke istinski ne stanu iza zahtjeva da se do kraja sprovede parlamentarna istraga te afere.

Zahvaljujući zakonskim propustima, vladajuća koalicija mogla bi usporavati rad Odbora, neprihvatanjem tema koje treba ispitati, osoba koje treba saslušati i na kraju zaključaka, koje parlament treba da usvoji. To im omogućava Zakon o parlamentarnoj istrazi koji ne predviđa kazne za funkcionere i političare koji se ne odazovu pozivu na saslušanje ili odbiju da odgovore na pitanja. Zakon obavezuje na saradnju i državne institucije, ali nema kazne za njihove predstavnike koji ne dostave potrebne podatke.

Predsjednik Anketnog odbora Koča Pavlović smatra da će to skupštinsko tijelo nailaziti na prepreke, jer u DPS-u ne kriju da čitavu aferu smatraju izmišljenom. Zbog toga je, smatra on, logično očekivati da će članovi odbora iz DPS-a nastojati da obesmisle rad Anketnog odbora. Najjaču parlamentarnu partiju u odboru predstavljaju predsjednik poslaničkog kluba Milutin Simović, Obrad Mišo Stanišić i Miodrag Vuković.

Pavlović, koji je bio član anketnog odbora za aferu “Telekom”, smatra da ova istraga mora dati opipljive rezultate

Pavlović, koji je bio član anketnog odbora za aferu “Telekom”, smatra da ova istraga mora dati opipljive rezultate, jer ovoga puta na tome insistira međunarodna zajednica. Evropski komesar za proširenje Štefan File poručio je, prije formiranja Anketnog odbora, da Evropska komisija (EK) od vlasti u Crnoj Gori očekuje da u potpunosti istraži sve navode o kojima svjedoče snimci sa sjednica DPS-a. Predsjednik DPS-a Milo Đukanović nazvao je aferu isceniranom, a slično je tvrdio i u slučaju afere “Telekom”.

“Ostaje da vidimo šta će ti rezultati podrazumijevati, da li će rasvjetljavanje afere Snimak imati krivično-pravni epilog. Vidjećemo, na primjer, da li će neko od predstavnika vladajuće koalicije podržati predlog da Anketni odbor zatraži od Tužilaštva da se otvori istraga protiv Branimira Gvozdenovića, Tarzana Miloševića, Daliborke Pejović ili Zorana Jelića, za čije činjenje smatram da se nalazi u zoni krivične odgovornosti. Vidjećemo i kako će se SDP odnositi prema zahtjevu za saslušavanje Đukanovića, i na koji će se način ovo skupštinsko tijelo odnositi prema političkoj odgovornosti nekih poslanika iz našeg parlamenta”, kazao je Pavlović.

Da ni istraga afere “Snimak” neće ići lako, u vladajućoj koaliciji su već potvrdili, odbijajući da prisustvuju prvoj sjednici tog tijela prije nego odluku o formiranju objavi Službeni list. Iako je Simović u medijima poručio da Anketni odbor treba da počne sa radom što prije, iz vladajuće koalicije je Pavloviću poručeno da nema prve sjednice bez poštovanja zakonskih normi.

“Čim Službeni list objavi skupštinsku Odluku, i čim Anketni odbor tako započne i formalno da postoji, ja ću sazvati konstitutivnu sjednicu na kojoj ćemo, većinom glasova, ustanoviti listu osoba koje ćemo pozvati na saslušanje. Očekujem da će se to desiti tokom naredne sedmice”, kaže Pavlović.

Sve zakonske manjkavosti parlamentarne istrage pokazale su se tokom afere “Telekom”, kada Anketni odbor nije uspio da donese konačne zaključke jer nije imao potrebnu većinu. Zbog toga je parlamentu dostavljen tehnički izvještaj, bez konkretnih predloga parlamentu. Tokom istrage pozivu parlamentaraca se nijesu odazvali bivši direktori Telekoma Milan Perović i Oleg Obradović, dok je nekadašnji čelnik kompanije Miodrag Ivanović tvrdio da nije dobio dopis Telekoma u kojem ga oslobađaju čuvanja poslovne tajne i odmah napustio sjednicu skupštinskog tijela. Oni zbog toga nijesu odgovorali jer Zakon o parlamentarnoj istrazi, oko kojeg su se prije dvije godine složili poslanici vlasti i opozicije, ne predviđa kazne za one koji se ne odazovu pozivu ili lažno svjedoče. Nesuglasica, ali ne i kazni, bilo je sa Vrhovnim državnim tužilaštvom, koje je nakon "curenja" dijela tajnih podataka u javnost zaprijetilo da će ubuduće filtrirati podatke koje daje parlamentu.

Ističući da je vlast prihvatila istragu afere “Snimak” zbog pritiska međunarodne zajednice, izvršna direktorka Centra za građansko obrazovanje (CGO) Daliborka Uljarević smatra da, i pored očekivanih opstrukcija, istragu treba iskoristiti za ogoljavanje političkih zloupotreba državnih resursa.

“Bez obzira na otežavajuće okolnosti, taj prostor bi mogao da se iskoristi za iznošenje vrlo konkretnih dokaza o zloupotrebama državnih resursa i da se na taj način inicira vraćanje tog pitanja tamo gdje mu je i primarno bilo mjesto – u pravosudne organe. Pametnim vođenjem parlamentarne istrage opozicija bi mogla prezentovati predstavnicima međunarodne zajednice činjenice da predstavnici DPS-a ovaj format koriste kao alibi, a ne kao prostor gdje se treba utvrditi istina”, kazala je ona, podsjećajući na parlamentarnu istragu šverca cigareta 2001. godine.

Komisija za ispitivanje tačnosti navoda zagrebačkog „Nacionala” o švercu cigareta, koju je vodio poslanik SNP-a Vuksan Simonović, je nakon opsežne istrage nalaze odnijela u Bari i predala ih oblasnom tužiocu Đuzepeu Šelziju. Parlamentarna komisija je u završnom izvještaju tada zaključila da je u toj republici u posljednjih 10 godina obavljan šverc cigareta pod pokroviteljstvom državnih organa Crne Gore. Zaključak je 2002. godine usvojen glasovima predstavnika SNP-a i Liberalnog saveza, a uz bojkot DPS-a i SDP-a.

Pavlović: Konsultovaćemo i građane

Pavlović je kazao da će rad Anketnog odbora biti javan i najavio da će konsultovati građane o radu tog skupštinskog tijela. Zakonom o parlamentarnoj istrazi predviđeno je da rad odbora može biti zatvoren za javnost u slučaju čuvanja tajnosti podataka.

“Cjelokupan rad Anketnog odbora biće javan, kako to Zakon propisuje. Cjelokupna dokumentacija i korespondencija Odbora, kao i snimci svih njegovih javnih sjednica, biće dostupni na web stranici Skupštine CG. Građani će moći da kontaktiraju Odbor, da komentarišu rad i da saopštavaju sugestije preko posebne e-mail adrese. Mislim da je ovaj nivo javnosti rada neophodan”, kaže Pavlović.

Nema rezultata bez uključivanja

Tužilaštva Uljarević ističe da je u rasvetljavanju afre “Snimak” ključna uloga Tužilaštva, navodeći da ta institucija treba da procesuira one koji su državne resurse podredili partiji i obezbijedi sudski epilog. Ona smatra da Tužilaštvo može da prati što se dešava u Anketnom odboru, ali da je ono operativno mnogo sposobnije da aferu ispita do kraja.

“Dosadašnje iskustvo je ukazalo na zabrinjavajuće političke uticaje na Tužilaštvo koji su značajno ugrozili njegov rad i kredibilitet. Izvođenjem potrebnih dokaza, Tužilaštvo bi moglo da okrene novu stranicu jednakosti pred zakonom, a samim tim i odnosa institucija prema vladavini prava u Crnoj Gori. Nema dileme da Tužilaštvo ima na raspolaganju sav potreban zakonodavni i operativni okvir čijom upotrebom bi moglo ovu aferu rasvijetliti i procesuirati, ukoliko se uspije osloboditi političkih uticaja”, smatra ona.

Galerija

Bonus video: