U Radnoj grupi očekuju da će ispuniti očekivanja

Nakon sjednice je saopšteno da će Radnom grupom predsjedavati Srđan Milić i Milutin Simović
1 komentar(a)
Neven Gošović, Srđan Milić, Milutin Simović, Foto: Zoran Đurić
Neven Gošović, Srđan Milić, Milutin Simović, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 06.06.2013. 15:20h

Radna grupa za izgradnju povjerenja u izborni proces počeće sa radom naredne sedmice, a njeni predstavnici očekuju da će ispuniti očekivanja građana da do 10. septembra dostave Skupštini svoje zaključke.

Radna grupa danas je održala konstitutivnu sjednicu, a zaključcima koje je parlament usvojio prošle sedmice, predviđeno je da će se to tijelo baviti zakonima vezanim za sprovođenje izbornog procesa, a da eventualne predloge promjena regulative mora dostaviti Skupštini najkasnije do 10. septembra.

Nakon sjednice je saopšteno da će Radnom grupom predsjedavati lider Socijalističke narodne partije (SNP) Srđan Milić i poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Milutin Simović.

Poslanik SNP-a Neven Gošović kazao je da je ta odluka bila jednoglasna.

„To rješenje bilo je prihvatljivo za sve“, rekao je Gošović novinarima u Skupštini nakon sjednice.

On je pojasnio da je zadatak Radne grupe, koja ima po šest članova iz vlasti i opozicije, da utvrdi predlog zakonodavnog okvira čijom će dosljednom primjenom ubuduće svi biti zadovoljni.

Gošović je rekao da očekuje da će grupa sa radom početi naredne sedmice.

Poslanik Pozitivne Crne Gore Azra Jasavić, rekla je da u toj partiji očekuju dinamičan i intenzivan rad“.

„Očekujem i da ćemo do roka koji je zadat ispuniti očekivanja koja imaju građani od nas, a vezani su za vrlo složenu materiju izmjene i dopune zakona koja regulišu pitanje izbora“, kazala je ona.

Poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Miodrag Vuković, kazao je da se Radna grupa bavila formalnim pitanjima kako ne bi „forma poništavala suštinu“.

„Ne počinjemo proces uspostavljanja povjerenja sa izbornim procesom nego nastavljamo. Hoćemo da saslušamo jedni druge i čujemo prigovore kada su zakoni u pitanju“, rekao je on.

Prema riječima Vukovića, članovi Radne grupe spremni su da doprinesu vraćanju povjerenja u izborni proces.

„U DPS-u ćemo učiniti sve da ono što je do nas, bude kvalitetno i prihvaćeno u Radnoj grupi. Cilj nam je da podignemo nivo povjerenja u izborni proces jer izgleda izborni proces nema povjerenje u kolege iz opozicije“, naveo je Vuković.

On je dodao da će DPS-u biti „teže da ubijedi kolege iz opozicije da nije problem u zakonima i papirima već u njima“.

Predviđeno je da Radna grupa pripremi predloge za izmjene zakona o biračkim spiskovima, o ličnoj karti, registru prebivališta, izboru odbornika i poslanika, finansiranju političkih partija i crnogorskom državljanstva.

Bonus video: