MANS: Radulović najaktivniji poslanik, Vuković, Drešević i Šabović najneaktivniji

Iz MANS navode da su 22 poslanika Skupštine Crne Gore neaktivni, 24 poslanika su srednje aktivni, a 23 poslanika se ubrajaju u aktivne
74 pregleda 6 komentar(a)
Branko Radulović, Foto: Boris Pejović
Branko Radulović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 10.07.2018. 10:28h

Poslanik Pokreta za promjene (PzP) i Demokratskog fronta (DF) Branko Radulović najaktivniji je poslanik Skupštine Crne Gore u periodu od novembra 2017. do jula 2018. godine, pokazuje Pregled rada poslanika i poslaničkih klubova koji je uradio NVO MANS.

Radulović je prvi sa indeksom 6,98.

Na drugom mjestu je njegova koleginica iz PzP i DF Branka Bošnjak sa indeksom 5,63, dok je na trećoj poziciji nezavisni poslanik Aleksandar Damjanović sa indeksom 4,92.

Četvrtu poziciju zauzima poslanik Liberalne partije Andrija Popović - indeks 4,56, na petom mjestu je poslanica Demokratske partije socijalista (DPS) Marta Ščepanović - indeks 3,55, dok je Goran Danilović iz Ujedinjene Crne Gore na 6. mjestu sa indeksom 3,47.

Među prvih 10 su još Predrag Sekulić (DPS) na 7. mjestu i indeksom 3,33, Milutin Đukanović (Nova srpska demokratija, DF) je na mjestu broj osam indeksom 3,26, Predrag Bulatović (DNP, DF) nalazi se na poziciji 9 sa indeksom 3,24, dok je 10. Milan Knežević (DNP, DF) sa indeksom 2.96.

Najmanji indeks aktivnosti tokom u periodu od novembra 2017. do jula 2018. ostvarili su Zvonko Vuković, poslanik DPS sa indeksom 0,17, Nedžad Drešević, poslanik Bošnjačke stranke – 0,05, i na kraju Džavid Šabović (SDP) koji ima indeks 0,00.

Iz MANS navode da su 22 poslanika Skupštine Crne Gore neaktivni, 24 poslanika su srednje aktivni, a 23 poslanika se ubrajaju u aktivne.

Kalezić: Kontrolna funkcija Parlamenta značajno marginalizovana

Kontrolna funkcija Parlamenta značajno je marginalizovana, jer iako Skupština može zaključcima da utiče direktno na rad izvršne vlasti, ne postoji institucionalni mehanizam za praćenje njihove realizacije, ocijenio je koordinator Parlamentarnog programa MANS-a, Danilo Kalezić.

„Skupština je u prethodnom periodu donijela 52 zaključka, ali ih izvršna vlast nije sprovodila, što pokazuje da ne postoji ni normativni okvir, ali ni politička volja da se pronađe način da Skupština nadgleda sprovođenje zaključaka“, kazao je Kalezić.

Komentarišući efektivni rad poslanika, Kalezić je kazao da su u maju poslanici imali samo šest sati efektivnog rada, što je 3,45 odsto rada prosječnog građanina Crne Gore.

„U junu su poslanici bili malo aktivniji, pa su imali nepunih osam radnih dana efektivnog rada, što je 35 odsto rada prosječnog građanina“, rekao je Kalezić na konferenciji za novinare.

Komentarišući funkcionisanje Parlamenta, Kalezić je kazao da je jedan od većih problema u radu i nedostatak procedure za podnošenje inicijativa građana Parlamentu.

„Crnogorski parlament nema jasno propisanu i definisanu proceduru kako da se tretiraju inicijative građana“, rekao je Kalezić na konferenciji za nocinare.

Prema njegovim riječima, neophodno je institucionalizovati ovaj mehanizam, kako bi građani znali koji su to rokovi u kojima mogu da očekuju odgovor od Parlamenta za svoje obraćanje.

Kalezić smatra da dodatni problem u radu Parlamenta predstavlja i rad Kolegijuma predsjednika Skupštine.

„Jedno tijelo koje ne može biti zatvoreno, konstantno radi iza očiju javnosti. Kolegijum bi trebalo da bude otvoren i da na taj način civilni sektor i mediji mogu pratiti rad tog skupštinskog tijela“, ocijenio je Kalezić.

Tokom projekta praćenja rada Parlamenta, od novembra prošle godine, MANS je pratio indeks aktivnosti poslanika i poslaničkih klubova, na osnovu njihovog učešća na plenarnim zasjedanjima Skupštine.

Najaktivniji poslanički klub u periodu od novembra prošle godine do sad je klub Socijaldemokrata (SD) i Liberalne partije, zatim klub Demokratskog fronta (DF).

Poslanički klub Demokratske partije socijalista (DPS) bio je manje aktivan od prethodnih, a na pretposlednjem mjestu po aktivnosti je klub manjinskih partija.

Najmanje aktivan poslanički klub u ovom periodu bio je klub Socijaldemokratske partije (SDP).

Posmatrajući indeks aktivnosti, u grupi najmanje aktivnih poslanika nalaze se 22 osobe, sa indeksom aktivnosti manjim od jedan.

U grupi srednje aktivnih poslanika nalaze se 24 osobe i one imaju indeks aktivnosti od 1 do 2.

Sa indeksom preko dva, u grupi najviše aktivnih poslanika mjesto je našlo njih 23, poslanika koji i dalje bojkotuju Parlament ima 12 i oni su iz Demokratske Crne Gore, Socijalističke narodne partije (SNP) i iz Građanskog pokreta URA.

MANS je pratio rad poslaničkih klubova i poslanika tokom devete sjednice redovnog proljećnog zasjedanja, koja je trajala tri sedmice.

Tokom ove sjednice najviše aktivan je bio Branko Radulović, zatim Branka Bošnjak, Nikola Rakočević, Aleksandar Vuković, Jovan Vučurović, Koća Pavlović, Raško Konjević, Marta Šćepanović i Andrija Popović.

Indeks aktivnosti poslaničkih klubova tokom devete sjednice Parlamenta različit je u odnosu na period od novembra prošle godine do sada.

„Tako je poslanički klub DF-a po aktivnosti prvi, na drugom mjestu je SDP, zatim SD i Liberalna partija, DPS je na četvrtom mjestu, a peti je klub manjinskih partija - Bošnjačke stranke, Koalicija „Albanci odlučno“ i Hrvatska građanska inicijativa“, naveo je Kalezić.

Prema njegovim riječima, od ukupno 32 predloga amandmana, 15 ih je usvojeno, 12 odbijeno, a povučeno je pet amandmana.

„Zabrinjavajuća je činjenica da ni jedan predlog amandamana opozicije nije usvojen“, istakao je Kalezić.

Hana Mekglu iz Fonda Ujedinjenih nacija za demokratiju (UNDF) kazala je da je cilj projekta koji se sprovodi od novembra prošle godine, a odnosi se praćenje rada Parlamenta, transparentnost, javna dostupnost informacija i aktivnije učešće građana u parlamentarnim procesima.

UNDF finansira projekte koji osnažuju civilno društvo, podstiču ljudska prava i ohrabruju građane da aktivnije participiraju u radu Parlamenta.

Bonus video: