Siništaj: Vladajuća koalicija želi izbore prije samostalnosti Tuzi

Gegaj, međutim, tvrdi da će DPS podržati interese i većinsku volju građana Malesije
72 pregleda 19 komentar(a)
Ažurirano: 04.06.2013. 19:09h

Odbornik Građanske inicijative u Skupštini GO Tuzi Vaselj Siništaj tvrdi da DPS i SDP pokušavaju da još jednom "proguraju" održavanje lokalnih izbora prije referenduma za samostalnu opštinu Tuzi.

Time bi, tvrdi, dobili na vremenu i dali legitimitet GO Tuzi na još tri, ili eventualno četiri godine.

"Onda će vjerovatno oni sami mijenjati Zakon o teritorijalnoj organizaciji, odnosno, raditi njegove izmjene i dopune", kazao je Siništaj.

Takav stav Siništaj je iznio nakon odgovora koje su iz MUPa nedavno dobili predstavnici Kluba albanskih partija, koji su u avgustu Skupštini Crne Gore predali inicijativu za izmjenu i dopunu Zakona o teritorijalnoj organizaciji, koja se odnosi na mogućnost dobijanja samostalne opštine Tuzi, i studiju o izvodljivosti i opravdanosti te ideje.

Siništaj je kazao da su iz MUP-a dobili odgovor u kome se glavna primjedba odnosi na to što su u podnesenoj inicijativi planirana naselja u Malesiji, koja nijesu pobrojana u Statutu Glavnog grada.

"Od nas su zatražili da mi kao podnosioci inicijative iznesemo naše viđenje njihovog stava. Mislim da su sve ovo političke igre, to je odgovor bez odgovora", smatra Siništaj.

Funkcioner DPS-a Nikola Gegaj, međutim, tvrdi da će DPS podržati interese i većinsku volju građana Malesije iskazane na referendumu, koji će biti organizovan krajem septembra "ako bude sve išlo preciziranom dinamikom".

On je kazao da su inicijatori odbili predlog nadležnih institucija da pripremljena studija, koja je urađena na Siništajevu inicijativu i dostavljena MUP-u, posluži kao pripomoć studiji koju radi firma "Investment & consalting".

Ugovor sa pomenutom firmom, koja je na tenđeru dobila posao za izradu studije o ekonomskoj opravdanosti formiranja opštine Tuzi, potpisan je početkom maja. Rok za izradu studije je 60 dana. Prije referenduma, koji je planiran do kraja septembra, trebalo bi da se održi i javna rasprava o tom dokumentu.

Gegaj je istakao da je inicijativa, koju je dobio kao poslanik, bila legitimna, objasnivši da nije bilo razloga da se studija izvodljivosti priprema na brzinu i da sa njom ne budu upoznati građani Malesije, pogotovo ako je u pitanju sadržaj studije ekonomske opravdanosti opštine Tuzi.

"Nije bilo dovoljno da iz Malesije taj projekat ima u rukama rukovodstvo jedne političke grupacije i poslanici Skupštine, već su se morale organizovati i javne rasprave sa građanima na kojima bi pisci projekta do detalja objasnili projekat i otklonili svaku dilemu da li Tuzi mogu funkcionisati kao punopravna opština", ocijenio je Gegaj.

Na osnovu inicijative Kluba albanskih partija, parlamentarni Odbor za ekonomiju je usvojio izmjene i dopune Zakona o teritorijalnoj organizaciji, kojima je data saglasnost da se iz budžeta izdvoji novac za formiranje opštine Tuzi.

Ističući da je Odbor procijenio da je sa ekonomskog aspekta sve u redu, Siništaj je pojasnio da se to ne kosi sa izradom elaborata o opravdanosti opštine Tuzi.

Galerija

Bonus video: