Bralić: U Turskoj nema povrijeđenih građana Crne Gore

Bralić je rekao da u Turskoj boravi oko 175 studenata iz Crne Gore i da je Ambasada u svakodnevnom kontaktu sa njima
0 komentar(a)
Istanbul, Foto: Anadolija
Istanbul, Foto: Anadolija
Ažurirano: 04.06.2013. 10:53h

U demonstracijama u Turskoj nema povrijeđenih državljana Crne Gore, rekao je crnogorski ambasador u Ankari, Ramo Bralić.

Protesti u Turskoj počeli su prošle sedmice zbog odluke vlasti da se na centralnom gradskom trgu u Istanbulu posječe 600 stabala, radi izgradnje tržnog centra i džamije.

Protesti su se prenijeli na ostale turske gradove i prerasli u demonstracije protiv Vlade.

Bralić je agenciji MINA rekao da u Turskoj boravi oko 175 studenata iz Crne Gore i da je Ambasada u svakodnevnom kontaktu sa njima.

»Oni su bezbjedni, nijesu uključeni u demonstracije. Imamo redovni kontakt sa njima. Ne obraćaju se za pomoć, nisu uključeni u proteste a samim tim ni životno ugroženi«, kazao je Bralić.

Prema njegovim riječima, preko dana nema nikog od demonstranata na ulicama.

»Oni se okupe predveče i ostaju do jedan sat. Potom se razilaze, idu kućama, odmaraju, spavaju rade i onda se sjutra ponovo oko osam počnu prikupljati«, rekao je Bralić.

On ne smatra da je situacija dramatična kao što se govori.

»Oni se okupljaju da iskažu svoje stavove ali čini se da je to više reakcija na »komotno« ponašanje premijera Redžep Tajip Erdogana da uspostavi neki dogovor sa njima«, kazao je Bralić.

Organizacije za ljudska prava i ljekari saopštili su da je od početka protesta u Istanbulu povrijđeno više od hiljadu, a u Ankari 700 ljudi.

Prema podacima koje je vlada objavila u nedelju, u sukobima u 67 gradova povrijeđeno je 58 civila i 115 pripadnika snaga bezbjednosti, dok je više od 1,7 hiljada ljudi širom zemlje uhapšeno, ali je većina njih, u međuvremenu, pušteno na slobodu.

Bonus video: