Odbor za politički sistem nije podržao lex specialis, SDP glasao protiv

Odbor za politički sistem je prije toga prihvatio predložene zaključke opozicije o potrebi promjene izbornih uslova
34 komentar(a)
Ažurirano: 31.05.2013. 08:43h

Odbor za politički sistem, većinom glasova (7-6) je odbio Predlog zakona o poništavanju predsjedničkih izbora (lex specialis), objavio je na Tviteru funkcioner Demokratskog fronta Slaven Radunović.

Radunović je istakao da je i Socijaldemokratska partija bila protiv lex specialisa.

Odbor za politički sistem je prije toga prihvatio predložene zaključke opozicije o potrebi promjene izbornih uslova.

DF spreman i da trajno napusti Skupštinu

Demokratski front (DF) mogao bi pozvati opoziciju na potpuni bojkot Skupštine, ukoliko danas ne budu usvojeni zaključci o izgrađivanju povjerenja u izborni proces, saznaju “Vijesti”.

To bi se moglo desiti ukoliko vladajuća koalicija amandmanima pokuša da izmijeni predloge zaključaka koje je dostavila opozicija ili oni budu mnogo odudarali od opozicionih predloga.

“Ukoliko vlast pokuša da amandmanima izmijeni zaključke koje smo dostavili, ne ostaje nam ništa osim da trajno napustimo parlament”, kazao je “Vijestima” visoki funkcioner DF-a.

U zaključcima opozicija traži formiranje radne grupe za promjenu zakona o izboru poslanika i odbornika, o finansiranju partija, o ličnoj karti i o biračkim spiskovima. Ta radna grupa bi imala po šest članova iz opozicije i iz vlasti, s tim što bi na njenom čelu bio predstavnik opozicije. Zadatak radne grupe, kako je navedeno u predlogu, je da do 15. jula predloži sve izmjene ovih zakona, kako bi na Skupštini bili usvojeni do 31. jula.

Moguće je da će SDP kroz amandmane tražiti da se produži rok jer, kako smatraju u toj partiji, nije realno da se zakoni na kvalitetan način mogu izmijeniti do 15. jula.

Ako ovaj opozicioni zaključak bude usvojen, sa ili bez amandmana socijaldemokrata, gotovo je izvjesno da će poslanici Fronta sljedeći put na plenum doći tek kada se bude raspravljalo o predlozima radne grupe i zaključcima anketnog odbora za aferu “Snimak”.

Do tada, predstavnici Fronta bi učestvovali samo na sjednicama radne grupe i anketnog odbora. U suprotnom, da se vrate u plenum samo na osnovu toga što bi Skupština usvojila zaključke, rizikovali bi vladajuća koalicija opstruira rad u radnoj grupi i anketnom odboru, čime ne bili suštinski gubitnici.

Sagovornik “Vijesti” je nagovijestio i mogućnost da se predsjednici odbora za antikorupciju i evropske integracije vrate na svoje pozicije. Povratak u ta dva odbora, kako je pojasnio, bio bi odgovor DF-a na primjedbe predstavnika vlasti da se ta radna tijela ne mogu sastajati jer predsjednici učestvuju u bojkotu.

Pred poslanicima će se danas naći i predlog lex specialisa kojim se traži poništavanje predsjedničkih izbora i raspisivanje novih. Poslanik SDP-a Džavid Šabović juče je na Zakonodavnom odboru podržao taj zakon, navodeći da to ne znači da će lex specialis podržati i njegova partija. On je kazao da još nije siguran ni kako će glasati na plenumu, ali da je "bliži tome da podrži predloge”. Protiv lex specialisa na jučerašnjoj sjednici odbora glasala su četiri poslanika DPS-a.

“Imam jednu dilemu. Šta da je pobijedio Miodrag Lekić (predsjednik Demokratskog fronta), a onda ova većina da, računajući i mene, predloži neki lex specialis, pa poništi odluku“, pojasnio je Šabović navodeći da su predsjednički izbori bili nelegitimni.

Za usvajanje Lex specialisa potrebna je podrška 41 poslanika, što znači da zakon ne može proći i ako poslanici SDP-a budu uzdržani.

Poslanik SNP-a Velizar Kaluđerović kazao je da je, prema najavama iz svih poslaničkih klubova, izvjesno da će biti usvojena odluka o formiranju anketnog odbora, jer na to snažno ukazuju i najviši zvaničnici EU.

Galerija

Bonus video: