MVPEI: Jačamo ekonomsku diplomatiju

MVPEI navodi da je od obnavljanja nezavisnosti otvoreno 35 DKP čije je djelovanje doprinijelo kvalitetu bilateralnih odnosa
7 komentar(a)
Irena Radović, Foto: Boris Pejović
Irena Radović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 30.05.2013. 12:17h

Efikasnost vanjske politike Crne Gore ne može se analizirati samo kroz trgovinsku razmjenu, jer bilateralna saradnja podrazumijeva političku, naučnu i kulturnu saradnju, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija (MVPEI).

“Svođenje ukupnih bilateralnih odnosa sa određenom državom na trgovinsku razmjenu, koja sama po sebi zavisi od niza drugih faktora, kao što su globalni ekonomski trendovi, ali i angažman više strukovnih institucija (privredne komore, agencije za promociju i dr.), ne predstavlja osnov za realnu analizu uspješnosti efekata vanjske politike bilo koje države”, navodi MVPEI povodom teksta objavljenog u “Vijestima”, a u kojem su upoređeni podaci o troškovima zakupa ambasada sa iznosom trgovinske razmjene između Crne Gore i država u kojima je otvoreno diplomatsko konzularno predstavništvo.

MVPEI navodi da je od obnavljanja nezavisnosti otvoreno 35 DKP čije je djelovanje doprinijelo kvalitetu bilateralnih odnosa i reformama koje proističu iz agende evroatlantskih integracija.

“U cilju jačanja ekonomske saradnje i investicione promocije Crne Gore, MVPEI je novim aktom o sistematizaciji i organizaciji upravo uspostavilo poseban Direktorat za ekonomsku diplomatiju. Programom rada Vlade za 2013. godinu, kao jedan od Vladinih prioriteta, predviđena je izrada Plana razvoja ekonomske diplomatije. Ovim planom će se definisati model ekonomske diplomatije i plan aktivnosti na predstavljanju ekonomskih interesa Crne Gore u inostranstvu i razvoja ekonomskih odnosa, kako bi se valorizovale direktne strane investicije i unaprijedila saradnja između domaćih i stranih kompanija”, navodi se u reagovanju.

MVPEI napominje da izdvajanja za ukupnu diplomatsku mrežu, zajedno za ministarstvom, predstavlja jedan odsto državnog budžeta što je, kako navode, znatno niže od prosjeka u EU i zemalja regiona. Osvrćući se na pojedinačne primjere navedene u tekstu, MVPEI navodi da su sve diplomate bile instruisane i angažovane na jačanju ekonomskog segmenta bilateralnih odnosa.

“U konkretnom slučaju, pozitivan trend razvoja bilateralnih odnosa između Crne Gore i Francuske nastavljen je realizacijom odredbi 'mape puta' za jačanje crnogorsko-francuskih odnosa. Svakako da postoji prostor za unapređenje ekonomske saradnje i u tom pravcu. Privredna komora Crne Gore i Francusko-crnogorski poslovni klub organizovali su prvi Crnogorsko-francuski poslovni forum, na kojem su učestvovali predstavnici kompanija ovih dviju država u cilju uspostavljanja i jačanja ekonomskih veza. U tom smislu, ohrabruje pozitivan trend u turističkom prometu. U prošloj godini, Crnu Goru je posjetilo 33.122 turista iz Francuske, što je za 18 odsto više u odnosu na 2011”, navodi MVPEI.

Taj resor navodi da Crna Gora i Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) održavaju dobre i sadržajne odnose sa obostranim interesovanjem za intenziviranjem saradnje u oblastima ekonomije, aviosaobraćaja, turizma, održivog razvoja, poljoprivrede i obrazovanja.

”Očekuje se da potpisani sporazum o uzajamnom podsticanju i zaštiti investicija doprinose većem učešću kompanija iz UAE u valorizaciji razvojnih potencijala Crne Gore”, zaključuje MVPEI.

Bonus video: