Svi će Đukanovića pitati za ekonomiju

Šta su šefovi poslaničkih klubova pripremili za premijera Đukanovića
67 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 28.05.2013. 13:20h

Šef poslaničkog kluba Mladen Bojanić će u srijedu u okviru premijerskog sata pitati premijera Mila Đukanovića kojom ekonomskom vizijom se rukovodila Vlada prilikom nedavnog sklapanja Sporazuma o izmirenju obaveza sa listom “Pobjeda”.

Bojanić će Đukanovića pitati i da li Vlada za cilj ima prestrukturiranje, prodaju ili likvidaciju ove kompanije.

On je u obrazloženju naveo da sporazumom koji je sklopljen u aprilu ove godine ta kompanija, koja je u većinskom vlasništvu države, za 4,8 miliona eura prodaje Vladi zgradu u Podgorici. Od dijela tog novca bi, navodi Bojanić, država namirila poreske obaveze “Pobjede” od 2,8 miliona eura, dok bi preostala 2 miliona Vlada platila do kraja godine.

Vlada je od tog dvomilionskog iznosa već uplatila milion za plate i otpremnine prekobrojnim radnicima, a preostali milion je zakup kompanije za zgradu u kojoj je smještena.

Većina pitanja za premijera će biti ekonomske prirode, pa šefa poslaničkog kluba SDP-a Borislava Banovića zanima da li postojeći zakoni koji se odnose na zaštitu i prava potrošača i opštu bezbjednost proizvoda, omogućavaju suštinsku i efikasnu zaštitu prava crnogorskih građana u skladu sa evropskim normama u ovoj oblasti, kao i da li inspekcijski organi u okviru svojih nadležnosti obezbjeđuju odgovarajući kvalitet roba i usluga i adekvatnu zaštitu potrošača?

Milutin Simović će ispred kluba Demokratske partije socijalista (DPS) svog partijskog šefa pitati koje je mjere Vlada preuzela u cilju suzbijanja sive ekonomije i kakve su rezultate te mjere imale na prihode budžeta.

Ekonomskim problemima baviće se i klub SNP-a, pa će lider Srđan Milić premijera pitati “da li je on glavni kočničar raskidanja ugovora sa nesolidnim i nesavjesnim partnerima što za posljedicu ima da su država i njeni građani taoci njegovih prijateljskih veza i ličnih interesa”.

Milića zanima i da li Đukanović smatra da je proces privatizacije doveo u značajnoj mjeri do povećanja efikasnosti preduzeća u Crnoj Gori, povećanja broja zaposlenih i da li je država prihodovala realan iznos sredstava od prodaje akcija odnosno imovine u preduzećima koja je privatizovala.

Milića zanima i da li Đukanović smatra da je proces privatizacije doveo u značajnoj mjeri do povećanja efikasnosti preduzeća u Crnoj Gori

On će premijera pitati i koja se privatizovana preduzeća pojavljuju kao dužnici prema državnom budžetu u dijelu izmirivanja poreskih obaveza, te da li postoji selektivnost kod raskida ugovora sa partnerima koji nijesu ispunili svoje investicione obaveze prema zaposlenima, tehnološkim viškovima ili drugim ugovornim klauzulama.

Ispred kluba Bošnjačke stranke, poslanik Almer Kalač pitaće u srijedu i koje konkretne programe podrške Vlada namjerava da sprovede u cilju većeg korišćenja prirodnih resursa, odnosno dobijanja svih vidova energije iz obnovljenih izvora kao što su: energija sunca, vjetra, korišćenje hidropotencijala i biomase.

Poslanik Genci Nimanbegu, ispred kluba LP i manjinskih partija, pitaće Đukanovića o postupanju policije prilikom nedavnog sukoba mještana nadomak Gusinja i, kako je naveo, zašto je privedeno pola sela Martiniće.

Mještani - Albanci muslimanske vjeroispovjesti su živim zidom pokušali da spriječe čišćenje ruševine crkvišta Svetog Vasilija Ostroškog. Oni se od početka protive gradnji crkve tvrdeći da zemljište ne pripada SPC.

Na dnevnom redu sjednice biće i poslanička pitanja.

Galerija

Bonus video: