Pregovori sa EU: Beograd za petama ležernoj Podgorici

Kacin je kazao da se u Srbiji trenutno na pravi način postavljaju temelji za kvalitetnu reformu pravosuđa
11 komentar(a)
Ažurirano: 20.05.2013. 15:20h

Ako Srbija u junu dobije datum za početak pregovora sa Evropskom unijom, a Crna Gora na jesen ne uspije da otvori poglavlja 23 i 24, zemlja iz susjedstva bi nas sljedeće godine mogla stići u evropskim integracijama.

Dodatni razlog je i što Evropska komisija (EK) vjerovatno neće otvarati ostala poglavlja, ako Crnoj Gori “za rukom ne pođu” najvažnija, koja se odnose na oblast vladavine prava.

Na to je nedavno ukazao i poslanik u Evropskom parlamentu (EP) Jelko Kacin čija je poruka posebno dobila na značaju nakon nedavnog susreta evropskog komesara Štefana Filea i šefa crnogorskog parlamenta Ranka Krivokapića. File je crnogorskoj vlasti poručio da se gomilaju izazovi i da je vrijeme da se počnu rješavati, kao i da Crna Gora zaostaje u reformama, da je potreban adekvatan pravosudni i politički nastavak afere “Snimak”.

Pojašnjavajući tezu koju je iznio na posljednjem zasjedanju Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje (POSP) u Podgorici, Kacin je kazao da se u Srbiji trenutno na pravi način postavljaju temelji za kvalitetnu reformu pravosuđa i da, za razliku od Crne Gore, pravi prve konkretne rezultate u borbi protiv sistemske korupcije.

On smatra i da je put koji Srbija treba da pređe da bi se uvela istinska vladavina prava jako dug i da neće biti dovoljno samo da obezbijede nezavisnost pravosuđa od političkog pritiska, već i profesionalizaciju rad sudija i tužilaštva.

“Što se tiče Crne Gore, dinamika i kvalitet reformi su daleko ispod kapaciteta“, ocijenio je Kacin koji smatra da se Crna Gora sa tim izazovima suočava previše ležerno jer je zasad jedina "na regati" dok Srbija ubrzava svoje kretanje i približava se.

Mišljenje sagovornika “Vijesti” o tome da li će Srbija prestići Crnu Goru tokom pregovora o poglavlju 23. i 24. je podijeljeno. Boris Marić iz Centra za građansko obrazovanje (CGO) koji je član radne grupe za poglavlje 23 smatra da bi Srbija već bila u pregovaračkom procesu i na nivou Crne Gore da nema tako ozbiljne unutrašnje probleme vezane za pitanje Kosova.

Prednosti u odnosu na Crnu Goru je, dodaje on, i to što srbijanske institucije nemaju problem sa ugledom i povjerenjem. "Upravo je otvaranje pitanja integriteta crnogorskih institucija i njihova politička zavisnost dovela u pitanje dinamiku pregovora. Ta razlika je bitan pokazatelj problema u kome se nalaze crnogorski pregovori sa EU", navodi on.

Marić smatra i da je afera "Snimak" pokazala da pregovarački proces ne zavisi primarno od agendi i akcionih planova, već od mjerljivih rezultata.

"Državne institucije već par godina rade na nekim planovima integriteta, oni planiraju da uspostave integritet institucija i službenika, a građani preslušavaju 'snimke' gdje partijski moćnici planiraju i izvršavaju politički inženjering nad državnim organima", kazao je on navodeći da su ti procesi međusobno isključivi i da je tu Srbija u velikoj prednosti.

Nasuprot njemu, profesor na beogradskom Fakultetu političkih nauka Predrag Simić pojašnjava da je podizanjem optužnica protiv više osoba iz uticajnijih krugova u Srbiji samo stvorena atmosfera da nema nedodirljivih, ali da pravosudnom sistemu tek predstoji da pokaže da li je zaista sposoban da slučajeve iznese do kraja.

"Pred Srbijom je dosta dugačak put i bio bih srećan da Srbija stigne i prestigne Crnu Goru, ali nisam siguran da je to tako lako izvodljivo jer je obim problema u oblasti korupcije, kriminala i privatizacije velik", kazao je Simić.

On smatra da je potpisivanje sporazuma kojim se regulišu odnosi Beograda i Prištine velika promjena, ali ne i glavni razlog za dobijanje pregovora: "Vlada prije svega mora ubijediti Srbe na sjeveru Kosova da prihvate sporazum, a onda i konzervativne njemačke parlamentarce da to nije samo slovo na papiru koje Srbiji treba da donese datum, a da onda ništa ne učini".

Njegovo mišljenje dijeli i Momčilo Radulović iz NVO Evropski pokret koji smatra da nema ključnih razlika koje bi Srbiji donijele favorizovanu ulogu u regionu na kraće ili srednje staze.

"Srbija je samo djelimično riješila glavnu političku prepreku, ali ostaće puno problema u realizaciji potpisanog sporazuma i to će visiti kao mač nad cijelim procesom, spreman da se aktivira ukoliko dođe do značajnih zastoja u implementaciji", smatra Radulović.

Pajević: Takmičenje je produktivno

Šef kancelarije za evropske integracije u Vladi Srbije Milan Pajević smatra da "o takmičenju" treba govoriti tek nakon otvaranja pregovora Srbija i EU.

Pajević naglašava da susjednu zemlju nakon toga čeka sve ono što je Crna Gora odavno počela – utvrđivanje koliko je domaće zakonodavstvo usklađeno sa evropskim, dobijanje mjerila za otvaranje poglavlja....

"Za godinu bi tek mogli da predvidimo da li možemo stići Crnu Goru, eventualno je prestići ili ne. U ovom trenutku ima suviše "ako" u tom razmatranju", kazao je Vladin zvaničnik, navodeći da nema ništa produktivnije od pozitivnog takmičenja između država.

Pajević navodi i da će iskustvo Crne Gore izuzetno značiti Srbiji.

"Mi smo maksimalno posvećeno tome kroz što je Crna Gora prošla u posljednjih godinu dana, posebno kad je u pitanju otvaranje poglavlja 23 i 24”, kazao je on.

Galerija

Bonus video: