CANU: Zakon privileguje samo članove DANU, a ne sve koji ispunjavaju uslove

Predsjednik CANU Momir Đurović kazao je da se Zakon mora poštovati, ”štiteći dignitet Akademije i Crne Gore”
102 pregleda 0 komentar(a)
CANU, Foto: Savo Prelević
CANU, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 13.03.2012. 12:04h

Crnogorska akademija nauka i umjetnosti (CANU) uputiće Ustavnom sudu inicijativu za ocjenu ustavnosti zakona o toj ustanovi, koji je nedavno usvojila crnogorska Skupština glasovima vladajuće koalicije, a kojim je predviđeno spajanje CANU sa Dukljanskom akademijom nauka i umjetnosti.

Na sjednici Skupštine CANU, na kojoj se raspravljalo o zakonu o toj ustanovi, usvojena je i Odluka za imenovanje Komisije za izradu Statuta CANU, a prema Zakonu novi Statut mora biti urađen u narednih pola godine.

Skupština CANU je načelno usvojila i Pravilnik o postupku verifikacije redovnih, vanrednih i dopisnih članova DANU za prijem u CANU. Međutim, odlučeno je da se o njemu formalno glasa na posebnoj sjednici koja će biti održana u subotu jer, kako je pojasnio akademik Zoran Rašović, zakon stupa na snagu u petak i ranije izjašnjavanje o Pravilniku mogao bi dovesti do pravnih nedoumica.

“Mislim da smo poranili pa bi bilo dobro da se izjasnimo o radnoj verziji, a ne Pravilniku. Moramo sačekati da zakon stupi na snagu”, rekao je Rašović, navodeći da Crna Gora zaslužuje bolji zakon o Akademiji, ali da se mora primjenjivati onaj koji je usvojen.

Zakonodavac je, kako je istakao, pobrkao pojmove ispunjenosti uslova za članstvo u CANU i njegovu verifikaciju.

“Verifikacija znači privilegije, a Ustav kaže da su svi jednaki. Privilegiju uživaju samo članovi DANU, a ne svi koji ispunjavaju uslove za članstvo u Akademiji”, precizirao je Rašović.

CANU se obavezao da će odlukom biti preduzete sve potrebne aktivnosti radi primjene zakona u propisanim rokovim, dok je predsjednik Momir Đurović istakao da se akt mora poštovati uz neophodnu zaštitu digniteta Akademije i države.

“Zakon je usvojen takav kakav jeste. Sigurno da ćemo imati problema u njegovoj primjeni i da ćemo u narednih šest mjeseci zahtijevati od Vlade da taj akt izmijeni”, poručio je Đurović.

Ocjenjujući da je zakon teško primijeniti, te da će se organizaciji CANU pokrenuti delikatna pitanja, potpredsjednik Akademije Zoran Radonjić kazao da se Statut CANU mora donijeti u zakonom predviđenom roku od šest mjeseci.

Uvjeren da je zakon diskriminatorski “jer nije pružio priliku svim građanima da konkurišu za članstvo u CANU”, akademik Petar Vukoslavčević rekao je da nema namjeru da učestvuje u realizaciji takvog akta.

Crnogorski parlament ranije je, glasovima vladajuće kolacije, usvojio Zakon o CANU koji će stupiti na snagu u petak.

„Zvanje redovnog, vanrednog, odnosno inostranog člana CANU stiču redovni, vanredni i dopisni članovi DANU koji su to zvanje stekli do 1. septembra. 2011. godine”, kaže se u Zakonu.

Navodi se da se članstvo verifikuje na posebnoj sjednici Skupštine Akademije, koja će se održati u roku od 60 dana od stupanja na snagu zakona.

Predlog za verifikaciju članstva u CANU sadrži saglasnost kandidata, njegovu biografiju, bibliografiju radova i dokaz o izboru za člana DANU.

Novim zakonom aktivnost CANU značajno je proširena u odnosu na važeći akt.

Bonus video: