Vlada neće da finansira put NVO na pregovore

Glavni pregovarač Crne Gore sa EU Aleksandar Pejović rekao da oni članovi koji ne mogu da putuju u Brisel mogu preko video linka pratiti tok sastanaka
0 komentar(a)
Ažurirano: 13.03.2012. 08:15h

Vlada nema namjeru da NVO sektoru i strukovnim udruženjima koji su članovi radnih grupa za pregovore sa EU plati troškove puta i boravka u Briselu, za razliku od ostalih članova grupa, kojima će novac biti obezbijeđen iz budžeta, potvrđeno je “Vijestima”.

Glavni pregovarač Crne Gore sa EU Aleksandar Pejović je o tome, na odvojenim sastancima, obavijestio članove radnih grupa za poglavlja 23. i 24. On je rekao da oni članovi koji ne mogu da putuju u Brisel mogu preko video linka pratiti tok sastanaka u sjedištu Evropske komisije.

Zbog toga se može postaviti pitanje da li Vlada, koja se posljednjih dana hvalila time što je uključila NVO sektor u pregovore, želi da ih eliminiše ili smanji njihov uticaj u procesu.

Troškovi avioprevoza i, na primjer, trodnevnog boravka u Briselu, prema grubim računicama iznose najmanje oko 700 eura. Tokom ove godine planiran je još jedan odlazak u Brisel radi skrininga. Treba imati u vidu da će pregovori o dva poglavlju trajati oko pet godina i da će, kako se bude napredovalo, sastanci biti češći.

Troškovi avioprevoza i, na primjer, trodnevnog boravka u Briselu, prema grubim računicama iznose najmanje oko 700 eura

Na sastancima nijesu definisani kriterijumi na osnovu kojih bi bilo obavezno prisustvo pojedinih članova u Briselu.

Sudeći prema ranijim iskustvima, državne institucije će za svoje službenike rado izdvojiti novac poreskih obveznika kako bi putovali u Brisel.

Neki od starješina ranije su otvoreno govorili da svojim službenicima male plate nadomještaju finansiranjem boravaka u inostranstvu.

Konflikt interesa ako budu plaćali novcem iz Unije

Radna grupa za pregovaračko poglavlje 24 ima 38 članova, od čega je njih 36 iz državnih institucija. NVO u ovoj grupi zastupljen je samo sa Sinišom Bjekovićem (Građanska alijansa) i Anom Selić (CEMI).

Radna grupa za poglavlje 23 ima 41 člana, od čega su Ana Novaković (CRNVO), Boris Marić (CGO) i Velida Hodić (Iskra) predstavnici NVO sektora. Ako se u Vladi ne predomisle, troškove za zastupanje interesa Crne Gore u Briselu moraće da sama snosi Advokatska komora Crne Gore, kao strukovno udruženje, koju predstavlja Tamara Durutović..

Problematičan aspekt ove odluke Vlade je i činjenica da se NVO velikim dijelom finansira iz fondova ili fondacija članoca EU. To dovodi do svojevrsnog konflikta interesa, jer bi predstavnici NVO, koji zastupaju interese Crne Gore sa EU, to činili tako što bi put i boravak u Briselu plaćali novcem iz Unije. Pejović nije odgovarao na telefonski poziv “Vijesti”.

Nijesmo pomoćno osoblje

Izvršna direktorka Centra za razvoj nevladinih organizacija Ana Novaković, koja je učestvovala na sastanku radne grupe za pregovaračko poglavlje 23. sa Pejovićem, ocijenila je "jako neozbiljnom" odluku Vlade.

"Vlada koja ulazi u proces pregovora sa EU ne smije sebi dozvoliti da nije obezbijedila elementarnu logistiku za rad radne grupe.

Predstavnici NVO u radnoj grupi treba da imaju isti tretman, kao i predstavnici državne uprave i to prosto treba da bude princip koji će važiti, kako za suštinske, tako i za ove organizacione stvari koje uključuju troškove puta, smještaja...

Mi se nijesmo prijavili da budemo pridruženi ili pomoćni članovi, već smo imenovanjem postali punopravni članovi radne grupe, kao i ostali predstavnici", rekla je Novaković.

Galerija

Bonus video: