Pozitivna CG o kontroverznom Predlogu zakona: Udar na porodicu, udar na Ustav

"Da bi se društvo oporavilo, mora se oporaviti i porodica, kao nezamjenjiva ćelija društva“, kazala je Ponoš
71 pregleda 7 komentar(a)
Ažurirano: 15.05.2013. 15:36h

Porodica u Crnoj Gori ugrožena je na više načina - značajnim padom nataliteta, učestalim porodičnim nasiljem i povećanim brojem razvedenih brakova, ocijenjeno je iz Pozitivne Crne Gore.

Funkcioner Pozitivne Ana Ponoš kazala je, povodom Međunarodnog dana porodice, da su u toj partiji zabrinuti zbog nedovoljne brige države o porodici, uprkos činjenici da joj Ustav garantuje posebnu zaštitu, kao i stvaranje uslove kojima se podstiče rađanje djece.

Zato se, kako je navela, moraju kritikovati odredbe u Predlogu zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti, koji ne samo da ne stvara uslove kojima se podstiče rađanje djece, već ih ukida.

Ponoš je kazala da se rješenjem kojim se ograničava refundacija države poslodavcu za naknadu za porodiljsko odsustvo njegovih zaposlenih, ograničava i mogućnost razvoja crnogorske porodice u budućnosti.

“Zakoni se ne donose na godinu ili dvije, već za budućnost, a budućnost žena koje žele da stvore porodicu ugrožena je ovim Vladinim Predlogom zakona”, naglasila je Ponoš.

“Potrebna je veća podrška države u očuvanju porodice, kao nukleusa jednog društva, a ne zakonski predloženo indirektno ograničavanje prava porodilja”, smatra Ponoš

Prema njenim riječima, Pozitivna želi da podstakne djelovanje svih nadležnih subjekata, i države u cjelini, u korist porodice, jer su oni dužni da pruže podršku uvažavanju porodičnog života, tradicije i običaja, kao i da pokažu solidarnost u potrazi i rješenjima za boljim standardom i kvalitetom života porodice.

Ponoš je kazala da u ostvarivanju tih nastojanja, porodice u Crnoj Gori imaju velike potrebe, ali i brojne probleme i teškoće, koje ne mogu riješiti same i izolovane.

“Potrebna je veća podrška države u očuvanju porodice, kao nukleusa jednog društva, a ne zakonski predloženo indirektno ograničavanje prava porodilja”, smatra ona.

Ponoš je navela da su procesi i kriza kroz koje prolazi cjelokupno crnogorsko društvo, učinili da porodica bude dezorjentisana.

„A da bi se društvo oporavilo, mora se oporaviti i porodica, kao nezamjenjiva ćelija društva“, naglasila je ona.

Ponoš je podsjetila da je prema podacima Monstata broj sklopljenih brakova u prošloj godini manji za 6,3 odsto nego u 2011, dok je broj razvoda za 9,3 odsto veći.

Ti podaci, kako je navela, pokazuju i da su značajan uzrok razvoda ekonomski problemi, ali i nasilje u porodici, kao i da u 40,6 odsto razvedenih brakova nije bilo djece.

“Zato danas, na Međunarodni dan porodice, želimo skrenuti pažnju nadležnima u državi na potrebe porodice, i podsjetiti da je njihova ustavna dužnost da porodici, majci i djetetu pruže posebnu zaštitu”, poručila je Ponoš.

Galerija

Bonus video: