SNP: Uskraćivanje povjerenja Vladi ako se ne konkretizuje rješavanje problema KAP-a

Vlada ne smije preuzeti nijednu obavezu koja pada na teret budžeta
96 pregleda 10 komentar(a)
Ažurirano: 14.05.2013. 14:14h

Socijalistička narodna partija (SNP) pokrenuće postupak za izglasavanje nepovjerenja Vladi, ukoliko ne počne da realizuje konkretne mjere u vezi sa rješavanjem problema Kombinata aluminijuma (KAP) u predviđenim rokovima.

Iz Kluba poslanika SNP-a su saopštili da je zaključcima o rješavanju problema Kombinata, koje je predložila ta stranka, a Skupština usvojila, onemogućena dalja pljačka građana i države Crne Gore.

“To se odnosi kako na raskid saradnje sa CEAC-om, tako i na definisanje odgovarajućeg modela za izmirenje duga KAP-a prema EPCG i na definisanje uslova za snadbijevanje KAP-a električnom energijom u narednom periodu”

“Usvojenim zaključcima o KAP-u Vlada je još jednom obavezana da hitno počne da radi svoj posao, odnosno da na najefikasniji i najekonomičniji način riješi probleme u KAP-u i energetsko-metalurškom kompleksu”, navodi se u saopštenju.

Zaključcima je, kako se dodaje, jasno utvrđeno da u rješavanju ovog gorućeg problema, Vlada ne smije preuzeti ni jednu obavezu koja pada na teret budžeta i građana Crne Gore.

“To se odnosi kako na raskid saradnje sa Centralno evropskoj aluminijumskoj kompaniji (CEAC), tako i na definisanje odgovarajućeg modela za izmirenje duga KAP-a prema Elektroprivredi (EPCG) i na definisanje uslova za snadbijevanje KAP-a električnom energijom u narednom periodu”, naveli se iz SNP-a.

Zaključcima Skupštine je, kako se dodaje, jasno precizirano da nema subvencioniranja struje za KAP, kao i to da će građani koji redovno plaćaju električnu energiju, i oni koji su u stanju socijalne potrebe, imati dodatne povoljnosti, a cijena struje za građane u narednom periodu neće se povećati niti za jedan cent.

“Pozivamo ministra ekonomije Vladimira Kavarića da u svojim javnim nastupima i pričom o navodno nejasnim i neprikladnim zaključcima Skupštine, prestane sa pokušajima prikrivanja ogromne odgovornosti Vlade, koja je svojom promašenom politikom dovela do dramatične situacije u KAP-u”, poručuje se u saopštenju.

Skupština već duže od godinu insistira na raskidu saradnje sa CEAC-om, jer taj partner ne poštuje ključne ugovorne obaveze.

Iz SNP-a upozoravaju Vladu i resornog ministra da zaključci Skupštine od 30. aprila ove godine sadrže precizne rokove za realizaciju konkretnih mjera u vezi sa rješavanjem problema KAP-a.

Ukoliko Vlada, kako su naveli, na čelu sa Milom Đukanovićem nastavi da, kao i do sada, ignoriše obavezu postupanja po zaključcima Skupštine, biće jasno da ne želi da rješava probleme koji se tiču zaštite vitalnih ekonomskih interesa Crne Gore, odnosno zaposlenih u KAP-u.

To će, kako se dodaje, značiti da je talac štetnih ugovornih aranžmana, motivisanih korupcijom na najvišem nivou.

Galerija

Bonus video: