Mandić: Bez saradnje i pomirenja nema demokratizacije Crne Gore

Za zamjenika predsjednika Nove srpske demokratije ponovo je izabran Goran Danilović, dok su potpredsjednici Strahinja Bulajić, Emilo Labudović i Slaven Radunović
66 pregleda 35 komentar(a)
Ažurirano: 11.05.2013. 15:45h

Predsjednik Nove srpske demokratije (Nova) Andrija Mandić kazao je da je zajednički rad opozicije jedini način za demokratizaciju Crne Gore i da treba raditi na politici pomirenja.

On je na drugoj izbornoj skupštini Nove rekao da će se nastaviti jačanje Demokratskog fronta, jer taj politički savez pokazao kao dobar način za slabljenje režima.

On je kazao da bez formiranja Fronta ne bi bilo ni pobjede opozicionog kanidata na predsjedničkim izborima, navodeći da je Miodrag Lekić bio "vezivno tkivo" za saradnju opozicionih stranaka.

"Bez saradnje nema demokratizacije Crne Gore.

Ako budemo radili zajedno i jedni drugima pružimo ruke, naše zajedničke protivnike predvođene organizovanim kriminalom preselićemo u opoziciju, a oni koji su počinili krivične radnje odgovaraće pred nezavisnim sudovima.

Utvrđivaće konkretnu istinu za njih profesionalno tužilaštvo i policija koje će se razlikovati od sadašnjih“, rekao je Mandić.

On je ponovo izabran za predsjednika stranke glasovima 235 delegata na skupštini. Protiv Mandićeve kandidature bilo je dvoje delegata, dok je četvoro bilo uzdržano.

Za zamjenika predsjednika stranke ponovo je izabran Goran Danilović, dok su potpredsjednici Strahinja Bulajić, Emilo Labudović i Slaven Radunović.

Mandić je poručio da će na narednom kongresu njegova stranka biti dio nove vlasti, navodeći da je članstvo u Evropskoj uniji jedina perspektiva Crne Gore.

"Mi smo brod Crne Gore usmjerili ka evropskoj luci. Tamo pripadamo i civilizacijski i kulturološki, jer Crna Gora je uvjek bila dio Evrope".

Potpredsjednik Pokreta za promjene Branko Radulović poručio je da će 2013 i 2014. godina biti početak društvenih promjena u Crnoj Gori.

On je rekao da nakon poraza predsjedničkog kandidata vlasti, DPS očekuju porazi na lokalnim izborima u Podgorici i vanrednim naredne godine.

Objašnjavajući skupštinarima kako će Crna Gora izgledati za 50 godina, Radulović je rekao da će djeca tada učiti da je 2013. godine pao režim.

"Što će djeca učiti šta je bilo sa šefom režima neću vam reći.

Ali ljudski i božiji sud je pravičan i neki put surov", kazao je Radulović, navodeći da će se mnogi sjećati njegovih riječi kada bude na nebeskim svodovima.

"Kao da vidim Gorana Danilovića, još vitalnog starca koji se ne bavi politikom.

Sada ti poručujem Gorane, kada se bude pričalo o ovim teškim i junačnim danima ne zaboravi da pomeneš - e da nam ne bi profesora Branka možda bi drugačije bilo".

Šef delegacije EU u Podgorici Mitja Drobnič ukazao je na značaj političkih partija u procesu integracija, navodeći da je u tom procesu bitna uloga vlasti ali i opozicije.

On je podsjetio da proces integracija ne izaziva samo zakonske promjene.

"Period pregovora i uključivanja je obično tako dug da u rijetko kojoj državi partije koje su bile na vlasti na početku procesa tamo budu i na kraju.

Zato je na svim partijama u Crnoj Gori zadatak da se što bolje pripreme za taj put".

Osim predstavnika DF sjednici su prisustvovali i ambasadori Srbije i Rusije Zoran Lutivac i Andrej Nesterenko, bivši predsjednik Crne Gore Momir Bulatović, direktor i zamjenik urednika "Dana" Mladen Milutinović i Nikola Marković, kao i predstavnici civilnog sektora.

Galerija

Bonus video: