Podgorička URA: Podrška Planu sa EK, nema povratka u Skupštinu bez ispunjenja uslova

“Uvažavajući činjenicu da je Evropska komisija (EK) snažno podržala plan pokreta URA i Demokrata, shodno kome se poslanici tih partija neće vraćati u Skupštinu sve dok ne bude sprovedena duboka i temeljna reforma izbornih zakona, DIK-a, ASK-a, Savjeta RTCG-a i drugih važnih institucija, svako bezuslovno vraćanje u Skupštinu i prekidanje bojkota bi bilo kontraproduktivno”, ukazali su u podgoričkom odboru
73 pregleda 4 komentar(a)
koalicija za 21. vijek, Foto: Za 21. vijek
koalicija za 21. vijek, Foto: Za 21. vijek
Ažurirano: 06.07.2018. 17:20h

Podgorički odbor Građanskog pokreta URA je, na sinoćnjoj sjednici, sa samo jednim glasom protiv i dva uzdržana, gotovo jednoglasno donio stav da poslanici tog pokreta ne trebaju prekidati bojkot parlamenta, sve dok se kroz ad hoc radnu grupu ne ostvare ciljevi iz Plana izbornih reformi, koji su URA i Demokrate predstavili komesaru Johanesu Hanu, u Briselu.

Podgorička URA je ukazala da bi “svako prekidanje bojkota, iako nijedan uslov sa početka nije ispunjen, predstavljalo kršenje principa koje su odgovorne opozicione partije postavile u oktobru 2016. godine”.

“Uvažavajući činjenicu da je Evropska komisija (EK) snažno podržala plan pokreta URA i Demokrata, shodno kome se poslanici tih partija neće vraćati u Skupštinu sve dok ne bude sprovedena duboka i temeljna reforma izbornih zakona, DIK-a, ASK-a, Savjeta RTCG-a i drugih važnih institucija, svako bezuslovno vraćanje u Skupštinu i prekidanje bojkota bi bilo kontraproduktivno”, ukazali su u podgoričkom odboru.

Ranije je Predsjedništvo tog pokreta takođe donijelo gotovo jednoglasnu odluku da nema prekida bojkota, sa svega jednim glasom protiv.

“Analizirani su protekli izbori u Glavnom gradu i GO Golubovci nakon kojih je URA, sa pet odborničkih mandata, danas druga najjača opoziciona partija u Podgorici, ali i konstatovano veliko nezadovoljstvo zbog ukupnog rezultata opozicije. URA je nenapadanjem opozicionih kolega tokom kampanje učinila sve da se ne obeshrabri, već dodatno motiviše opoziciono biračko tijelo u Podgorici, ali je zbog ukupne atmosfere preko 20 hiljada opozicionara ostalo kod kuće”, ocijenjeno je na jučerašnjoj sjednici.

Bonus video: