SNP podržava formiranje nove opštine, traže izbore i u Petnjici i u Beranama

Gošović i Jonica navode da važećim zakonom nije precizirana obaveza raspisivanja izbora u opštini u kojoj je došlo do teritorijalne promjene
56 pregleda 5 komentar(a)
Ažurirano: 09.05.2013. 07:32h

Socijalistička narodna partija (SNP) podnijela je amandman na Predlog izmjena Zakona o teritorijalnoj organizaciji Crne Gore kojim traži da predsjednik Crne Gore nakon formiranja nove opštine raspiše izbore u toj opštini, ali i u onoj u čijem je sastavu bila.

To bi u praksi značilo da ako se formira opština Petnjica predsjednik države treba da raspiše izbore za petnjički, ali i beranski lokalni parlament u roku od 90 dana od stupanja zakona na snagu. Posljednji lokalni izbori u Beranama održani su u maju 2010. godine.

U obrazloženju amandmana, poslanici SNP-a Neven Gošović i Snežana Jonica, navode da važećim zakonom, vjerovatno propustom, nije precizirana obaveza raspisivanja izbora u opštini u kojoj je došlo do teritorijalne promjene.

“Izbori su neophodan uslov, kako za konstituisanje vlasti u novoosnovanoj opštini, tako i za legalitet vlasti u jedinici lokalne samouprave kod koje je nastupila teritorijalna promjena”, navodi se u amandmanu.

Prema zakonu, nakon izbora u novoj opštini slijedi uspostavljanje ostalih organa vlasti.

Petnjica

SNP će, kakao je kazao Gošović, najvjerovatnije podržati predlog kojim se Petnjici daje status opštine, a o kojem će se danas raspravljati u Skupštinu.

Izmjene zakona, koje su prošlog decembra predložili poslanici SDP-a i DPS Rifat Rastoder, Fahrudin Hadrović i Drago Čantrić danas će podržati i DPS. Prema riječima poslanika DPS-a Tarzana Miloševića inicijativa je u duhu njihovog ranijeg dogovora i nema razloga da joj ne daju podršku.

“Dogovoreno je da se ispoštuje zakonska procedura. Mještani Petnjice su u potpunosti ispoštovali zakonsku proceduru, kao i predstavnici Opštine Berane.

Završen je referendum, Studija opravdanosti je tamo, na obavezi je da Skupština donese odluku i da poslije toga predsjednik u skladu sa procedurom raspiše izbore i da se nakon toga održe izbori za opštinu Petnjica”, kazao je Milošević.

Podršku Petnjici će, kako je kazao Dritan Abazović, dati i Pozitivna Crna Gora, ali će ukazati na to da vladajuća partija godinama manipuliše tim pitanjem, slično kao što radi sa opštinom Tuzi.

Galerija

Bonus video: