Podgorica: DPS pada ako SDP održi riječ

“Biračko tijelo u Podgorici prvo pokazuje znake da hoće da osvoji slobodu i mijenja stvari, što ne može bez promjene vlasti”
57 pregleda 12 komentar(a)
Ažurirano: 08.05.2013. 03:28h

Odbornici opozicije u Skupštini Glavnog grada saglasni su da bi samostalan nastup SDP-a na lokalnim izborima mogao da olakša put do smjene vlasti.

Šef odborničkog kluba SDP-a Đorđe Suhih juče je kazao da su, vođeni posljednjim izbornim rezultatima, apsolutno spremni da samostalno izađu na izbore.

“Nijesam primijetio nikakvu promjenu u ponašanju naših bivših koalicionih partnera u Podgorici. Jasno smo rekli da se ne slažemo i da nećemo to podržavati”, rekao je Suhih “Vijestima”.

Ranije juče, član predsjedništva SDP-a Ervin Spahić istakao je da će SDP samostalno nastopiti na izborima.

Šef odborničkog kluba SNP-a Vladimir Vujović ocijenio je da su parlamentarni izbori pokazali da je opozicija imala 5.000 glasova više, istakavši da bi se bez dileme moglo reći da je Podgorica postala opozicioni grad, ako se takav rezultat ponovi na prvim sljedećim izborima.

On smatra da je ekonomski i društveno razvijeniji dio države već shvatio da nema potrebe da zavisi od bilo koje vlasti, posebno ne od ove, čiji je aksiom bio “uzeti što više za sebe”.

“Biračko tijelo u Podgorici prvo pokazuje znake da hoće da osvoji slobodu i mijenja stvari, što ne može bez promjene vlasti”

“Biračko tijelo u Podgorici prvo pokazuje znake da hoće da osvoji slobodu i mijenja stvari, što ne može bez promjene vlasti”, kazao je Vujović.

Šef kluba odbornika vladjuće koalicije Momčilo Vujošević saopštio je juče da će najviši organi DPS odlučiti o načinu izlaska na izbore i nosiocima i sastavu odborničkih lista.

On je “Vijestima” kazao da će se izbori najvjerovatnije održati u martu ili aprilu 2014.

Prvi čovjek podgoričkog odbora DPS-a Vladan Vučelić nije juče odgovarao na pozive i sms poruke novinara “Vijesti”.

Vučelić je u petak kazao da je ubijeđen da će na redovnim izborima u Podgorici DPS imati priliku da ponovi uspjeh s prethodnih izbora. On nije isključio mogućnost koalicije sa SDP, ocijenivši da su u DPS-u otvoreni za saradnju sa svim političkim partijama sa kojima imaju podudarne stavove i programska načela.

Odbornik NOVE Radoš Zečević ubijeđen je da će opozicija postići dobar izborni rezultat i da će samostalan nastup SDP-a značajno uticati da opozicija sa njima preuzme vlast.

"Vjerujem da će kolege iz SDP-a održati riječ, jer smo svjedoci da su razlike sa lokalnim DPS-om prilično velike i nisu samo personalne prirode. Tu prije svega mislim na ličnost gradonačelnika Miomira Mugoše, što će svakako nama, kao ostatku opozicije, olakšati posao na sljedećim lokalnim izborima”, pojasnio je Zečević.

On je kazao da jedva čeka da se izbori raspišu, ali da vjeruje da će vlast iskoristiti zakonski maksimum i da to neće učiniti u septembru, nego tek u ovo doba sljedeće godine.

“Potrebno je da se malo konsoliduju ekipe iz lokalnog DPS-a”, kazao je Zečević.

Vujović smatra da je Vučelić pokušao da ohrabri svoje, dosta razočarane pristalice i birače, i vrati im vjeru koja je “žestoko poljuljana”.

“To sam doživio kao hrabrenje sebe lično i svojih glasača. U strahu su velike oči... Mislim da je to strah za perspektivu i stoga je Vučelić kao pametni i umjereniji političar u DPS-u potpuno svjestan toga i treba ga pravilno razumjeti”, kazao je Vujović.

Vučelić je šef pa treba i da govori

Zečević smatra da Vučelić posljednjim medijskim istupima potkrepljuje govorkanja da će on biti sljedeći kandidat DPS-a za funkciju gradonačelnika. On, međutim, smatra da to pitanje još nije riješeno u DPS-u.

“Svakome iz sadašnje garniture vlasti se može nešto staviit na teret, pa i Vučeliću. Ne mislim da će on biti kandidat DPS-a”, kazao je Zečević.

Vujović je, pak, ocijenio da su Mugošu svi doživjeli kao čovjeka koji je negativno uticao na rezultate parlamentarnih i predsjedničkih izbora. On smatra da aktuelni gradonačelnik odavno nije dobra reklama za DPS.

"I u DPS-u ga doživljavaju kao čovjeka koji je svojim autokratskim vladanjem i neprihvatanjem bilo kakvih promjena u Podgorici, doprinio negativnom izbornom rezultatu. Vučelić je njegov zamjenik, ali je i njegov partijski šef u Podgorici, pa je prirodnije da govori partijski šef nego Mugoša”, kazao je Vujović, komentarišući nedavni javni istup Vučelića. On smatra da je možda ovo vrijeme kada se Vučelić može boriti u političkom smislu, ocijenivši da je Mugoša tu bitku definitivno izgubio.

"Dok je bio građevinski bum, bogatili su se najznačajniji pojedinci iz vladajuće koalicije, posebno iz DPS-a. Za sebe su radili najviše, a ponešto i za građane. Nema više para u budžetu, a imaju naviku da rade za sebe. To građani žestoko osjećaju. Prirodno je da to sada čini Vučelić kao političar sa više takta, bliži biračima od Mugoše”, smatra Vujović.

Suhih je kazao da Vučelić, kao predsjednik podgoričkog odbora DPS-a, s pravom daje političke izjave.

Suhih: Vlast formirana mimo volje građana

Povodom izjava Vučelića da vlast u Podgorici funkcioniše u punom kapacitetu i da nema razloga za raspisivanje prijevremenih izbora, Suhih je kazao da u DPS-u treba sami da se zapitaju da li je normalno da imaju koaliciju sa partijama sa kojima se apsolutno ne slažu u političkom smislu.

“Većinu u parlamentu imaju, ali to nije većina koja se dobila na osnovu glasanja građana. Naprotiv, to je nekom čudnom kombinatorikom stvoreno i mislim da će se to na kraju odraziti i na rezultate izbora”, ocijenio je Suhih. Zečević je istakao da su “građani svjesni da lokalna vlast funkcioniše mimo parlamentarne većine”.

“Tu većinu čine bivši odbornik NOVE, narodnjak i jedan član DSS. Kako kad treba, tako glasaju... Mogu Vučelić i ostali da kažu šta god hoće, ali je to neprincipijelna koalicija”, kazao je Zečević, ocijenivši da će DPS na sljedećim izborima da plati svoju političku aroganciju.

Galerija

Bonus video: