Popović kažnjen sa 3.000 eura, a nije dobio nijedan sudski poziv

Postupak je pokrenut 1998. godine protiv njega, ali i predsjednika Narodne stranke Predraga Popovića i tadašnjeg člana Glavnog odobra DPS Vojina Đukanovića
482 pregleda 0 komentar(a)
Milić Popović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Milić Popović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 07.05.2013. 16:52h

Nekadašnji urednik magazina “Fokus“, Milić Popović, tvrdi da je zbog propusta suda nepravedno kažnjen sa 3.000 eura u sudskom sporu za klevetu od prije petnaest godina, a da ga pri tom sudske vlasti ni o čemu nijesu obavještavale.

Milić je “Vijestima” kazao da je postupak pokrenut 1998. godine protiv predsjednika Narodne stranke Predraga Popovića, tadašnjeg člana Glavnog odobra DPS i potpredsjednika tadašnje Svezne vlade Vojina Đukanovića i njega, kao glavnog i odgovornog urednika magazina "Fokus". Njih su tada za klevetu tužili nekadašnji predsjednik Opštine Herceg Novi Đuro Ćetković i član Opštinskog odbora SNP-a Jovo Grubač.

Ćetković i Grubač podnijeli su tužbu jer su, kakao je naveo Milić, tokom predizborne kampanje Đukanović i Predrag Popović na tribinama pokazivali navodne uplatnice "Jugobanke", tvrdeći da su one dokaz da su Ćetković i Grubač primali novac od JUL-a i SPS-a, i da su te pare navodno prisvajali.

Pored Popovića i Đukanovića, Grubač i Ćetković tužbu su podnijeli i protiv RTCG, ali su prema Popovićevim riječima, od nje odustali. Urednik ”Fokusa“ se tužbom teretio za klevetu, jer je slične navode koji se odnose na finansiranje njihove partije objavio u tom magazinu. Popović, koji je javnosti poznat kao dugogodišnji saradbnik biznismena Dragana Brkovića, u reagovanju povodom presude ističa da je “prvorazredni pravni, politički, medijski, moralni i svaki drugi skandal da je nakon više od decenije na crnogorskom sudu pobijedila politika koju oličava Đuro Ćetković, a koja je poražena u svim međunarodnim sudskim i političkim institucijama, pa i u rodnom mjestu Srbiji“.

“Tekst i uplatnice prenijeli su i “Blic”, “Dnevni telegraf” Slavka Ćuruvije, crnogorske i srpske agencije, ali su Ćetković i Grubač ocijenili da treba da tuže mene, Popovića i Vojina Đukanovića”, kazao je Popović. On navodi da je iz nezavisnih medija saznao da je "Sud konačno utvrdio cijenu koju sa još dvojicom tuženih mora da plati".

“Nezavisni i nepristrasni crnogorski Sud u nezavisnoj i suverenoj Crnoj Gori je, nakon više od dvanaest godina vijećanja i bez ijednog poziva tuženom, izgleda, utvrdio, da Mirjana Marković svog propagandistu i anticrnogorskog prvoborca iz Herceg Novog nije plaćala parama zloglasnog JUL-a i SPS-a, pa mu po toj pravednoj presudi za duševne bolove i propast politike, ja treba da platim", naveo je Popović.

Prema njegovim riječima, pravda nije imala dilemu o poraženom, ali joj je, izgleda, više od decenije trebalo da sagleda i novčano utvrdi dubinu i posljedice tog poraza.

On je naveo da je nedavno Viši sud u Podgorici, postupajući po žalbama Predraga Popovića i Đukanovića, preinačio izreku o kazni pa su sada, umjesto po 3.000 eura, dužni isplatiti po 1.500 eura "sa pripadajućom zakonskom kamatom na dosuđene iznose", kao i troškovima postupka, a njemu, zbog neprihvaćene žalbe treba da plati 3.000 eura.

Bonus video: