Demokrate Pljevlja: Eskalira polarizacija u DPS

"To je dokaz da DPSu lokalne funkcije predstavljaju plijen i služe za potkusurivanje i zadovoljavanje apetita kadra, a ne kao pozicije sa kojih bi trebalo djelovati u interesu građana"
261 pregleda 1 komentar(a)
Demokrate Pljevlja, Foto: Demokratska Crna Gora
Demokrate Pljevlja, Foto: Demokratska Crna Gora
Ažurirano: 06.07.2018. 15:08h

Činjenica da DPS na današnjoj sjednici nije predložio predsjednika skupštine i da je zatražio odlaganje sjednice po ovoj tački dnevnog reda, govori o ogromnoj polarizaciji u toj partiji koja je ovih dana očigledno eskalira, saopšteno je iz Demokrata Pljevlja.

Danas je održana konstitutivna sjednica Skupštine opštine Pljevlja na kojoj su verifikovani mandati odbornicima na osnovu izvještaja Opštinske izborne komisije o sprovedenim lokalnim izborima 27. maja 2018. godine, nakon čega je ista prekinuta, zbog izostanka dogovora skupštinske većine u vezi predloga kandidata za predsjednika skupštine.

"U skladu sa zakonom, na prvoj sjednici verifikuju se mandati i bira predsjednik skupštine. Dakle, danas se skupština nije konstituisala. Imajući u vidu da je tačka dnevnog reda izbor predsjednika skupštine bila otvorena, da je predsjedavajući pitao da li ima predloga kandidata za predsjednika i da je konstatovao da nema, sporno je da li se o istoj stvari može odlučivati dva puta. Ne može u istoj tački dnevnog reda prvo da se konstatuje da nema predloga, a onda nakon prekida da ima predloga. To nije zakonito, već neozbiljno i neodgovorno", saopšteno je iz Demokrata.

"To je dokaz da DPSu lokalne funkcije predstavljaju plijen i služe za potkusurivanje i zadovoljavanje apetita kadra, a ne kao pozicije sa kojih bi trebalo djelovati u interesu građana", navode Demokrate.

Skupštinska većina koalicije koju predvodi DPS, kako tvrde Demokrate, nastala je zloupotrebama, manjkavostima izbornog zakonodavstva, pritiscima, ucjenama i brutalnim prekrajanjem većinske volje građana Pljevalja i dodaju da parlamentarna većina iz koje će proizaći nova lokalna vlast, ne oslikava volju građana.

"Ovakva vještačka većina instalirana ogromnim novcem i obezbjeđivanjem prava glasa više hiljada građana koji imaju prebivalište u drugim državama, sasvim sigurno neće raditi u interesu građana. Izborni rezultat ostvaren upotrebom sile i vlast koja će se iznjedriti iz njega, predstavlja ne samo šamar razvoju grada, već šamar demokratiji, evropskim tekovinama i civilizacijskim dostignućima. Zbog svega toga, ova i ovakva skupštinska većina je neodrživa i pretvoriće se u ubjedljivu skupštinsku manjinu nakon sprovođenja novih demokratskih i poštenih lokalnih izbora u svim opštinama istovremeno", poručuju Demokrate Pljevlja.

Oni ističu i da 170 predstavnika Demokrata u biračkim odborima nije potpisalo nijedan zapisnik sa biračkih odbora čime su "pokazali odnos prema izbornom procesu i izbornim rezultatima na lokalnim izborima".

"Kada je u pitanju rezultat Demokratske Crne Gore u Pljevljima, punog srca treba izraziti ponos kako prema postignutim rezultatima, tako i prema ljudima koji čine naš Opštinski odbor. U do sada nezabilježenim uslovima neravnopravne borbe u kojima su naši glasači bili izloženi ucjenama, pritiscima i negativnoj kampanji sa svih strana, u uslovima u kojima se otvoreno prijetilo i fizički nasrtalo na naše funkcionere, upadalo u prostorije, u uslovima u kojima su Demokrate bile u izuzetno podređenom položaju u odnosu na novčanu moć političke konkurencije, ostvarili smo za tri ipo puta bolji rezultat u odnosu na parlamentarne izbore i postali vodeća opoziciona snaga u Pljevljima", navode Demokrate.

Poručuju da će kroz parlamentarni rad u narednom periodu biti "brana nepravdi, bezakonju i narušavanju interesa Pljevalja i Pljevljaka, ali i predlagač najboljih rješenja za probleme našeg grada".

Demokratsku Crnu Goru će kao najjaču opozicionu partiju u Pljevaljskom parlamentu predstavljati sedam odbornika: Milojica Tešović, Nikola Rovčanin, Bojan Krvavac, Vesna Lončar, Dušan Janjušević, Miroslav Anđelić i Vaso Knežević.

Bonus video: