Kacin: Nemojte se iznenaditi ako vas Srbija pretekne u pregovorima za poglavlja 23 i 24

„U zemlji koja 24 godine nije promjenila vlast prirodno je da konekcije sa kriminalom vode prema vladajućoj stranci“
60 komentar(a)
Ažurirano: 29.04.2013. 17:03h

Evropski parlamentarac Jelko Kacin je poručio crnogorskim vlastima da se ne iznenade ukoliko ih Srbija pretekne u pregovorima za 23. i 24. poglavlje, podsjećajući da je Srbija imala koordinatora koji je prisilio insitiucije da komuniciraju i korodiniraju u borbi protiv organizovanog kriminala.

Ističući da je Crna Gora kroz saradnju sa Olegom Deripsakom platila životnu školu, Kacin je rekao da bez borbe brotiv korupcije nema stranih ulaganja iz EU.

„U Srbiji su rezultati očigledni, a javna podrška borbi protiv koruspcije sve je veća i veća. Time su pokupili toliko poena da su kasnije mogli da parafiraju sporazum sa Prištinom“, kazao je Kacin, na ta je Dritan Abazović primjetio da se u Srbiji do sada nekoliko puta promjenila vlast. „U zemlji koja 24 godine nije promjenila vlast prirodno je da konekcije sa kriminalom vode prema vladajućoj stranci ili eventualno koaliciji“.

Na primjedbu Mevludina Nuhodžić kazao da se medijskom satanizacijom opstuira rad tužilaštva i pravosuđa, lider Pozitivne Crne Gore Darko Pajović je kazao da nezavisni mediji imaju ulogu da poguraju institucije da rade svoj posa.

“Mali broj optužnica i veliki broj presuda koje su pale nijesu činjenice koje su dobre za evropsku statistiku Crne Gore. Nemoguće je što živimo u zemlji u kojoj ni jedan visoki funkcioner nije optužen“, kazao je pajović podsjećajući da nije pokrenuta ni istraga o Miroslavu Ivaniševiću nakon medijskih napisa o njegovom imetku.

Milutin Simović pozvao je opoziciju da usvajanjem ustavnih promjena do kraja maja pokažu u praksi koliko se zalažu za evropske integracije, podsjećajući da je bilo kočnica kao kod izbornog zakona. Na njegovu ponduu da se afera „Snimak“ ispita kroz anketni odbor, Pajović mu je kazao da to ne zavisi od njegove volje jer se radi o obavezi.

Lider SNP-a Srađan Milić primjetio je da u Crnoj Gori trenutno nema vrhovnog državnog tužioca, direktora policije dok se predsjednici sudskog savjeta nije definisan mandat. „To vanredno stanje u najznačajnijim funkcijama koje se bave tim pitanjem treba jednom riješiti. Ako je tu potreban dogovor u parelamentu treba da na tom pitanju radi odmah“.

"Snimak" pokazao probleme, to se ne smije dešavati

Afera Snimak pokazala je koji su problemi Crne Gore i takve stvari se ne smiju dalje dešavati, rekao je kopredsjedavajući Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje Evropske unije (EU) i Crne Gore, Eduard Kukan.Kukan je kazao da u Briselu nijesu bili impresionirani aferom Snimak.“Možda je dobro što se to desilo, jer to pokazuje gdje su problemi i šta treba popraviti, takve stvari se ne smiju dalje dešavati”, poručio je on na sjednici POSP-a koja se održava u crnogorskoj Skupštini.Kukan smatra da afera Snimak pokazuje stepen demokratskog razvoja Crne Gore, i da se bez demokratizacije društva ne može se računati na članstvo u EU.

Kukan je kazao da bi Crna Gora morala da se promijeni i da uradi sve što je u njenoj moći kako bi na izbore svi akteri gledali kao fer, jer je to, kako je dodao, osnovna karakteristika demokratskih zemalja.

Kukan

“U demokratiji opozicija protestuje ali niko ne napušta institucije, bojkot parlamenta je put koji ne void nikuda, to je mejsto za diskusiju I ne može se zamijeniti sa protestima”, rekao je Kukan navodeći da mu je žao što POSP-u ne prisustvuju članovi Demokratskog fronta.On je podsjetio da su u Srbiji i Hrvatskoj nedavno izabrane nove vlade, i da su oba slučaja rezultati izbora prihvaćeni bez diskusije.

Lange: Nisu puno uradili od moje prethodne posjetePredstavnik Evropske komisije, Dirk Lange naveo je da od njegove prethodne posjete institucije nijesu puno uradile u vezi afere Snimak, “u političkom i pravosudnom kontekstu”.“Nakon ove posjete imam mnogo vise optimizma i nadam se da će parlament na tome raditi”, naveo je Lange.Govoreći o predsjedničkim izborima, Lange je kazao da će preporuke OEBS-a biti gotove krajem maja, i pozvao institucije da ih usvoje.Lange je naveo da bi u Evropskoj komisiji bili zadovoljni kada bi izmjene Ustava bile usvojene prije otvaranja poglavlja 23 I 24.Predsjednik parlamenta Ranko Krivokapić rekao je da Crna Gora spremna da što prije usvoji izmjene Ustava u dijelu pravosuđa.“Ključni dio posla je obavljen, sadržina promjena je dogovorena, ali nije većina za izbor čelnih ljudi pravosudnih funkcija”, rekao je Krivokapić.On je naveo da se zalaže sa za punu atunomiju sudske vlasti, ali i za punu odgovornost tih institucija.Krivokapić je rekao da će Ustavni odbor najverovatnije nastaviti rad na promjenama 7. maja, “sa punom željom da taj posao završimo tokom prolećnjeg zasjedanja”.Ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Igor Lukšić kazao je da su aktivnosti Vlade, Skupštine fokusirane upravo na blagovremeno ispunjavanje obaveza iz evropske agende.On je naveo da Vlada priprema Akcione planove za pripremu otvaranja najosjetljivijih poglavlja 23 I 24 koja se odnose na vladavinu prava.“Plan je da se ta dva poglavlja otvore u drugoj polovini godine, što će omogućiti otvaranje niza drugih”, kazao je Lukšić.On je rekao da su Akcioni planovi za 23 I 24 poglavlje fokusirani na ustavne reforme, borbu protiv korupcije I organizovanog kriminala, odnosno, kako je pojasnio, na jačanje vladavine prava, “što je jedna od ključnih pretpostavki za dugoročni ekonomski rast”.Lukšić je dodao da Vlada radi na reformi javne upravei unaprijeđenju ambijenta za poboljšanje slobode medija.“Vlada podržava i pokretanje parlamentarne aktivnosti koje se tiču takozvane afere Snimak”, naveo je on.Lukšić je rekao da će do kraja juna biti završen anilitički pregled evroprske pravne tekovine

Galerija

Bonus video: