Braun: Nije cijela opozicija protiv članstva u NATO

Ona se nije složila sa ocjenom da je opozicija izrazito protiv članstva Crne Gore u NATO
58 pregleda 19 komentar(a)
Su Kej Braun, Foto: Arhiva Vijesti
Su Kej Braun, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 29.04.2013. 09:42h

Ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država Su Kej Braun kazala je da je Crna Gora napredovala na putu prema NATO-u, ali da je prerano najavljivati rokove za buduće članstvo.

"Što se brže neophodne reforme sprovedu i brže pitanja vladavine prava konkretno rješavaju, to će prije Crna Gora moći da postane članica NATO saveza", kazala je Braun u intervjuu za "Pobjedu".

Ona se nije složila sa ocjenom da je opozicija izrazito protiv članstva Crne Gore u NATO, i napomenula da je nekoliko opozicionih stranaka za članstvo i da su saopštavale pozitivne efekte koje članstvo u NATO-u može donijeti Crnoj Gori.

"Postoje i druge opozicione stranke koje aktivno uče i saznaju više o članstvu u NATO-u i imaju neutralni stavi, ili razvijaju svoju službenu platformu na temu NATO-a", ukazuje Braun, naglasivši da je člastvo u NATO odluka koju Crna Gora treba da donese.

Na ocjenu da "radikalna opozicija" često oštro napada zvaničnike SAD-a i EU i proziva ih zbog korupcije, te da "kad im nešto nije po volji", izriče najgrublje uvrede na račun američkih i evropskih političara i politike, Braun je kazala da ne zna za napade na SAD nazivanjem američkih zvaničnika korumpiranima.

"U demokratskom društvu svi članovi političkog spektra su dobrodošli da izraze stvoje stavove. Snažna rasprava i dijalog su vrlo važni u demokratskim društvima", napomenula je Braun.

Braun smatra da bi se članstvom u NATO osigurala stabilnost, prosperitet i bezbjednost Crne Gore.

SAD sarađuje sa ukupnom javnoću

Braun je kazala da je premijer Crne Gore Milo Đukanović partner američke vlade mnogo godina, ali i napomenula da SAD blisko sarađuje sa brojnim članovima crnogorske vlade kao i sa predstavnicima parlamentarne opozicije.

"Blisko sarađujemo i sa civilnim društvom i sa ukupnom javnošću", istakla je Braun.

Čestita pobjedu Vujanoviću

Sjedinjene Američke države (SAD) čestitaju Filipu Vujanoviću pobjedu na predsjedničkim izborima i žele mu sve najbolje u predstojećem mandatu, rekla je američki ambasador u Podgorici Su Kej Braun.

Legitimitet Vujanovićeve predsjedničke funkcije osporava skupštinska većina.Ona je kazala da su nadležne crnogorske institucije, uključujući Državnu izbornu komisiju, potvrdile rezultate izbora po kojima je Vujanović proglašen za pobjednika izbora."SAD čestitaju Vujanoviću i žele mu sve najbolje u predstojećem mandatu. Nezavisni kandidat (Miodrag)Lekić je zajedno sa predstavnicima civilnog društva i nekoliko opozicionih stranaka iskazao mnoge žalbe i primjedbe u vezi sa nepravilnostima koje su oni uočili tokom izbornog procesa", kazala je Braun.Prema njenim riječima, američki Stejt dipartment je pomno propratio preliminarni izvještaj posmatračke misije OEBS-a u kojem je navedeno da su izbori bili „profesionalno i efikasno sprovedeni“. Veoma je važno, kaže ona, da se ti prigovori razmotre na otvoren i transparentan način kako bi crnogorska javnost imala povjerenja u izborni proces i nadležne organe. "Međutim, OEBS-ova posmatračka misija je takođe saopštila da je „zamagljivanje linije između državnih i partijskih aktivnosti i dalje u suprotnosti sa OEBS-ovim opredjeljenjima i standardima Savjeta Evrope“, rekla je Braun.Tokom izborne kampanje bilo je, kaže ona, navoda o zloupotrebi državnih resursa, manipulaciji biračkim spiskom, plaćanju glasova i drugim nepravilnostima. "Ove tvrdnje trebalo bi temeljno i nepristrasno da budu ispitane od nadležnih vlasti. Rješavanje tih pitanja na otvoren i transparentan način povećaće povjerenje javnosti u crnogorski izborni sistem i unaprijediti demokratsko sazrijevanje Crne Gore", kazala je Braun.

Bonus video: