Bošković i Uehara: Podrška razvoju crnogorskih odbrambenih kapaciteta

Sagovornici su, kako je saopšteno, izrazili očekivanje da će predstojeći NATO Samit u Briselu, 11. i 12. jula, doprinijeti dodatnom usaglašavanju savezničkih napora u borbi protiv aktuelnih bezbjednosnih izazova na globalnom nivou
1 komentar(a)
Predrag Bošković. Margaret Uehara, Foto: Ministarstvo odbrane Crne Gore
Predrag Bošković. Margaret Uehara, Foto: Ministarstvo odbrane Crne Gore
Ažurirano: 05.07.2018. 14:09h

Sjedinjene Američke Države (SAD) nastaviće da podržavaju razvoj crnogorskih odbrambenih kapaciteta u cilju što adekvatnijeg odgovora savremenim bezbjednosnim izazovima, poručila je američka ambasadorka u Podgorici, Margaret Uehara.

Ona je danas sa ministrom odbrane Predragom Boškovićem razgovarala o aktuelnoj bilateralnoj saradnji dvije države u oblasti odbrane, kao i o kapacitetima za njeno unaprjeđenje u predstojećem periodu.

Uehara je rekla da je zadovoljna ostvarenom odbrambenom saradnjom dvije zemlje.

"SAD će nastaviti da snažno podržavaju razvoj crnogorskih odbrambenih kapaciteta u cilju što adekvatnijeg odgovora savremenim bezbjednosnim izazovima", poručila je ambasadorka.

Bošković je, kako je saopšteno iz resornog Ministarstva, čestitao Uehari Dan nezavisnosti SAD-a i zahvalio na sveobuhvatnoj podršci te države u domenima modernizacije i opremanja Vojske Crne Gore u skladu sa najsavremenijim standardima.

On je rekao da su SAD najznačajniji strateški partner Crne Gore i dodao da postoji prostor za proširenje saradnje dvije zemlje, NATO saveznice.

"Crna Gora ostaje glavni zagovornik NATO politike otvorenih vrata i nastaviće da snažno podržava sprovođenje neophodnih reformi u zemljama aspirantima za članstvo u Alijansi", poručio je Bošković.

Sagovornici su, kako je saopšteno, izrazili očekivanje da će predstojeći NATO Samit u Briselu, 11. i 12. jula, doprinijeti dodatnom usaglašavanju savezničkih napora u borbi protiv aktuelnih bezbjednosnih izazova na globalnom nivou.

"Saglasili su se da će Specijalni sastanak Američko-jadranske povelje (A-5) koji će se održati 13. jula ove godine u Zagrebu, a na kojem će učestvovati američki sekretar za odbranu, Džejms Matis, u okviru crnogorskog predjsedavanja Američko-jadranskom poveljom (A-5), dodatno utemeljiti posvećenost SAD ovom dijelu Jugoistočne Evrope", navodi se u saopštenju.

Bonus video: