Bošković i Canikli: Ključ regionalne stabilnosti u evroatlantskim integracijama

Canikli je rekao da je Turska posvećena jačanju prijateljskih veza i unaprijeđenju odbrambene saradnje sa Crnom Gorom, da je njegova država spremna za razmatranje novih modaliteta za jačanje tih odnosa
60 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 05.07.2018. 14:23h

Ključ regionalne stabilnosti i dugoročnog mira država Zapadnog Balkana je u evroatlantskim integracijama, a priključenje država regiona Alijansi najbolja garancija mira i stabilnosti u tom dijelu Evrope, ocijenio je turski ministar nacionalne odbrane, Nuretin Canikli.

Cinikli koji boravi u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori razgovarao je danas sa ministrom odbrane Predragom Boškovićem.

Iz resornog Ministarstva saopšteno je da je Canikli naveo rezultate koje je Crna Gora ostvarila u reformi sistema odbrane i dodao da se dokazala kao kredibilan partner međunarodne zajednice.

"Ključ regionalne stabilnosti i dugoročnog mira država Zapadnog Balkana leži u evroatlantskim integracijama, a priključenje država regiona Alijansi najbolja je garancija mira i stabilnosti u tom dijelu Evrope“, ocijenio je Canikli.

Prema njegovim riječima, jedino se udruživanjem potencijala i kapaciteta, države ovog regiona mogu uspješno suočiti sa podjelama iz prošlosti, kao i sa bezbjednosnim izazovima budućnosti, sa posebnim fokusom na terorizam, aktuelnu migrantsku krizu i sajber kriminal.

Canikli je rekao da je Turska posvećena jačanju prijateljskih veza i unaprijeđenju odbrambene saradnje sa Crnom Gorom, da je njegova država spremna za razmatranje novih modaliteta za jačanje tih odnosa.

Bošković je saopštio da je važna uloga Turske za stabilnost Zapadnog Balkana i njena kontinuirana podrška Crnoj Gori.

On se zahvalio na sveobuhvatnoj podršci koju je Turska pružila Crnoj Gori u procesu evroatlantskih integracija, uz uvjerenje da će se odbrambena saradnja dvije države, u svojstvu NATO saveznika, dodatno unaprijediti u narednom periodu.

Prema njegovim riječima, značajno je intenziviranje saradnje u oblasti odbrambene industrije, imajući u vidu da se Crna Gora, pridruživanjem sistemu kolektivne odbrane, opredijelila za kontinuirane investicije, sa ciljem jačanja interoperabilnosti svojih snaga i adekvatnog odgovora na savremene bezbjednosne izazove.

On je naveo da Sporazum o saradnji u oblasti vojne industrije između vlada Crne Gore i Turske predstavlja odličnu platformu za dalje unaprijeđenje odbrambene saradnje, imajući u vidu da su modernizacija i opremanje prioriteti crnogorske vojske.

„Canikli i Bošković saglasili su se da su zadovoljni dosadašnjom saradnjom u oblasti odbrane i izrazili posvećenost njenom intenziviranju u predstojećem periodu, kroz implementaciju bilateralnih i multilateralnih projekata od zajedničkog interesa“, zaključuje se u saopštenju.

Galerija

Bonus video: