Lange: Poništenje izbora se može tražiti u svakom demokratskom društvu

Lange je rekao da su ga opozicionari obavijestili o njihovom pogledu na predsjedničke izbore
20 komentar(a)
Dirk Lange, Aleksandar Pejović, Foto: Zoran Đurić
Dirk Lange, Aleksandar Pejović, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 26.04.2013. 16:38h

Šef Odjeljenja za Crnu Goru i Hrvatsku u Generalnom direktoratu Evropske komisije za proširenje Dirk Lange je kazao da opozicija u svakom demokratskom društvu ima pravo da zatraži da se ponište rezultati izbora i donese zakon prema kojem bi se raspisali novi:”Opozicija prvo treba da uradi lex specialis da bi se o njemu raspravljalo u parlamentu“.

On je kazao i da ga je predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić obavijetio da bi se o tom posebnom zakonu moglo raspravljati na sjednici parlamenta, kao i o ostalim zahtjevima opozicije.

On je nakon potpisivanja sporazuma sa glavnim pregovaračem sa EU Aleksandarom Pejovićem o finansijskoj podršci iz IPA projekata vrijedne 21,3 miliona eura, rekao da insistiram da se svi problem riješe kroz institucije, te da nije tražio niti je dobio obećanja da će opozicija prestati sa bojkotom.

“Ali sam u razgovoru sa predstavnicima partija stekao utisak da na konstruktivan način žele da dođu do rješenja i nadamo se da će do toga doći već na tom sastanku u ponedjeljak”.

On je podsjetio i da je u ponedjeljak i utorak zakazana sjednica Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje čiji su članovi crnogorski i evropski poslanici i da će oni i tu imati priliku da razgovaraju.

“Nadam se da će obije strane prisustvovati tom sastanku i na konstruktivan način razmotriti pitanja i buduće aktivnosti”, kazao je Lange.

Na prevod novinarskog pitanja “kako je zadovoljan aktivnostima koje su preduzele crnogorske instutucije kako bi rasvijetlile aferu 'Snimak', Lange se nasmijao i na crnogorskom ponovio:”Snimak”:

“U proteklih šest nedjelja, od moje posljednje posjete Crnoj Gori, pratio sam dešavanja vezano za aferu Snimak i zadovoljan sam aktivnostima koje su preduzele instutucije. Obavješten sam od predstavnika Skupštine da će biti obrazovan ad hoc Anketni odbor koji će se baviti tom aferom i njegovo osnivanje je moguće na planiranoj sjednici parlamenta”, kazao je on.

Glavni pregovarač je, na pitanje “Vijesti” je li tačno da je MVPEI selektivno pozivao na sastanak sa ekspertima EU predstavnike nevladinih organizacija koji su članovi radnih grupa za poglavlje 23. i 24, kazao da “su eksperti tražili određene nevladine organizacije sa kojima bi organizovali sastanak”.

“Najviše se treba čuvati selektivnih informacija kada je u pitanju organizacija bilo kakvih susreta između predstavnika EU i nas. Šest eksperata iz EU je došlo u Crnu Goru, zatražili su sastanke sa određenim institucijama i na osnovu tih zahtjeva MVPEI je organizovalo 97 sastanaka sa 23 institucije. Kada je u pitanju nevladinih sektor mi nismo imali te zahtjeve već su oni upućeni Delegaciji EU”.

Opozicija će djelovati u različtim institucionalnim oblicima

Opozicija će usmjeriti aktivnosti da različitim oblicima institucionalnog djelovanja poboljša izborni ambijent i jačanje demokratskog sistema, posebno u pravosudnim i tužilačkim institucijama.

To su saopštili predstavnici Demokratskog fronta (DF), Socijalističke narodne partije (SNP) i Pozitivne Crne Gore Miodrag Lekić, Srđan Milić i Darko Pajović koji su razgovarali sa šefom Odjeljenja za Crnu Goru i Hrvatsku u Generalnom direktoratu Evropske komisije za proširenje Dirkom Langeom.

Lekić, Milić i Pajović su, kako je saopšteno, upoznali Langea sa političkom i institucionalnom krizom nakon predsjedničkih izbora, "usljed očitog korišćenja nedemokratskih metoda u ukupnom izbornom procesu".

„Oni su ponovili, da su i ove izbore u Crnoj Gori obilježile brojne nepravilnosti, zloupotreba državnih resursa i netačni i neažurni birački spisak. Sve to imalo je za posljedicu kršenje Ustava Crne Gore i prava građana na slobodno izražavanje volje“, kaže se u saopštenju.

Bonus video: