Amfilohije odgovorio Vučiću: Nijesam se miješao u politiku Vlade Srbije

On je istakao da “rješenje koje je nasilno nije dobro i nema budućnosti ni za jedan narod koji živi na Kosovu”
56 komentar(a)
amfilohije, Foto: Arhiva Vijesti
amfilohije, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 26.04.2013. 12:36h

Mitropolit Crnogorsko-primorski Amfilohije kazao je danas da se nije umiješao u politiku Vlade Srbije prema Kosovu nego je samo htio da podsjeti da treba naći normalno i zdravo rješenje koje će biti prihvatljivo za sve.

Prvi potpredsjednik vlade Srbije Aleksandar Vučić poručio je juče da Amfilohije neće voditi državnu politiku i da ako to želi treba da se kandiduje na izborima.

“Uopšte se nijesam miješao u njihovu politiku. Ja sam se Bogu pomolio da podari mira razuma i pravde. U ovom slučaju crkvi i narodu na Kosovu ne praveći razliku između ljudi.

Pritom smo izrazili svoj stav da ovakvo rješenje koje je nametnuto bombardovanjem Srbije i Crne Gore 1999. godine i politikom međunarodnih faktora koju je 2008. prihvatila Crna Gora i sada polako prihvata i Srbija nije rješenje tog životnog pitanja na Balkanu.

To je ono što, dugoročno gledno, pretvara Kosovo i Metohiju u ono što je govorio Njegoš ..Kosovo grdno sudilište nasred tebe sodom zapušio. Dakle u bure baruta dugoročno gledano ne samo na Balkanu nego u cijeloj Evropi”, kazao je Amfilohije.

On je istakao da “rješenje koje je nasilno nije dobro i nema budućnosti ni za jedan narod koji živi na Kosovu”.

“Zbog toga je bolje na vrijeme skrenuti pažnju i to radi crkva od pamtivijeka. Ja samo podsjećam i njih i sebe na jedno zdravo i normalno rješenje životnog pitanja a njihovo je hoće li to prihvatiti. Shvatanje da neko ima monopol na istinu i vlast je davno prevaziđeno”, kazao je Amfilohije na okruglom stolu “Sloboda vjeroispovijesti u Crnoj Gori”, koji se u organizaciji Mitropolije danas održava u Podgorici.

Bonus video: