Za pet dana u Strazburu potrošeno osam hiljada eura

Skupštinska delegacija koju čine četiri poslanika iz redova DPS-a i SDP-a, od kojih su dva u svojstvu zamjenika, i dvije službenice na raspravi u Strazburu
145 pregleda 31 komentar(a)
Ažurirano: 25.04.2013. 13:22h

Petodnevni boravak crnogorske delegacije u parlamentu Savjeta Evrope (SE) u Strazburu koštao Skupštinu Crne Gore preko osam hiljada eura, pokazuje izvještaj skupštinske službe u koji su “Vijesti” imale uvid.

Delegacija koju čine stalni članovi, poslanici vladajućih partija - Zoran Vukčević (DPS) i Predrag Sekulić (DPS), njihove zamjene Damir Šehović (SDP) i Draginja Vuksanović (SDP), kao i službenice Skupštine Vesna Radulović i Slava Burić boravi od 21. do 26. aprila na aprilskom zasjedanju Parlamentarne skupštine SE.

Zamjenici stalnih članova delegacije učestvuju u radu PS SE samo u slučaju spriječenosti stalnog člana.

Prema podacima skupštinske službe, članovima delegacije su plaćene avionske karte od Podgorice do Frankfurta u iznosu od 248 eura, što ukupno iznosi oko 1. 489 eura, kao i prevoz od aerodroma u Frankfurtu do Strazbura u iznosu od 858 eura.

Na relaciji od oko 180 kilometara, koliko je frankfurtski aerodrom udaljen od Strazbura autobuska karta košta tridesetak eura, a rentakar dnevno od 70 do 360 eura. Uz to, crnogorska misija pri Savjetu Evrope ima automobil koji se, između ostalog, može koristiti za prevoz poslanika i članova drugih državnih delegacija od Frankfurta do Strazbura.

Iz državnog budžeta koji uglavnom pune crnogorski građani, delegaciji je plaćeni petodnevni smještaj u iznosu od 3.435 eura, što je po 572 eura po osobi i 2.280 eura za dnevnice, koje pojedinačno iznose po 380 eura.

Crnogorska skupština ima delegaciju u parlamentu SE koji se sastaje četiri puta godišnje. Na tekućem proljećnom zasjedanju četiri poslanika iz vladajuće koalicije imaju priliku da prate ili učestvuju u raspravi o postmonitoring dijalog sa turskom skupštinom, balansiranju između prednosti i rizika nanotehnologije, nasilju nad vjerskim zajednicama, dječjem seks turizmu.

Od kraja januara Skupština Crne Gore nije uspjela da utvrdi puni sastav ove delegacije, a poslanici vladajuće partije su za to krivili kolege iz Pozitivne i SNP-a, tvrdeći da se ne mogu dogovoriti o tome ko će ih predstavljati.

Za to vrijeme poslanici DPS-SDP-a su uspjeli dva puta da odu na zasjedanje SE, suprotno pravilima koja nalažu da moraju imati predstavnika opozicije i pripadnicu manje zastupljenog pola.

Odlazak “krnje” delegacije u više navrata je kritikovao šef poslaničkog kluba Pozitivne Crne Gore Mladen Bojanić koji je tim povodom pisao i predsjedniku parlamenta Ranku Krivokapiću i generalnom sekretaru PSSE Vojčeku Savickom.

Krivokapić predlagao da se putnici izvlače iz kinder jaja

Bojanić je prije nekoliko dana Krivokapiću tražio i da hitno donese odluku o povlačenju delegacije, tvrdeći da će se time bar djelimično umanjiti politička i materijalna šteta koju trpi Skupština i građani.

O tome se juče raspravljalo i na kolegijumu predsjednika gdje je Krivokapić, prema Bojanićevim riječima, predložio da se zasad ništa ne preduzima, već da se naredni put uz pomoć “kinder jaja” izvlače imena članova delegacije.

“Mislim da je to krajnje neodgovorno, neozbiljno i predstavlja još jedan pokušaj da se stvari koje su se desile zataškaju, a da se pokaže demokratija kroz izvlačenje iz 'kinder jaja' i da se na osnovu toga dijele mjesta u parlamentarnoj delegaciji SE”, kazao je Bojanić koji je nakon žustre rasprave sa članovima i predsjednikom napustio kolegijum.

On tvrdi da zbog “krnjeg” sastava delegacija SE ne može razmatrati nijedno pitanje u vezi sa Crnom Gorom i da će pokušati drugim sredstvima da se izbori da se ovakve situacije ne dešavaju i da neko snosi odgovornost jer u Skupštini više nema mogućnosti.

“Ovo je drska odluka i od 25. januara izbjegava da se riješi zbog unutarstranačkih potreba DPS-a i SDP-a da svoje predstavnike po svaku cijenu gurnu u SE i da svoje ambicije unutarstranačke tamo ostvaruju kršeći principe i procedure SE”, kazao je Bojanić koji je ovim povodom pisao i sekretaru PSSE.

Galerija

Bonus video: