Marić: Mala vjerovatnoća da će biti donesen poseban zakon o novim izborima

Marić je agenciji MINA rekao da se postavlja prvo pitanje šta bi bila sama sadržina posebnog zakona
0 komentar(a)
Ažurirano: 23.04.2013. 11:04h

Mala je vjerovatnoća da će poseban zakon o novim izborima biti donesen, jer to u praksi uvijek zavisi od političkih, a ne pravnih pretpostavki, ocijenio je Boris Marić iz Centra za građansko obrazovanje.

Organizatori građanskog protesta, održanog u subotu u Podgorici, zatražili su od predsjednika parlamenta da raspiše nove izbore za šefa države, a da prije toga Skupština donese poseban zakon kojim bi bili poništeni rezultati glasanja od 7. aprila.

Marić je agenciji MINA rekao da se postavlja prvo pitanje šta bi bila sama sadržina posebnog zakona i da li bi on kao takav "dirao u neke ustavne kategorije što onda redovna Skupština ne bi mogla da mijenja".

"Ako bi ta opasnost bila izbjegnuta, onda Ustav omogućava donošenje posebnog zakona”, rekao je Marić.

Prema njegovim riječima, Ustav kaže da su izbori slobodni i neposredni, a glasanje tajno, kao i da se ne može uspostaviti vlast koja ne proizilazi iz slobodno izražene volje građana na demokratskim izborima i u skladu sa zakonom.

“Afera snimak je krucijalni dokaz da su ovi ustavni principi dovedeni u pitanje, a nepostupanje nadležnih organa dodatno je produbilo sumnju u legalitet i legitimitet izbornog procesa”, smatra Marić.

Kako je rekao, Ustav predviđa da se zakonom uređuje način ostvarivanja ljudskih prava i sloboda, kada je to neophodno za njihovo ostvarivanje, kao i druga pitanja od interesa za Crnu Goru.

Marić je ocijenio da su nadležni organi morali reagovati na javno iznijete indicije, sumnje, dokaze i otkloniti svaku dilemu u legitimnost izbornog procesa procesuirajući aktere i eventualne dokaze.

Prema njegovim riječima, kako to nije urađeno, ostaje sumnja u povredu ustavnog principa prava na jednaku zaštitu, a oni koji smatraju da su im ova prava povrijeđena kao konačno riješenje vide donošenje posebnog zakona o poništenju predsjedničkih izbora.

“Malo je vjerovatno da će se donijeti posebni zakon jer u praksi to uvijek zavisi od političkih, a ne pravnih pretpostavki, ali u nekom širem kontekstu može se naći ustavno utemeljenje”, poručio je Marić.

Bonus video: