Mladi DF protestovali ispred Delegacije EU

Njihov protest ispraćen je skandiranjem "Sa Lovćena vila kliče, Miodraže predsjedniče"
99 pregleda 29 komentar(a)
Ažurirano: 23.04.2013. 14:47h

Grupa mladih iz Demokratskog fronta (DF) protestovala je ispred zgrade Delegacije Evropske unije (EU) u Podgorici nezadovoljna čestitkom koju je predsjednik Evropske komisije (EK) Žoze Manuel Baroso uputio Filipu Vujanoviću.

Uz snažne zvižduke pištaljki i transparente "Don't support mafia" (Ne podržavajte mafiju) i "Lekić new president" (Lekić novi predsjednik) mladi su na ogradi preko puta zgrade Delegacije istakli fotografije izbornih neregularnosti kao dokaz koji svjedoči o izbornoj krađi.

Protestom su potvrdili i da je spontanost mladima jača strana, pa su članovi grupe u nekoliko navrata istupali sa predlogom za skandiranje:”'Oćemo li sad jako 'Miodrag Lekić'?”

Ovim činom su, prema riječima predstavnika mladih DF Nikole Bajčetića, poručili da su nezadovoljni odlukom Barosa da čestita "neustavnom i lažnom kandidatu Vujanoviću pobjedu na predsjedničkim izborima 7. aprila".

Bačetić koji je delegaciji EU predao i ustavnu žalbu DF-a, ocijenio je da je Barosova odluka loša i da će doprinijeti produbljavanju institucionalne, političke i ustavne krize.

“Želimo EU da jasno stavimo do znanja da ne treba da podržava mafiju jer je grubo prekršen Ustav Crne Gore i nema evropske Crne Gore ukoliko ljudi koji štite taj Ustav to ne rade“.

Poruka mladih DF-a je da EU treba drugačije da sagleda situaciju u Crnoj Gori:„Ovdje postoji dosta nezadovoljnih ljudi. Nedavno su bili protesti, biće ih još jer je su se građani ujednilili i dosta im je režima koji ih je razjedinjavao“, kazao je Bajčetić navodeći da oni ne protestuju protiv EU.

Njegov kolega Boris Pejović kazao je da na od EU očekuju da im pomogne u zaštiti osnovnog demokratskog postulata, koji se ogleda u poštovanju izborne volje građana.

“Na osnovu materijalnih dokaza, koje je u uvid imala domaća i međunarodna javnost, jasno je da se radi o brutalnoj izbornoj krađi, koja je nažalost potvrđena u okviru zarobljenih državnih institucija”, kazao je Pejović.

Mladi DF-a će sličan performans održati danas i ispred ambasade Italije protestuju povodom čestitike koju je ambasadora te država Vićenco Del Monako uputio Vujanoviću.

Galerija

Bonus video: