Potrebno je ojačati povjerenje građana u izborni proces

„Kako su ti organi odgovorni za tačnost i ažurnost biračkog spiska, do njegovog zaključenja oni su bili u obavezi da navedene promjene unesu u birački spisak“
0 komentar(a)
Ažurirano: 19.04.2013. 18:46h

U Crnoj Gori je potrebno ojačati povjerenje građana u izborni proces i nastaviti rad na unaprjeđenju biračkih spiskova, ocijenjeno je u razgovoru predstavnika Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), Delegacije Evropske unije (EU) i američke Ambasade u Podgorici.

Kako je saopšteno iz MUP-a, u tom resoru je danas organizovan sastanak na kojem su predstavnicima Delegacije EU i američke Ambasade prezentovane aktivnosti preduzete povodom inicijativa predsjedničkih kandidata za vršenje nadzora za oko sedam hiljada predmeta.

Iz Ministarstva su podsjetili da su inicijative tom resoru dostavljene četiri dana prije održavanja predsjedničkih izbora.

Na sastanku su pojašnjene i nadležnosti MUP-a, odnosno Upravne inspekcije, shodno Zakonu o biračkim spiskovima, u nadzoru nad primjenom propisa kojima se uređuje vođenje biračkih spiskova, aktivnosti koje je inspekcija do sada preduzela kao i rezultati do kojih se došlo tokom dosadašnjih kontrola.

Predstavnici MUP-a su ukazali na konkretne slučajeve u kojima je izvršen nadzor kao i zakonske osnove, odnosno razloge za promjene u biračkom spisku, nastale kao rezultat promjena u evidencijama Ministarstva, a tiču se promjene ličnog imena, matičnog broja, adrese stanovanja i ostalih podataka, koji se sedmično dostavljaju organima lokalne uprave.

Ilustracija

„Kako su ti organi odgovorni za tačnost i ažurnost biračkog spiska, do njegovog zaključenja oni su bili u obavezi da navedene promjene unesu u birački spisak“, pojasnili su iz MUP-a.

Predstavnik Delegacije EU, Alberto Kamarata, zahvalio se na pozivu da učestvuje sastanku, i ocijenio da je potrebno ojačati povjerenje građana u izborni proces i nastaviti rad na unaprjeđenju biračkih spiskova.

„Državni sekretar Jadranka Vojinović je istakla da je jačanje povjerenja građana u nadležne institucije cilj i državnih organa, i da je potrebno intenzivirati aktivnosti na unaprjeđenju administrativnih kapaciteta i razmjeni informacija između državnih i lokalnih organa i civilnog sektora“, kaže se u saopštenju.

Galerija

Bonus video: