Mrkić: Podgorica sama da odluči kad će poslati ambasadora na Kosovo

"Vjerujem da je vrijeme kad smo razmjenjivali protestne note iza nas"
101 pregleda 6 komentar(a)
Ivan Mrkić, Foto: BETAPHOTO
Ivan Mrkić, Foto: BETAPHOTO
Ažurirano: 19.04.2013. 11:27h

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivan Mrkić kazao je da je suverena odluka Podgorice kada će i koga poslati za ambasadora na Kosovu.

On je odgovarajući na pitanje "Vijesti", hoće li i šta će Srbija preduzeti kada Crna Gora pošalje ambasadora u Prištinu, rekao: "Vjerujem da je vrijeme kad smo razmjenjivali protestne note iza nas. Odluka Podgorice je suverena i Crna Gora će odlučiti kada i koga šalje, i to je isključivo njena stvar".

Govoreći o tome kada će Crna Gora poslati ambasadora u Prištinu, ministar vanjskih poslova Crne Gore, Igor Lukšić je rekao da je "naša pozicija u tom smislu već jasna".

"Mi smo uspostavili diplomatske odnose sa Kosovom, ali nismo realizovali dio koji se tiče otvaranje ambasade, odnosno razmjene ambasadora", kazao je Lukšić.

On je pojasnio da je stav Crne Gore po tom pitanju bio krajnje principijelan i odnosio se na zahtjev da se crnogorskoj nacionalnoj zajednici na Kosovu prevashodno obezbijedi odgovarajuća zastupljenost u parlamentu i institucijama sistema.

"Sve što je u diplomatskoj ravni moguće, mi ćemo razmotriti u odgovorajućem periodu. Nadam se da ćemo to pitanje uskoro riješiti", kazao je Lukšić.

Dvojica kolega potpisala su Sporazum između Srbije i Crne Gore o uzajamnom zastupanju u pružanju konzularne zaštite i usluga u trećim zemljama, a Lukšić je tom prilikom ocijenio da će nakon otvaranja pregovora Srbije sa Evropskom unijom, razmjenjivati međusobna iskustva na evropskom planu. On je kazao da je podsticajno usvajanje Rezolucije u Evropskom parlamentu, u kom se predlaže datum početka pregovora Srbije i EU.

Navodeći da se u Crnoj Gori osjeća kao kod svojih najbližih Mrkić je kazao da Beograd i Podgorica imaju vrlo dobru saradnju.

"Ta bliskost određena je prošlošću, a bogami i budućnošću, zbog zajedničke namjere da uđemo u EU", rekao je Mrkić najavljujući i skoru posjetu Lukšića Beogradu.

Bonus video: