Evropski parlament: Usvojena Rezolucija o Crnoj Gori

U rezoluciji se apeluje da crnogorski parlament mora da odredbama Ustava jača nezavisnost i integritet pravosuđa i profesionalnu autonomiju Tužilačkog savjeta
70 pregleda 0 komentar(a)
Evropski parlament, Foto: Beta/AP
Evropski parlament, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 18.04.2013. 13:20h

Rezolucija Evropskog parlamenta o Crnoj Gori koja konstatuje da je zemlja napravila "značajan napredak" na putu prema Evropskoj uniji, ali da se "neki nedostaci ponavljaju, uporno ostaju i mora im se obratiti pažnja, a pogotovo kad je riječ o organizovanom kriminalu i korupciji na viskom nivou ", usvojena je juče na plenarnoj sjednici ui Strazburu.

Upadljivo većina evroposlanika glasala je za predloženi tekst čiji je autor britanski konzervativac Čarls Tanok, tako da nije bilo prozivanja, odnosno elektronskog prebrojavanja, već je predsjedavajući konstastovao da je Rezolucija usvojena.

Usvajanjem ovog dokumenta zaključeno je debata u svim insitutcijama EU-a o Izvještaju Evropske komisije o napretku Crne Gore za 2012.

Ovogodišnji dokument smatraju do sada najzrelijim Tanokovim izvještajem koji je ohrabrujući za Podgoricu, ali koji jasnije nego prethodni upire prstom u probleme.

Na Tanokov izvještaj uloženo je osam amandmana od kojih su usvojena dva koje je, koje je u ime grupacije Zelenih, podnijela Ulrike Lunaček.

U amandmanu koji je podnijela u pisanoj formi pozivaju se crnogorske vlasti da održe ravnotežu između ekonomskog razvoja i zaštite okoline, da privatizacija elektroenergetske kompanije bude transparentna, a investicije sprovedene. Ukazuje se da razvoj turizma mora ići pod ruku sa zaštitom životne sredine, a da bi se postiglo vlasti se pozivaju na dugoročno planiranje na primorju i na kreiranje jakog mehanizma koji bi spriječio destrukciju prirode, kao i korupciju u urbanizmu, prostornom planiranjuju i izgradnji.

Drugi usvojeni amandman Lunaček podnijela je usmeno tako da se u rezoluciji sada poziva parlament da usvoji etički kodeks u cilju prevencije konflita interesa i da objavi informacije o finansijskom interesu članova parlamenta.

U redovima Zelenih vlada razočaranje što nije prošao njihov amandman u kojem se navodi da je premijerova sestra(Ana Kolarević) tužila medije zbog njihovih članaka u vezi sa privatizacijom Telekoma, kao i što nije registrovana sumnjičavast dijela europoslanika u vezi s predsjedničkim izborima u Crnoj Gori. “Ne samo da su u ovdje zakazale crnogorske institucije, nego je i EP propustio da komentariše najvažnije institucionalno pitanje u zemlji koja je već u pregovorima sa EU-om”, saopštili su “Vijestima” iz poslaničke grupe Zelenih.

Fokus Rezolucije je u vezi s potrebom da se usvoje ustavne promjene u cilju nezavisnosti pravosuđa, u skladu sa preporukama Venecijanske komisije, kao i potrebom da se poveća bezbjednost novinara i medija.

“Iako pozdravlja napredak u dekriminalizovanju klevete i uvrede, EP smatra da je važno da se propisno istraže i procesuiraju sve prijetnje i napadi na novinare i prijetnje slobodi štampe. EP je zabrinut što policijske istrage u vezi s nizom žestokih napada na predstavnike crnogorskih medija i objekata još uvijek nijesu dovele do bilo kakve konačne presude. EP naglašava potrebu da se obezbijedi pravda za žrtve i poziva vlasti da osiguraju nezavisnost, samoodrživosti i funkcionisanje regulatornih tijela na osnovu EU standarda“, navodi se u usvojenoj Rezoluciji.

Konstanta je i poziv na borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, sa time da se ovaj put jače nego prošle godine naglašava da je mali broj istraga, optužnica i pravosudnih presuda.

“EP smatra da je neophodno da se izgrade mjerljivi rezultati u pogledu istraga i presuda, posebno u slučajevima korupcije na visokom nivou.... EP poziva da se ostvare konkretni rezultati u istragama u slučajevima korupcije na visokom nivou, uključujući ponovnu procjenu spornih slučajeva privatizacije“, piše u Rezoluciji.

Tokom debate, Gerd Poselt iz bavarske partije CSU, koja je sestrinska partija Merkeličinom CDU-u rekao je da je Crna Gora u smislu stabilnosti “svjetionik u regionu”.

“Ima tradiciju tolerancije, ali ima problema, kao što se nedavno pokazalo na predsjedničkim izborima i te sve probleme treba postepeno rješavati”, rekao je Poselt.

Minus što nema oduzimanja imovine za korupciju

Monika Makovei, bivša rumunska ministarka pravosuđa, dokazani borac protiv korupcije, sada poslanik evropskih narodnjaka, je kazala da je Crna Gora napravila “dobar progres”: “Ali, negativno je da je broj otkrivenih slučajeva korupcije nizak, i da nema konfiskacije imovine u takvim procesima. Želimo jako ohrabriti Crnu Goru da nastavi reforme, ali reforme moraju imati političku podršku, jer samo tako mogu zaživjeti u praksi”.

Leković: Rezolucija važna za nastavak pregovora

Rezolucija o Crnoj Gori, koju je danas usvojio Evropski parlament (EP), važna je poruka administraciji za nastavak pregovaračkog procesa i sprovođenje reformi na evropskom putu, poručio je šef crnogorske misije pri Evropskoj uniji (EU), Ivan Leković.„Svi poslanici su tokom rasprave u EP istakli da je otvaranje pregovora sa EU i otvaranje i zatvaranje dva pregovaračka poglavlja pozitivan signal za druge zemlje aspirante iz regiona. Još jednom je prepoznata konstruktivna uloga Crne Gore u regionalnoj saradnji“, naveo je Leković u izjavi dostavljenoj agenciji MINA.Prema njegovim riječima, prepoznat je napredak Crne Gore u ključnim oblastima, a crnogorske institucije ohrabrene da nastave sa sprovođenjem reformi.„Parlamentarci su posebno istakli značaj novog pristupa u pregovorima po kojem će se ključna pitanja iz poglavlja 23 i 24 otvoriti na početku procesa, konstatujući da je ovo inovativan pristup i za druge države Zapadnog Balkana, ali i dobar mehanizam da se od početka pregovora stavi naglasak na vladavinu prava, borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala i jačanje institucija“, rekao je Leković.Kako je kazao, Vlada je ohrabrena da na dosljedan način sprovodi antikoruptivne i mjere koje se odnose na konflikt interesa, a Skupštini je preporučeno da donese poseban pravilnik u toj oblasti.„Pozdravljena je uključenost civilnog društva za pripremu pregovora o pristupanju u cilju obezbjeđenja veće transparentnosti pristupnog procesa i ocijenjeno važnim to što su nevladine organizacije ravnopravni članovi pregovaračkih radnih grupa“, rekao je Leković.On je naveo da su posebno naglašene aktivnosti Vlade na jačanju participativne demokratije.„Preporučeno je dalje jačanje kontrolne uloge Skupštine donijetim Zakonom o parlamentarnoj istrazi, ali i istaknuta potreba snaženja kapaciteta za dalje donošenje zakonodavstva uz uključenost civilnog društva, te istaknuta važnost aktivnije uloge Skupštine u pogledu borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije“, saopštio je Leković.On je kazao da su politički čininioci u Skupštinu ohrabreni da što prije usvoje ustavne promjene kojima se jača nezavisnost i profesionalna autonomija sudstva i tužilaštva, i da su pozdravljene mjere na unapređenju efikasnosti u pravosuđu, uključujući i smanjenje broja zaostalih predmeta.„Crna Gora je pohvaljena kao prethodnica strukturnih reformi na zapadnom Balkanu i očuvanja makroekonomske i fiskalne stabilnosti, uprkos ekonomskoj krizi, ali i ohrabrena da nastavi sa njihovim sprovođenjem, kao i sa mjerama na smanjivanju javne potrošnje, te povećanja fleksibilnosti tržišta rada“, kazao je Leković.EP je, naveo je on, pozvao vlasti da održe balans između

Bonus video: