File: Riješiti svaki prigovor oko predsjedničkih izbora

"Od toga zavisi drugi ključni uslov za napredak Crne Gore. Broj istraga, optužnica i pravosnažnih presuda u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije nije dovoljan"
56 pregleda 33 komentar(a)
Ažurirano: 17.04.2013. 22:03h

Sve primjedbe na regularnost predsjedničkih izbora u Crnoj Gori moraju se odmah uzeti u obzir, a izborni rezultat mora biti nedvosmisleno jasan, kazao je evropski komesar za priširenje Štefan File na sjednici Evropskog parlamenta održanoj u Strazburu.

On je rekao i da je uvjeren da će politički lideri preduzeti odgovornost za jačanje institucija i povjerenje u njih, kao i njihovo oslobađanje bilo čijeg uticaja.

U izlaganju pred evropskim poslanicima, File je konstatovao "sjajan napredak" Crne Gore na putu prema EU, ali i naveo četiri izazova koji stoje pred zemljom.

Upozoreno da napredovanje Crne Gore prema Briselu prvenstveno zavisi od reformi u oblastima pravosuđa, borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, kao i reformi administracije

"Završetak ovih reforma biće ključni test za napredovanje u pregovorima", dodao je evropski komesar.

On je naveo da je postignut "neki progres" u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, ali da broj istraga, optužnica i pravosnažnih presuda ostaje vrlo nizak.

File je istakao i da je ključno da se Crna Gora sasvim usaglasi sa evropskim standardima kada je u pitanju u zaštita medijskih sloboda:

"Pozivamo vlasti Crne Gore da na svim nivoima pojačaju napore da istraže sve sadašnje i ranije slučajeve nasilja protiv novinara".

Upozorenje da se sa više poštovanja odnose prema slobodi medija

File je pozvao vlasti u Crnoj Gori da poboljšaju uslove u kojima žive Romi, Aškalije i Egipćane, kao i raseljenih lica.

On je pozvao vlasti i da im se obezbijede građanska, politička, društvena i ekonomska prava.

"To su pitanja i teme kojima ćemo se baviti sve intezivnije i intenzivnije u našim pregovorima o članstvu", rekao je File.

Tokom debate u EP o rezoluciji o Crnoj Gori, članovi vodećih političkih porodica pohvalili su odlučnost društva kao cjeline i progres Crne Gore na putu kao EU, ali i njene prirodne ljepote.

Istovremeno su upozorili da napredovanje Crne Gore prema Briselu prvenstveno zavisi od reformi u oblastima pravosuđa, borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, kao i reformi administracije.

U kritikama su se konkretizovale dvije teme - predsjednički izbori i upozorenje vlastima da se sa više poštovanja odnose prema slobodi medija.

Tanok: Moj je zaključak da su izbori bili slobodni i fer

Izvjestilac za Crnu Goru Čarls Tanok i Ana Ibrišagić, koja je izvjestilac u sjenci u ime najveće političke porodice, EPP-a (demohrišćana i narodnjaka), osvrnuli su se na predsjedničke izbore.

Čarls Tanok

"Ne smije biti nesigurnosti, emocije se moraju smiriti, jer se mora ići naprijed, to je pitanje demokratske zrelosti", rekla je švedska parlamentarka porijeklom iz Bosne.

"Obratio sam pažnju na primjedbe, ali moj je zaključak da su izbori bili slobodni i fer", kazao je Tanok.

EP bi sjutra trebalo da usvoji Rezoluciju u Crnoj Gori, na osnovu ranijeg nacrta Tanokovog teksta i predloga usgalašenog sa ostalim evropslanicima

Iako za sada crnogorska opozicija ne bojkotuje parlament, liberal Jelko Kacin je u ime svoje ALDE, oštro, ali ne i svađalački, kako to obilnoi čini, kritkovao blokadu Skupštine.

"Kad je institucionalna blokada bila način koji je donio uspjeh bilo kome? Kakvog smisla to ima? Zar ste vi kao Albanija, zar takav razvoj sebi želite? Vi ste normalna, uspješna zemlja koja ide naprijed, koja ima problema, ali mjesto za rješavanje tih problema je parlament. Nikako blokadom, nego obratno, parlamentarnom raspravom", rekao je Kacin.

EP bi sjutra trebalo da usvoji Rezoluciju u Crnoj Gori, na osnovu ranijeg nacrta Tanokovog teksta i predloga usgalašenog sa ostalim evropslanicima.

U Predlogu rezolucije se traži usvajanje ustavnih reformi u skladu sa preporukama VK, zloupotreba državnih resursa u političke svrhe, aktivnija uloga parlamenta u procesu pregovora sa EU, ukazuje se na potrebu postizanja mjerljivih rezultati u istragama i presudama u slučajevima korupcije na visokom nivou.

Nikad oštrije o medijskim slobodama, pomenuta i premijerova sestra

U odnosu na prethodne debate u Evropskom parlamentu, kritike na račun stanja u oblasti slobode medija u Crnoj Gori, danas su bile oštrije.

Tanok je rekao da su u EP jako zabrinuti zbog slobode medija u zemlji i da zahtijevaju da se svi progoni novinara istraže i zatim krivci progone.

Poslanik iz Češke Miro Rouček koji je govorio u ime evropskih socijalista i demokrata upozorio je da se sloboda medija u Crnoj Gori mora "apsolutno poštovati".

Ulrike Lunaček

Lunaček je tokom rasprave navela primjer “medija koje je premijerova sestra tužila" zbog pisanja o korupciji prilikom privatizaciji Telekoma i njene navodne umiješanosti u taj posao.

Ana Kolarević je tužila Vijesti, Dan i Monitor tražeći otštedu od 100 000 eura od svakog medija.

Pozabavite se pranjem novca u bankama

U Crnoj Gori su nakon predsjedničkih izbora, postojali određeni problemi ali je, prema riječima Čarlsa Tanoka, Državna izborna komsiija potvrdila demokratičnost tog procesa.

Tanok je uoči debate u EP rekao da je riječ o maloj , kompaktnoj zemlji, koja sada, kad se Hrvatska takoreći priključila Uniji, vodi regatu zapadnobalkanskih zemalja.

Tanok je naveo da, poput svih država na zapadnom Balkanu, Crna Gora ima još problema koji moraju biti riješeni u susret poglavljima 23 i 24

Prema Tanoku, Crna Gora je zemlja koja ima dobar potencijal za turizam, koji bi bio još bolji da euro ima slabiji kurs.

"Tamo ide nekako, iako imaju euro", rekao je on na konferenciji za novinare na kojoj su takođe učestvovali i izvjestitelji za Srbiju Jelko Kacin kao i izvjestiteljka za Kosovo Ulrike Lunaček.

On je naveo da, poput svih država na zapadnom Balkanu, Crna Gora ima još problema koji moraju biti riješeni u susret poglavljima 23 i 24, posebno u oblasti organizovanog kriminala i korupcije:

"Moraćemo se pozabaviti tim pitanjima, kao i, na primjer, pranjem novca u bankovnom sistemu", kazao je Tanok i dodao da Crna Gora ima manji granični spor sa Hrvatskom koji će vjerovatno biti riješen prije članstva.

On je istakao da je premijer(Milo Đukanović) vrlo iskusan i da je formirao dobar tim i da u Crnoj Gori postoji konsensus oko integracija u EU.

Galerija

Bonus video: