DIK će se do 14 sati izjasniti o prigovorima Lekićevog štaba

Na predsjedničkim izborima 7. aprila putem pisma je glasalo 11.706 glasača, na 1.122 biračka mjesta od ukupno njih 1.169
48 komentar(a)
Ivan Kalezić, Foto: Zoran Đurić
Ivan Kalezić, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 15.04.2013. 07:53h

Predsjednik Državne izborne komisije (DIK) Ivan Kalezić kazao je "Vijestima” da će sjednica na kojoj će biti razmatrani prigovori biti održana danas u prijepodnevnim satima, a da će odluka o zahtjevima Lekićevog štaba biti donijeta u zakonskom roku, koji ističe danas oko 14 časova.

Na predsjedničkim izborima 7. aprila putem pisma je glasalo 11.706 glasača, na 1.122 biračka mjesta od ukupno njih 1.169.

Pravilima o glasanju putem pisma koje je DIK donio na osnovu Zakona o izboru odbornika i poslanika definisana je obaveza donošenja odluka po zahtjevima za glasanje putem pisma.

Lekićev izborni štab podnio 17 prigovora: Poništiti izbore tamo gdje se glasalo pismom>>>

Po prijemu zahtjeva za glasanje putem pisma, birački odbor provjerava identitet lica, odnosno donosioca zahtjeva, utvrđuje da li je lice koje želi da glasa putem pisma upisano u izvod iz biračkog spiska i cijeni razloge iz zahtjeva za glasanje putem pisma a odluku o glasanju putem pisma donosi birački odbor.

Lekićev štab tvrdi da ne postoji nijedna takva odluka u biračkom materijalu, ni u zapisnicima biračkih odbora.

Bonus video: