Pljevlja: DPS podnio krivičnu prijavu protiv šefa Lekićevog izbornog štaba

Lekić je, navodi iz DPS-a "vrlo smišljenom prijetnjom uticao na državljane Crne Gore koji žive u BiH da ne ostvare svoje pravo glasanja"
106 pregleda 15 komentar(a)
Pljevlja, Foto: Arhiva Vijesti
Pljevlja, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 12.04.2013. 12:51h

Opštinski odbor Demokratske partije socijalista u Pljevljima podnio je danas Osnovnom državnom tužilaštvu u tom gradu krivičnu prijavu protiv Milana Lekića, predsjednika izbornog štaba predsjedničkog kandidata Miodraga Lekića za Pljevlja zbog osnovane sumnje da je učinio krivično djelo protiv izbornih prava.

U prijavi se navodi da je Lekić, 4.aprila, u saopštenju za javnost emitovanom na RTV Pljevlja upozorio lica koja glasaju u Pljevljima, a dolaze iz Bosne i Hercegovine, da će pravni tim njegovog izbornog štaba pokrenuti krivične prijave protiv svakog od njih ko dođe u Pljevlja na dan glasanja jer su nezakonito upisana u birački spisak kao i da je predviđena kazna zatvora do 1 godine za davanje netačnih podataka o prebivalištu.

„Jasno je da je datim saopštenjem gospodin Lekić i izborni štab koji se potpisuje uz njega, počinio klasično krivično djelo kojim zastrašuju birače koji su regularno upisani u birački spisak i koji su mogli da ostvare svoje biračko pravo na proteklim predsjedničkim izborima. Dakle, ovde je riječ o svjesnom zastrašivanju lica – crnogorskih državljana koji su upisani u birački spisak opštine Pljevlja, a koji su po svom političkom opredjeljenju bliski DPS-u i koalicionom partneru Bošnjačkoj stranci. Lekić je tog dana direktno poslao poruku njihovim porodicama i njima da će krivično odgovarati u slučaju ako dođu u Pljevlja na dan izbora i ukoliko ostvare svoje Ustavom zagarantovano biračko pravo“, navodi se u prijavi.

Na taj način tvrde u DPS-u on je počinio krivično djelo povreda slobode opredjeljenja pri glasanju, koje je inkriminisano odredbom člana 186 stav 1 Krivičnog zakonika. U tom šlanu propisano je da će se kazniti novčanom kaznom ili zatvorom do tri godine „ ko silom ili prijetnjom prinudi drugog ili na drugi protivpravan način na njega utiče da na izborima ili na referendumu vrši ili ne vrši pravo glasanja ili da glasa za ili protiv određenog kandidata, izborne liste odnosno predloga“.

Lekić je, kako se dalje navodi „vrlo smišljenom prijetnjom uticao na državljane Crne Gore koji žive u BiH da ne ostvare svoje pravo glasanja, koje im je Ustavom zajemčeno, pokušavajući iskonstruisanim aferama i mahinacijama da pripišu ono što je njima svojstveno i jako dobro poznato, a to je izborna krađa.

Zahvaljujući izbortnoj krađi navedeni šef nezavisnog predsjedničkog kandidata i njegov tim, tada pod drugim imenom osvojili su lokalnu vlast u Pljevljima 2010.godine“, tvrde u pljevaljskom DPS-u.

Milan Lekić: Glupost i nebuloza

Komentarišući prijavu koju je protiv njega podnio pljevaljski DPS, Lekić je kazao da se radi o nebulozi i gluposti te da predstavlja utjehu za loš izborni rezultat predsjedničkog kandidata Filipa Vujanovića u Pljevljima.

“Činjenica je da je Izborni štab Miodraga Lekića u Pljevljima uspio da spriječi jedan dio malverzacija i zloupotreba državnih resursa kojima su se služili aktivisti i članovi DPS-a. Postavlja se pitanje kako neko iz Demokratske partije socijalista, koja je simbol pritisaka, potkupljivanja, ucjenjivanja i drugih nečasnih i nemoralnih radnji ima obraza podnijeti krivičnu prijavu protiv onoga ko poziva na poštovanje Zakona i poštovanje izbornog procesa”, rekao je Lekić.

On je kazao da je Izborni štab u saopštenju datom Televiziji Pljevlja 4. aprila samo upozorio sva lica koja su nezakonito upisana u birački spisak, zbog toga što imaju dvostruko prebivalište u BiH i CG, da će pravni tim izbornog štaba pokrenuti krivične prijave protiv svakog ko kršenjem prava izađe i glasa na izborima zakazanim za 7 april.

“Pozivanje na poštovanje zakona i ostvarivanjem zakonitosti izbornog procesa ni u kom slučaju ne može biti osnov za podnošenjem krivične prijave. Iz sadržaja saopštenja se ne može zaključiti da neko primjenjuje silu ili pak prijeti nekom licu. Saopštenjem se samo upozoravaju svi oni koji bi na izborima glasali na protivpravan način. Zakonom o biračkom spisku u članu 21 stav 1 tačka 2, stoji da će se kaznom zatvora do jedne godine kazniti lica koja daju netačne podatke o prebivalištu i biračkom pravu za sebe ili drugog. Nesporno je da su sva lica koja imaju dvostruko prebivalište a čija imena je objavio dnevni list „DAN“ , znala da imaju dva prebivališta, ali su jedno prikrili, pa su saopštenjem samo upozoreni I na posledice takvog ponašanja”, rekao je Lekić.

On kaže da su podnosioci krivične prijave zaboravili da je 7. Aprila stanje u Crnoj Gori promjenjeno i da više ne mogu tužiti i presuđivati kako su navikli.

“Pravni tim Izbornog štaba i dalje će nastaviti sa preduzimanjem zakonom predviđenih mjera na sprečavanju kršenja izbornog procesa i zloupotreba biračkog prava, kao i sprečavanju zloupotreba državnih resursa uočenih u toku izborne kampanje i na samom danu glasanja na izborima održanih 07. Aprila”, rekao je Lekić.

Bonus video: