Marković i Rama: Neće biti mreža i zidova na granici, ali neće biti ni kampova za migrante

"Ne možemo biti zemlja ograda i zidova, ali ni heroji spasioci bogatih zemalja koje ponekad tretiraju migrante kao toksični otpad,” kazao je Rama na zajedničkoj konferenciji za novinare poslije zajedničke sjednice Vlada Crne Gore i Albanije u Skadru
70 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 03.07.2018. 17:18h

Crna Gora i Albanija neće podizati ni žice ni zidove na svojim granicama, ali neće graditi ni kampove za migrante, poručili su premijeri Duško Marković i Edi Rama.

"Ne možemo biti zemlja ograda i zidova, ali ni heroji spasioci bogatih zemalja koje ponekad tretiraju migrante kao toksični otpad,” kazao je Rama na zajedničkoj konferenciji za novinare poslije zajedničke sjednice Vlada Crne Gore i Albanije u Skadru.

“Zajedički ćemo raditi da naše granice i zemlje budu bezbjedne, i ako se desi veliki talas migracija preko naše dvije zemlje, obezbijedimo ono što smo obavezni u skladu sa Ustavom i očuvamo stabilnost. Crna Gora i Albanija se prema tome odgovorno odnose i u ovom trenutku nema podizanja zidova, postvaljanja žica”, dodao je Marković.

Crna Gora održala je ranije danas zajedničku sjednicu sa Vladom Albanije i to je bio prvi put da ona učestvuje u ovakvoj vrsti regionalnih sastanaka.

Crnogorski premijer je ponovio da priča o kampovima za migrante politička manipulacija.

"Centri za prihvat migranatan nijesu kampovi. To su centri u koje moramo da primimo unesrećne ljude, da ih smjestimo, da ih zaštitimo od kiše i od sunca, da ima damo hranu, da im pružimo zdravstvenu uslugu. Da im omogućimo da se vrate u zemlju porijekla ako to žele, ili da zatraže azil ako to žele. Za to postoje procedure,” kazao je Marković na zajedničkoj konferenciji za novinare poslije sjednice.

Govoreći o ilegalnim prelascima, Marković je kazao da su se granice ilegalno prelazile i prije nego što su se pojavili migranti i dodao da Albanija i Crna Gora primjenjuju sporazum o readmisiji.

Rama je na početku konferencije održavanje sjednice dvije vlade okarakterisao "istorijskim" i kazao da su odnosi dvije zemlje uvijek "bili i ostali izvanredni".

"Crna Gora i Albanija nisu imali međusobne izazove, probleme i konflikte. To je najbolja pozicija kako da kreiramo budućnost za naše dvije države i kako da život građana i jedne i druge zemlje učinimo boljim kvalitetnijim nego što jeste danas," dodao je Marković.

Premijer je u svom govoru posebno istakao značaj manjina za međusobnu saradnju Crne Gore i Albanije.

"Albanci u Crnoj Gori su građani koji doprinose napretku zemlje, aktivni učesnici i promoteri ostvarivanja državnih strateških prioriteta, faktor stabilnosti i gradnje bolje budućnosti zemlje. Kao što su Crnogorci u Albaniji građani koji doprinose njenom napretku i društvenom i političkom životu čuvajući svoj indentitet i tradiciju. Svakako uvijek se može težiti boljem i napori naših vlada treba da i dalje budu usmjereni ka ostvarivanju garantovanih prava manjinskih naroda u skladu sa međunarodnim standardima", rekao je Marković.

On se zahvalio na tome što su Crnogorci u Albaniji od prošle godine zvanično priznati kao nacionalna manjina.

Dvije strane su kao oblasti u kojima ima prostora za razvoj odnosa okarakterisali turizam, poljoprivredu i energetiku.

Dvije vlade su na sastanku u Skadru potpisale više dokumenata, među kojima su Zajednička deklaracija Vlade Crne Gore i Vlade Republike Albanije, Sporazum o saradnji i uzajamnoj pomoći u vanrednim situacijama, Sporazum o otvaranju zajedničkog graničnog prelaza Ckla-Zogaj za međunarodni drumski putnički i jezerski saobraćaj, Sporazum o saradnji u oblasti prekograničnih operacija u okviru misije zaštite vazdušnog prostora (Air Policing), Okvirni sporazum o međusobnim odnosima u oblasti upravljanja prekograničnim vodama, Program saradnje u oblasti kulture za period 2018-2020, Sporazum o saradnji privrednih komora i Memorandum o razumijevanju između Agencije za promociju stranih investicija i Agencije za investicije i razvoj Albanije.

Premijeri su najavili da će se vlade sastajati svake godine a sljedeća zajednička sjednica će biti održana sljedeće godine u Podgorici.

„Činjenica da je ovo zapravo i prva sjednica koju Vlada Crna Gora organizuje sa nekom drugom zemljom jasno potvrđuje naše prijateljstvo, neraskidive veze između naših naroda i odlučnost da nastavimo da njegujujemo dobrosusjedske odnose. I to što se događa u Skadru, sa toliko značenja i istorije i potencijala koji dijelimo je pravi simbol odnosa između Crne Gore i Albanije. A od prošle godine, mi smo i saveznici u okviru NATO, što je još jedan kvalitet naših odnosa,” rekao je premijer Marković danas u Skadru.

On je u uvodnom obraćanju kazao da je prioritet i Crne Gore i Albanije članstvo u Evropskoj uniji i čestitao Albaniji na odluci Brisela o početku pregovora.

Premijer je iskazao spremnost Podgorice za tješnju saradnju sa Tiranom, napomenuvši da je Crna Gora veoma posvećena regionalnoj saradnji.

“Pored saradnje u okviru regionalnih projekata, posebno je važno razvijati saradnju i na nivou dvije države. Crna Gora i Albanija imaju odlične odnose, i brojne mogućnosti za njihovo dalje jačanje. Kontinuirana i kvalitetna komunikacija organa dvije države rezultiraće današnjim potpisivanjem nekoliko sporazuma, kao i dogovorima o intenziviranju saradnje gdje je to neophodno i korisno, kao što je to u borbi protiv prekograničnog kriminala i masovnog prelaska migranata, korišćenju fondova EU za modernizaciju graničnih prelaza, oblasti javne uprave, obrazovanju, nauci, turizmu i dr,” kazao je Marković.

Nakon sjednice održan je Poslovni forum Crna Gora – Albanija, na kojem su u organizaciji Unije privrednih komora Albanije i Privredne komore Crne Gore više desetina predstavnika poslovne zajednice dviju država razgovarali o unapređenju saradnje u oblastima trgovine, turizma, energetike, saobraćaja, poljoprivrede, IT-a i drvoprerade, kazali su iz Vlade.

Sjednici u Skadru prisustvovalo je uz premijera 11 potpredsjednika i ministara u Vladi Crne Gore.

Galerija

Bonus video: