Vujanović: Da nastavimo kao u prethodnom mandatu ; Lekić: Žrtvujem se jer želim da pomognem

Nakon više od dva sata završen je duel predsjedničkih kandidata
98 pregleda 304 komentar(a)
Ažurirano: 05.04.2013. 20:52h

Kandidati za predsjednika Crne Gore, Filip Vujanović i Miodrag Lekić, debatovali su na 8 tema preko 2 sata u jedinom duelu uoči izborne ćutnje koja počinje u ponoć.

Vujanović je na početku govorio o investicijama u Crnoj Gori, najavivši kraj ekonomske krize i nova ulaganja, dok je Lekić kazao da on nije to vidio dok je obilazao Crnu Goru, već da je vidio zatvorene fabrike i hotele, i teško socijalno stanje.

Lekić je zamjerio Vujanoviću na njegovom stavu oko državnih simbola podsjetivši ga da je on potpisao zakon koji to tretira, dok je Vujanović odgovorio da on kao predsjednik ne ocjenjuje sadržaj zakona, već njegovu usklađenost sa drugim zakonima.

Vujanović je kazao da je on lično zaslužan za opstanak KAP-a dok je bio na čelu Vlade, dok je Lekić kazao da smatra da je Vujanović jedan od odgovornih za ogromne dugove koji su pali na teret crnogorskih građana uslijed garancija za kredit KAP-a.

Lekić je upitao Vujanovića za njegov stav o aferi "Snimak" u okviru koje, kako on smatra, postoje nepobitni materijalni dokazi, na šta je Vujanović odgovorio da on dijeli stav Brisela i da to pitanje treba ispitati.

Vujanović je više puta u toku duela napomenuo da smatra da Lekić ima iskrivljeni sliku jer nije dugo živio u Crnoj Gori, a te insinuacije je Lekić nazvao jeftinim trikovima.

Lekić je zatražio izvinjenje od Vujanovića, jer je kako tvrdi, falsifikovao njegov intervju iz predreferendumskog perioda, kako bi ga optužio da je bio protiv crnogorske nezavisnosti.

"U Vašem stavu, da neko ko je bio protiv nezavisnosti, ne može biti na čelu države, ima fašisoidnih elemenata", kazao je Lekić.

Vujanović je rekao da nikad nije kazao da neko ko je bio za zajedničku državu ne može da bude predsjednik.

Ali, Vujanovića demantuje izjava iz 2008. kada pita "kako može neko da bude predsjednik države, a bio je protiv njene nezavisnosti". Tada su protivkandidati bili Srđan Milić, Nebojša Medojević i Andrija Mandić.

Vujanović i Lekić su se složili da o ulasku u NATO treba odlučiti na referendumu.

Završne riječi

Filip Vujanović je u završnoj riječi kazao da očekuje da građani izraze podršku politici koju je vodio i u prethodnom mandatu.

On je kazao da će promovisati Crnu Goru kao dobru destinaciju za ulaganje, i da će nastaviti da bude predsjednik svih građana.

"Promovisaću međunacionalni i međuvjerski sklad", kazao je Vujanović i dodao da će promovisati i vrijednosti integracija jer su velika obaveza.

Miodrag Lekić je kazao da smatra da je situacija u Crnoj Gori dramatična.

On je kazao da se nije kandidovao iz ličnih ambicija, već da se žrtvovao jer želi da pomogne.

On je obećao da će vratiti dostojanstvo funkciji predsjednika i da će prije svega biti samostalan, ali da to podrazumijeva saradnju sa ostalim institucijama sistema.

"Ja sam riskantan za mafijaško-korupcionaške krugove", kazao je Lekić i poručio da se bori za pravnu državu i dekriminalizaciju crnogorskog društva.

1. Vizija i budućnost Crne Gore

Kandidat vlasti za predsjednika Crne Gore Filip Vujanović na temu "Vizija i budućnost Crne Gore", kaže da očekuje nove investicije i nove investitore.

"Pokazali smo da možemo", kaže Vujanović podsjetivši da je Crna Gora nakon referenduma bila lider regiona.

Vujanović je iskazao uvjerenje da je kriza pri kraju i da se investitori vraćaju.

On je pomenuo brojne projekte kao što su Porto Montenegro, Kraljičina plaža, investicije SOCAR-a u Kumboru...

Nezavisni kandidat Miodrag Lekić odgovorio je Vujanoviću da ne zna na osnovu čega on priča o investicijama, kada je dok je on obilazio Crnu Goru zatekao samo ugašene fabrike i zatvorene hotele...

On je Vujanoviću poručio da je on jedan od onih koji su lično odgovorni za takvo stanje.

Vujanović je na to odgovorio Lekiću da on bolje zna u kakvom je stanju Crna Gora jer on živi u Crnoj Gori i da je govorio samo o činjenicama.

Vujanović takođe tvrdi da je on često kritikovao neke pogrešne odluke, na šta je Lekić odgovorio da on ne zna za takve kritike.

On je upitao Vujanović da li misli na KAP kada se hvali investicijama u Crnoj Gori.

2. Identitetska pitanja

Vujanović je poručio da Crna Gora treba da sačuva svoj identitet u evropskim integracijama.

"Crna Gora mora da sačuva svoj identitet, posebno zbog slavne istorije. Mi smo na svom prostoru pokazali veliku antifašističku tradiciju. Takođe, na referendumu 2006., pokazali da smo imali snage da demokratski dođemo do samostalnosti Crne Gore. Crna Gora je ugledna država i pouzdan partner u međunarodnoj zajednici", poručio je Vujanović.

Lekić je odgovorio Vujanoviću da se identitetska pozicija mijenjala u zavisnosti od interesa partije, i da se identitet nije gradio već da se utjeruje podsjetivši da u Crnoj Gori postoje dvije crkve i dvije akademije.

Lekić je pitao kako to da sada jedan dio himne smeta Vujanoviću kada je potpisao Zakon o državnim simbolima.

Vujanović je rekao da predsjednik ne ocjenjuje zakone i da ne može da ih degradira i ocjenjuje, već da je dužan da potpiše sve što Skupština izglasa.

Lekić je rekao da je suštinska razlika između njega i Vujanovića to što će on studirati zakone i vratiti ih Skupštini, ukoliko oni ne odgovaraju interesima Crne Gore.

On je kazao da Vujanović mehanički potpisuje zakone i istakao da je on nezavisni kandidat koji poštuje zakone odgovorivši na Vujanovićev komentar da u opoziciji ima onih koji ne poštuju državne simbole.

3. Ekonomija, investicije i rješavanje problema nezaposlenosti

Vujanović je ocijenio da Lekić ne poznaje ulogu predsjednika u sistemu države.

"On bi, kaže, čitao i ne bi potpisivao zakone koje inače donosi Skupština, tumačio bi ustavnost zakona iako to radi Ustavni sud. Dakle, on bi unio haos u pravni sistem", kazao je Vujanović

"Ne bih bio autokrata, kao što ste rekli, već bih za razliku od Vas bio aktivan", kazao je Lekić.

Vujanović nekoliko puta optužuje Lekića da on ne poznaje Ustav i zakone jer "dugo nije bio tu".

"Ekonomija podrazumjeva da se borimo za povećanje investicija. Da iskoristimo naše resurse u oblasti poljoprivrede i turizmu. Crnu Goru treba graditi na osnovu naših realnih vrijednosti podrške države i banaka", kazao je Vujanović.

Lekić je komentarišući ekonomska pitanja kazao da je Vujanović odgovoran i za činjenje i nečinjenje, i upitao protivkandidata da li se osjeća odgovornim za situaciju u KAP-u.

Vujanović je kazao da je KAP opstao zahvaljujući njemu i njegovom činjenju dok je bio premijer.

"Moramo da sve učinimo da KAP sačuvamo", kazao je Vujanović.

Lekić je ponovio da je za sadašnje stanje u KAP-u odgovoran i Vujanović.

4. Razvoj institucija, borba protiv organizovanog kriminala i korupcije

Vujanović je kazao da je uvijek davao maksimalan doprinos u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije i podsticao druge državne organe da rade isto. Vujanović je podsjetio da je radio na uspostavljanju saradnje u borbi protiv tih pojava i sa drugim zemljama.

"Predsjednik države treba da iskaže političku volju i da utiče na druge organe da se bore protiv organizovanog kriminala i korupcije", kazao je Vujanović.

Lekić je pitao da li se smatra odgovornim za aferu "Snimak" u kom su postojali materijalni dokazi za zloupotrebu državnih resursa.

Vujanović je kazao da tu ima isti stav kao i Brisel, te da je potrebno ispitati slučaj i utvrditi eventualnu odgovornost.

Lekić je kazao da tu nema potrebe da se priča u kondicionalu jer postoje materijalni dokazi, i ukazao da nijedna afera u Crnoj Gori nije dovedena do kraja, a da se jedine istrage vode u inostranstvu.

Lekić je kazao da u Crnoj Gori postoji veliki broj institucija, ali njih ne treba mjeriti po broju, već po ljudima koji su na čelu tih institucija.

Vujanović ponavlja da je Lekić hendikepiran time što je dugo bio van Crne Gore, te da se brine da bi Lekić anarhično djelovao u sistemu.

Lekić je rekao da se od njegovog boravka u Italiji Crna Gora nije mogla zastidjeti, za razliku od nekih drugih.

Vujanović smatra da se u aferi "Snimak" radi prije svega o verbalnim iskazima, dok Lekić kaže da se radi o planiranoj operaciji koja ima svoj ishod i posljedice, podsjetivši na slučaj u Pljevljima gdje je dokumentovan pritisak na radnika od strane partijskog aktiviste.

5. Socijalna politika, obrazovanje i mladi

"Obrazovanje mladih i društvo znanja je velika obaveza svake države. Država je dužna da osigura mladim ljudima da se zaposle nakon što završe fakultete.

Realizovali smo nekoliko programa zapošljavanja mladih, posebno visokoobrazovnog kadra gdje nije bilo u mogućnosti da se zaposli neko po partijskoj osnovi. Želim da se ispita svaka institucija, da li je bilo takvog zapošljavanja", kazao je Vujanović.

Lekić je ukazao, u kontekstu afere "Snimak", da mladi shvatanjem da moraju imati određenu partijsku pripadnost da bi se zaposlili upadaju u moralnu krizu.

"Vidi se da ne postoji perspektiva mladih", kazao je Lekić, dodavši da smatra da su mladi najveća žrtva duboke ekonomske socijalne i političke krize.

Vujanović je rekao da je uvijek imao svoje mišljenje i da nije imao problem ni da se zamjeri koalicionom partneru.

Lekić je kazao da ga je Vujanović optužio ujedno i da nema stav i da ima prejak stav kojim će ugroziti sistem.

6. Spoljna politika i odnosi u regionu

"Sa ponosom i zadovoljstvom, moram da ocijenim, da nemamo niti jedno otvoreno pitanje sa bilo kojim susjedom.

Pokazali smo da u regionalno smislu funkcionišemo kao država koja je uvažena iznad svoje veličine. Crna Gora je oprijedjeljenja da bude pouzdan partner u regionu", kazao je Vujanović.

Lekić je kazao da se Vujanović hvali onim što je diplomatska kurtoazija, i da Crna Gora nema koristi od toga što je rečeno saopštavano od stranih diplomata.

Lekić je ocijenio da je Vlada predala Prevlaku Hrvatskoj bez ikakvih diplomatskih aktivnosti.

"Sad se ide na bilateralni odnos sa Hrvatskom koji ja pozdravljam, ali ste tri godine obmanjivali javnost, da su vođeni pregovori", kazao je Lekić.

Vujanović je odgovorio da Lekiću nedostaje informacija o Prevlaci i ponudio da mu da dokumentaciju, dok Lekić smatra da je izgubljeno puno vremena da se riješi to pitanje.

Lekić je podsjetio i da je on bio protiv rata, dok su Vujanovićevi partijski drugovi stizali i do Dubrovnika.

Vujanović je podsjetio da su vlade Hrvatske i Crne Gore donijele odluku da se formira međudržavna komisija, koja bi napravila rješenje koju bi zajednički predstavili međunarodnom sudu.

Lekić je kazao da diplomatija ne smije biti servilna, ali da je potrebno uvažavati odnos snaga u međunarodnim odnosima.

Lekić je rekao da nije dostojanstveno što je Vujanović ponudio Karli Del Ponte da postavi "špijune po crkvama" kako bi prijavili haške bjegunce, napomenuvši da je on uvijek bio za izručenje onih koji se potražuju.

Lekić je kazao da je to pročitao u knjizi Karli Del Ponte, dok je Vujanović to odbacio kao podmetačinu tajnih službi pod kontrolom Slobodana Miloševića.

Vujanović je kazao da nije on to ponudio Karli Del Ponte, već da je to ponudio mitropolit Amfilohije, dok je kako tvrdi, on to samo prenio tužiteljki iz Haga.

Lekić je upitao Vujanovića zašto ne žele da prime ambasadora iz Prištine, kad su već priznali Kosovo.

Vujanović je kazao da je odlučeno da se prizna Kosovo jer se uvažila realnost u međunarodnim odnosima i da je to urađeno nakon što su 22 zemlje iz EU to uradile.

On je objasnio da problem sa razmjenom ambasadora postoji zato što crnogorska manjina nije priznata na Kosovu, i da dok se to ne desi neće primiti ambasadora iz Prištine.

7. Evropske integracije i EU

Vujanović je kazao da je vrlo ponosan na dostignuća Crne Gore na putu ka Evropskoj uniji.

"Mi smo u prilici i realnom očekivanju, da u toku irskog predsjedavanja otvoriomo dva od tri poglavlja i napravimo iskorak u pregovorima sa EU", kazao je Vujanović.

Lekić se vratio na pitanje Kosova i upitao zašto se nije brinulo o pitanju crnogorske manjine na Kosovu prije nego što je Priština priznata.

On je kazao i da nije dovoljna evropska retorika već i evropska praksa, i da će afera "Snimak" koštati puno državu na evropskom putu.

Lekić je na Vujanovićevo pitanje kakav je njegov stav oko Kosova, odgovorio da on smatra da bi trebalo konsultovati građane, ali da zasigurno njegov stav ne bio servilan.

"Ja se zalažem za dostojanstvo, koje je potrebno po tom pitanju, a ne da vam neko naloži šta da radite", kazao je Lekić.

Vujanović je na pitanje Lekića kazao, da je sa čelnicima Kosova intenzivno razgovarao o povratku romskih izbjelica na Kosovo.

"Vrlo insistiram u svim kontaktima, da se ljudima koji hoće da se vrate, omogući da se vrate na Kosovo", kazao je Vujanović.

"Da li postoji istorijska distanca da objasnite crnogorskoj javnosti, ko je Edin Efović, ko je vlasnik te firme, od koje je Vaša Vlada, na čijem ste Vi čelu bili, kupili taj avion", pitao je Lekić.

"Napravljena je detaljna istraga i građani Crne Gore su u detaljima obaviješteni, da su avioni kupljeni na kvalitetan način. Sve je to do detalja ispitano, i cijeli posao je odrađen na kvalitetan način, a sa njim smo sačuvali "Montenegroajrlans"", odgovorio je Vujanović.

Lekić je zatražio izvinjenje od Vujanovića, jer je kako tvrdi, falsifikovao njegov intervju iz predreferendumskog perioda, kako bi ga optužio da je bio protiv crnogorske nezavisnosti.

"U Vašem stavu, da neko ko je bio protiv nezavisnosti, ne može biti na čelu države, ima fašisoidnih elemenata", kazao je Lekić.

Vujanović je rekao da nikad nije kazao da neko ko je bio za zajedničku državu ne može da bude predsjednički kandidat.

" Imao sam za protivkandidata ranije, Milića i Mandića, koji su bili protiv nezavisne Crne Gore. Ja Vama zamjeram, što ste nakon raspisivanja referenduma, tražili njegovo odlaganje", poručio je Vujanović.

Međutim, Vujanovića demantuje njegova izjava iz 2008. godine kada je za "Pobjedu" kazao: "Kako može neko da bude predsjednik države, a bio je protiv njene nezavisnosti..."

8. Odbrana i bezbjednost NATO

Vujanović je kazao da je za njega integracija u NATO u interesu Crne Gore, ali i da smatra da bi o tome trebalo da odluče građani na referendumu.

Lekić je kazao da se slaže da bi trebalo na referendumu odlučiti o tom pitanju, ali i kazao da je potrebno da se neko izvini zbog zločina u Murini i upotrebe zabranjenog oružja.

On je kazao da bi prednost dao "evropskom sistemu".

Prije duela

Dvadesetak minuta prije početka televizijskog duela ispred zgrade Radio-televizije Crne Gore došli su predsjednički kandidati Filip Vujanović i Miodrag Lekić.

Iz sivog automobila marke “pežo”, koji je skoro do ulaza dovezao kandidata Demokratske partije socijalista (DPS), izašao je Vujanović u pratnji savjetnica Zagorke Dude Rabrenović i Sonje Tomović-Šundić.

Foto: Boris Pejović

“Dobro veče svima”, kazao je Vujanović novinarskim ekipama, a onda brzim hodom ušao u zgradu televizije.

Za razliku od njega, Lekić je laganim hodom, u pratnji Koče Pavlovića i Dušana Slijepčevića iz DF-a, došao do ulaza RTCG gdje mu je urednica Marina Vuković poželjela dobrodošlicu i ugodan boravak.

Odjevne kombinacije predsjedničkih kandidata večeras se nijesu razlikovali od uobičajnih.

Foto: Boris Pejović

Vujanović je odabrao elegantno, tamno odijelo, bijelu košulju i tamno plavu kravatu, a Lekić je svoju kombinaciju upotpunio nezaobilaznim bež mantilom.

Debata od dva sata

Kandidati za predsjednika Crne Gore Filip Vujanović i Miodrag Lekić su se suočili na duelu na Televiziji Crne Gore.

Obojica su sinoć održali završne predizborne konvencije, i to Vujanović u Podgorici, a Lekić u Baru.

Planirano je da debata traje čitava dva sata, u okviru kojih će kandidati međusobno polemisati i uputiti posljednje predizborne poruke uoči izborne šutnje.

Pročitajte paralelni intervju: Vujanovići žive u skladu sa 3.700 eura, Lekićima politika ruši standard

Obojici kandidata biće postavljena ista pitanja, odnosno ukupno osam tema

1. Vizija i budućnost Crne Gore

2. Identitetska pitanja

3. Ekonomija, investicije i rješavanje problema nezaposlenosti

4. Razvoj institucija, borba protiv organizovanog kriminala i korupcije

5. Socijalna politika, obrazovanje i mladi

6. Spoljna politika i odnosi u regionu

7. Evropske integracije EU

8. Odbrana i bezbjednost NATO

Iza sadašnje predsjednika Vujanovića stala je njegova stranka, Demokratska partija socijalista kao i njeni koalicioni partneri, Bošnjačka stranka, Hrvatska građanska inicijativa i stranka koja u parlamentu predstavlja etničke Albance.

Nezavisnog kandidata Lekića pored opozicionog Demokratskog fronta koji mu je svoju institucionalnu strukturu stavio na puno raspolaganje, podržali su Socijalistička narodna partija i Pozitivna Crna Gora.

Socijaldemokratska partija (SDP), koalicioni partner DPS, pozvala je svoje članstvo da ne izlazi na predsjedničke izbore, a ako izađu da glasački listić učine nevažećim.

Lider SDP Ranko Krivokapić je ocijenio da pobjeda Miodraga Lekića ne bi destabilizovala Crnu Goru.

Galerija

Bonus video: