Pljevlja: Krivične prijave zbog sumnje u kupovinu glasova

U prijavi je navedeno da postoji osnovana sumnja da je njih devet prije održavanja parlamentarnih izbora u oktobru prošle godine nudili i davali novac biračima
79 pregleda 41 komentar(a)
Kupovina glasova Pljevlja, Plakati Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Kupovina glasova Pljevlja, Plakati Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 05.04.2013. 16:48h

Izborni štab nezavisnog kandidata za predsjednika Crne Gore Miodraga Lekića podnijeli su krivične prijave Osnovnom tužilaštvu u Pljevljima protiv devet aktivista i članova Opštinskog odbora DPS-a u u tom gradu zbog osnovane sumnje da su kupovali glasova uoči parlamentarnih izbora u oktobru prošle godine.

Krivične prijave podnijete su protiv Amera Hadžalića, Sadika Buluta, Abdulaha Atka Šulovića, Nade Borović, Joke Đačić, Dušana Kneževića, Dragana Tošića, Dragoljuba Mazalice i Seada Vesnića.

U prijavi je navedeno da postoji osnovana sumnja da je njih devet prije održavanja parlamentarnih izbora u oktobru prošle godine nudili i davali novac biračima, kako bi za uzvrat od njih dobili uvjerenje da će glasati za DPS.

Na taj način, kako se navodi u prijavi oni su počinili Krivično djelo iz člana 186 Krivičnog zakonika CG u kome je propisano da će se kazniti novčanom kaznom ili zatvorom do tri godine lice „koje silom ili prijetnjom prinudi drugog ili na drugi protivpravan način na njega utiče, da na izborima ili referendumu glasa ili ne glasa ili glasa protiv određenok kandidata, izborne liste odnosno predloga“.

Istom kaznom, kazniće se svako ko zahtijeva ili prihvati poklon ili drugu korist za sebe ili drugog da glasa ili ne glasa ili da glasa u korist ili protiv određenog lica.

U prijavi se citira i član zakona koji kaže da će se kaznom do jedne godine zatvora kazniti svako ko nakon obavljenih izbora pozove glasače na odgovornost u vezi sa glasanjem ili zahtjeva od njega da kaže kako je glaso ili zašto je glaso ili nije glasao“, navodi se u prijavi.

U prijavi se od tužilaštva traži da sasluša osumnjičene i odredi im pritvor zbog mogućeg uticaja na svjedoke i ispita lica koja su od njih primala novac, a čija su imena objavljena u dokumentu NVO Mans koje je nedavno objavio Dan.

Iz štaba podsjećaju da krivičnim sankcijama podliježu i ljudi koji su prodali svoj glas, ali da su ovoga puta odlučili da ih poštede krivičnih prijava, jer su svjesni da su ih upravo oni koji su od njih kupovali glasove, doveli na ivicu egzistencije.

Bonus video: