Promovišu Vujanovića poslije nastave

U rožajskim seoskim školama učestali promotivni skupovi podrške kandidatu DPS-a
72 pregleda 16 komentar(a)
Skerepača, Filip Vujanović, Foto: Aida Skorupan
Skerepača, Filip Vujanović, Foto: Aida Skorupan
Ažurirano: 03.04.2013. 16:10h

Seoske osnovne škole u Rožajama ovih dana su podvrgnute klasičnoj zloupotrebi državne imovine u političke svrhe, jer se u većini obrazovnih ustanova na seoskom području u popodnevnim satima organizuju skupovi podrške predsjedničkom kandidatu Demokratske partije socijalista Filipu Vujanoviću.

Tako je juče na ulaznim vratima osnovne škole „Bratstvo – jedinstvo“ na Skerepači bio izlijepljen plakat sa Vujanovićevom slikom, dok su umjesto djece u učionicama su bili aktivisti i DPS i Vujanovićeve pristalice.

Ispred škole je nešto prije 15 sati bilo parkirano između 10 i 20 luksuznih automobila.

Direktor škole „Bratstvo – jedinstvo“ Muzafer Mujević koji je, nakon što je novinarka “Vijesti” fotografisala objekat, izašao iz zgrade, kazao je da je u pitanju selo i da ne postoje druga mjesta na kojima se mogu odvijati promocije.

„Tako je već godinama. Isto je bilo i za prošlogodišnje parlamentarne izbore. Postoji neki prećutni dogovor da se promocije svih stranaka i kandidata mogu odvijati u školi. Nije u pitanju samo ova škola, tako je i u drugim selima“, rekao je Mujević koji nije želio da objasni između koga je postignut taj „prećutni dogovor“.

On je kazao da škola ne naplaćuje „iznajmljivanje u političke svrhe“.

„Promocije se dešavaju poslije radnog vremena. Vujanovićev plakat je zalijepljen pred promociju i odmah će biti skinut. Neće stajati ovdje“, rekao je Mujević.

Zna da je zloupotreba, ali ništa ne može

Na pitanje da li zna da je to zloupotreba državnih resursa u političke svrhe, on je odgovorio da „zna, ali ništa ne može“.

Opšti zakon o brazovanju kaže da u obrazovnoj ustanovi “nije dozvoljeno političko (stranačko) organizovanje i djelovanje” i da će se novčanom kaznom o 1.100 do 5.500 eura kazniti ustanova ako dozvoli političko organizovanje i djelovanje

Prema Zakonu o izboru predsjednika Crne Gore ”kandidat za predsjednika ne može koristiti objekte, finansijska sredstva, vozila, tehnička sredstva i drugu državnu imovinu u svrhu kampanje”, a u Zakonu o finansiranju kampanje za izbor predsjednika kaže se da “kandidati tokom trajanja izborne kampanje ne smiju koristiti sredstva države ili lokalne samouprave, osim ako je to posebnim propisom dozvoljeno”.

Zakonom o finansiranju političkih partija, čije se odredbe dijelom primjenuju i na izbore za predsjednika Crne Gore, zabranjena je distribucija propagandnog materijala u državnim organima, organima državne uprave, organima lokalne samouprave, organima lokalne uprave, javnim preduzećima, javnim ustanovama i državnim fondovima u toku izbornog procesa. Kazna za onog ko prekrši tu odredbu iznosi od 200 do 2.000 eura.

„Vijesti“ su imale informaciju da je u istoj školi prekjuče dijeljen predizborni materijal koji favorizuje Vujanovića. Mujević je to negirao.

„Nije tačno da je materijal dijeljen đacima. Zatekao sam ga na stolu u zbornici i odmah sklonio. Otišao sam da nešto obavim, a kada sam se vratio, predizborni materijal je bio raširen po stolu. Vjerovatno je neko to želio da podvali, da ga fotografiše i objavi“, rekao je Mujević.

Najveću podršku na predsjedničkim izborima 2008. godine, Vujanović je dobio u Rožajama gdje je osvojio 77,81 odsto glasova.

Bonus video: