Bojoviću tražili 30, DPS plaća 3 centa po pismu

Pošta Crne Gore distribuirala letke za Vujanovića na čak 179.000 adresa, iako je odbila sličnu uslugu za nezavisnog kandidata
44 komentar(a)
Ažurirano: 02.04.2013. 08:38h

Pošta Crne Gore ne vidi ništa sporno u tome što su prethodnih dana na adrese skoro 180.000 domaćinstava dostavili koverte sa letkom predsjedničkog kandidata DPS-a Filipa Vujanovića, iako su početkom februara odbili usluge za kampanju Rada Bojovića uz obrazloženje da je praksa da ne distribuiraju nekovertirane pošiljke političkog sadržaja.

Iz Pošte Crne Gore “Vijestima” je juče odgovoreno da, na osnovu zahtjeva agencije “Mapa”, koja radi kampanju za DPS, realizuju distribuciju “neadresirane kovertirane pošiljke svim domaćinstvima na teritoriji Crne Gore”.

“Dakle, riječ je o pošiljci zatvorenog tipa, a ne o reklamnom flajeru otvorenog sadržaja. Agencija “Mapa” je Pošti Crne Gore za realizaciju ovog posla avansno uplatila poštarinu prema važećem cjenovniku”, saopšteno je iz Pošte.

“Vijesti” su ostale uskraćene za odgovor Pošte, koja u svom registru ima 179.404 domaćinstva, na pitanje koliko je ta usluga koštala DPS.

Izvršni direktor “Mape” Saša Vuksanović kazao je “Vijestima” da je za tu uslugu agenciji “ispostavljena faktura prema važećem cjenovniku Pošte Crne Gore na ukupan iznos od 5.588,08 eura”.

S obzirom na broj registrovanih domaćinstava, ispada da je isporuka kovertiranog Vujanovićevog letka koštala oko tri centa po pošiljci

S obzirom na broj registrovanih domaćinstava, ispada da je isporuka kovertiranog Vujanovićevog letka koštala oko tri centa po pošiljci.

“Faktura je uredno plaćena, a u cijenu ove usluge uračunato je i kovertiranje pošiljke, koje je bilo obavezujuće”, dodao je Vuksanović.

Kada su početkom februara odgovarali na pitanja na osnovu kog zakona ili uredbe se pozivaju kada su odbili da distribuiraju Bojovićeve letke, portparolka Pošte Vesna Novović je kazala da je u tom preduzeću praksa da se neadresirane pošiljke ne koriste u svrhe političkih kampanja.

"Ova usluga, distribucija pošiljke otvorenog sadržaja, u dosadašnjem periodu nije korišćena u ove svrhe. Sektor koji se bavi prodajom je, u konkretnom slučaju, postupio u skladu sa dosadašnjom praksom", saopšeno je tada iz Pošte.

Ona je tada kazala i da svaki korisnik može koristiti zatvorenu pismo kao način komunikacije sa ciljnim grupama, što je Pravdenoj i ponuđeno.

Međutim, Bojović je sinoć “Vijestima” kazao da je postupak Pošte dodatni dokaz političke diskriminacije i zloupotrebe javnog preduzeća od strane DPS-a, u čemu je ta partija specijalizovana već 20 godina.

On je naveo da je sa Poštom bio postignut dogovor da distribuiraju 20.000 letaka za 600 eura. Od toga je je 12.000 trebalo da bude distribuirano u gradskom jezgru Podgorice, 5.000 u cenru Nikšića i 3.000 na Cetinju.

“Kada smo im poslali letak i kada su pročitali sadržinu, rekli su da političke letke ne žele da distribuiraju i dali nam mogućnost da se leci kovertiraju po cijeni od 30 centi, što se može i danas vidjeti na zvaničnom sajtu Pošte. Mi smo u startu ocijenili da riječ o političkoj diskriminaciji i nijesmo željeli da pričamo o cijeni”, kazao je Bojović.

Na informaciju da je Mapa platila svega tri centa po pismu, Bojović je rekao da je nemoguće da je ista cijena za kovertiranu i nekovertiranu pošiljku i da je neko zloupotrijebio položaj u Pošti i oštetio tu kompaniju.

Prema važećem cjenovniku na sajtu Pošte, isporuka pisma koje teži manje od 20 grama, a koje bi koštalo jedan euro, iznosi oko 30 centi.

S obzirom na to da su iz Pošte saopštili da je “Mapa” tražila distribuciju svim domaćinstvima na teritoriji Crne Gore, prema okvirnoj računici, i uz uslov da koverta košta znatno manje od eura, DPS bi ovakva vrsta reklame, prema zvaničnom cjenovniku pošte, trebalo da košta najmanje dvadeset hiljada eura.

Prema važećem cjenovniku na sajtu Pošte, isporuka pisma koje teži manje od 20 grama, a koje bi koštalo jedan euro, iznosi oko 30 centi

Rukovodstvo pošte je prošlog mjeseca prozivano za zloupotrebu u partijske svrhe, te da su rukovodioci pošti u Nikšiću na izborima 2006. i u Podgorici na izborima 2009. dostavljali spisak na kojem se navodi kako zapoleni da glasaju.

Otvoreno - zatvoreno

U slučaju Pravedne iz Pošte je "Vijestima" tada rečeno da je usluga neadresirane pošiljke usluga koja podrazumijeva distrubuciju "reklamnog materijala istovjetnog sadržaja".

"Riječ je o pošiljkama otvorenog sadržaja. Usluga je prvenstveno koncipirana kao podrška reklamnim kampanjama u cilju boljeg predstavljanja usluga ili proizvoda", rekla je Novović.

"Ova usluga, distribucija pošiljke otvorenog sadržaja, u dosadašnjem periodu nije korišćena u ove svrhe. Sektor koji se bavi prodajom je, u konkretnom slučaju, postupio u skladu sa dosadašnjom praksom". Ona je naglasila da svaki korisnik može koristiti zatvorenu pismonosnu pošiljku kao način komunikacije sa ciljnim grupama, što je Pravdenoj i ponuđeno. Međutim, portparol Pravedne Milena Bešić kazala je da je u pitanju usluga koju u Pošti nazivaju "direktni marketing", a koja se odnosi na uslugu neadresirane pošiljke.

"A to je dijeljenje letaka po poštanskim sandučićima. Mi smo se odlučili za uže jezgro Podgorice i još dva grada. Sve je bilo dogovoreno, čak i da im dostavimo flajere, tražili su nam sadržaj letka koji sam poslala, nakon čega su odustali, iako su prije toga znali da je riječ o reklami za predsjedničkog kandidata", objasnila je Bešić.

Galerija

Bonus video: