Popović slagao da LP neće podržati Vujanovića

Kazao da će podržati kandidaturu Filipa Vujanovića samo ako do izbora promijeni stavove koji se tiče identitetskih pitanja
82 pregleda 9 komentar(a)
Andrija Popović, Filip Vujanović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Andrija Popović, Filip Vujanović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 01.04.2013. 11:32h

Lider Liberalne partije Andrija Popović nije govorio istinu kada je kazao da će podržati kandidaturu Filipa Vujanovića samo ako do izbora promijeni stavove koji se tiče identitetskih pitanja, pokazuje nova analiza Istinomjera.

“Poznato je da je LP sa Vujanovićem imao velika mimoilaženja oko identitetskih pitanja, odnosno oko inicijativa za promjenu državnih simbola i skraćenje himne. Za nas je to neprihvatljivo, tako da hipotetički, ako ne budemo imali svog kandidata, a Demokratska partija socijalista predloži Vujanovića, podržaćemo ga jedino ukoliko promijeni dosadašnje stavove”, kazao je Popović u januaru.

Na prijedlog Predsjedničkog kolegijuma, Glavni odbor Liberalne partije je većinom glasova odlučio da ta partija podrži kandidata Demokratske partije socijalista Filipa Vujanovića na predsjedničkim izborima.

“Na prijedlog Predsjedničkog kolegijuma Glavni odbor je većinom glasova donio Odluku kako je shodno zaključenom sporazumu o zajedničkom političkom djelovanju svih sedam konstituenata vladajuće kaolicije osnovni interes LP kao državotvorne političke partije da po prvi put podrži kandidata DPS-a Vujanovića na predsjedničkim izborima koji će se održati 7.aprila 2013. godine, sa vjerom da nas neće razočarati u narednom predsjedničkom mandatu bez obzira na naše dosadašnje krupne razlike oko crnogorskih identitetskih pitanja. Glavni odbor je ovlastio Predsjednički kolegijum da odredi nivo eventualnih aktivnosti liberala u završnici predsjedničke kampanje”, navedeno je u zvaničnom saopštenju.

U saopštenju se ne navodi da je Vujanović promijenio svoje stavove o državnim simbolima, a iz njegovih javnih nastupa je jasno da to nije ni učinio, komentariše Istinomjer.

Godina prošla, a strategije nema

"Naša vlada će najbolje doprinijeti unapređenju prava LGBT osoba u Crnoj Gori, kako kroz kampanje u javnosti o štetnosti homofobije, tako i kroz obuku službenika u nadležnim organima, naročito policiji i tužilaštvu, o zaštiti prava ovih osoba. Jer, naša politika je jasna: u Crnoj Gori niko ne smije da živi u strahu i bude nevidljiv. U tom cilju Vlada će u ovoj godini usvojiti Strategiju borbe protiv homofobije, a biće iniciran i projekat poboljšanja pravnog položaja homoseksualnih parova u društvu. Takođe, stvaramo pretpostavke za organizovanje prve parade ponosa u Crnoj Gori”, rekao je u novembru ministar pravde Duško Marković.

Strategija o kojoj je govorio Marković nije usvojena do kraja 2012. godine. Umjesto toga, sredinom decembra je novi ministar ljudskih i manjinskih prava Suad Numanović najavio da će taj dokument (doduše pod drugačijim nazivom) biti usvojen u prvome kvartalu 2013. godine, komentariše Istinomjer.

Vlada još nije usvojila pomenutu strategiju, a u međuvremenu je radna verzija toga dokumenta naišla na dijametralno različite ocjene dvije nevladine organizacije koje zastupaju interese LGBT zajednice – LGBT Forum Progres i Juventas.

Marković nije ispunio dato obećanje, a Istinomjer podsjeća da se približava i rok za ispunjenje obećanja koje je dao gospodin Numanović.

Bonus video: