nema kampanje

U Malesiji prijete bojkotom: Bez kampanje za Vujanovića

Prema saznanjima "Vijesti", za Vujanovića zasad bojažljivo agituju samo stranački ogranci u Ulcinju
141 pregleda 92 komentar(a)
Ažurirano: 30.03.2013. 18:16h

Predstavnici albanskih stranaka neće pozivati birače da na predsjedničkim izborima podrže kandidata DPS-a Filipa Vujanovića, iako su se na to obavezali sporazumom o formiranju vladajuće koalicije.

Iako su izbori naredne nedjelje, prema saznanjima “Vijesti”, albanske partije nijesu aktivne na terenu, a za Vujanovića zasad bojažljivo agituju samo stranački ogranci u Ulcinju. Značajan dio odbora u Malesiji zaprijetio je i bojkotom izbora zbog događaja u Dinoši.

Više sagovornika “Vijesti” iz albanskih partija kazalo je da neće biti terenske kampanje, te da članovima i simpatizerima odavno šalju poruku da sami odluče hoće li izaći na izbore i za koga će glasti. Oni s odbacili mogućnost da Albanci podrže nezavisnog kandidata Miodraga Lekića zbog njegovog članstva u DF-u. Oni su kazali da zbog odnosa DPS-a prema nacionalnim strankama u koaliciji, ali i problemima u Malesiji, postoji mogućnost da dio birača bojokotuje glasanje.

“Teško je ići među birače i tražiti podršku za kandidata partije koja ničim nije pokazala inicijativu prema nama. Nakon izbora obećavali su mjesta u ministarstvima, posao za naše članove i rješavanje pitanja opštine Tuzi, ali su se umjesto toga problemi samo povećavali”, tvrdi jedan od visokih funkcionera albanske stranke koja je u vladajućoj koaliciji.

U albanskim strankama najviše su nezadovoljni što čelnici DPS-a odlažu imenovanje pomoćnika i savjetnika ministara iz albanskih stranaka. Nakon parlamentarnih izbora, dio vlasti su postale koalicija Force i Građanske inicijative Vaselja Siništaja, kao i politički savez Albanske alternative Đerđa Camaja, Demokratske partije Fatmira Đeke i Demokratskog saveza Mehmeda Bardhija.

Njima je iz DPS-a obećano da će nakon formiranja vlasti dobiti po dva savjetnička mjesta u ministarstvima, kao i po dva mjesta pomoćnika ministara. Iako su predstavnici albanskih stranaka dostavili imena kandidata za te funkcije, do sada niko od njih nije imenovan.

“Zbog tih obećanja ušli smo u vlast, i sada se osjećamo nasamareno”.

Problem između albanskih stranaka i DPS-a izazvalo je i odlaganje referenduma za punopravnu opštinu Tuzi, koji je prvobitno bio najavljen za predsjedničke izbore, pa je odložen za kraj septembra, nakon uslovljavanja podršci Vujanoviću. Čašu je prelilo ponašanje vlasti tokom događaja u Dinoši, kojoj se zamijera što nije pokušala da smiri tenzije zbog zabrane sahrane u tom selu, niti da spriječi prebijanje mještana koji su blokirali put. Da će izbore bojkotovati najavili su putem medija i predstavnici mještana Dinoše, koji su tada poručili da DPS kod njih više nema šta da traži.

“Zbog skandaloznih izjava gradonačelnika Miomira Mugoše, intervencije policije i ponašanja vlasti koja je samo podgrijavala tenzije, sve su glasnije najave da se otvoreno bojkotuju izbori. Postoji mogućnost da se na dan izbora utiče na ljude da ne izlaze na birališta, ali je već sad sigurno da će se voditi kampanja po kućama da izbori prođu bez nas”, kazao je sagovornik “Vijesti” iz Demokratske unije Albanaca (DUA).

Tenzije u Dinoši prelile čašu odbornicima u Malesiji

Da bi bojkot mogao uticati na rezultat izbora potvrđuju i podaci sa oktobarskog glasanja gdje je vladajuća koalicija u Podgorici imala skoro pet hiljada glasova manje od opozicije. Na parlamentarnim izborima u oktobru albanske stranke u Malesiji osvojile su skoro 2.500 glasova. Za razliku od njih, DPS je na parlamentarnimm izborima u Malesiji osvojila rekordnih tri hiljade glasova.

Gegaj: Referendum niko ne dovodi u pitanje

Funkcioner DPS-a Nikola Gegaj negirao je da su sukobi mještana u Dinoši povezani sa referendumom za Tuzi, navodeći da će izjašnjavanje građana biti organizovano u septembru. Gegaj je poručio da je politička obaveza da se što prije počne sa izgradnjom centralnog gradskog groblja za Malesiju, jer za početak realizacije ove investicije nema vremana za čekanje.

„Ako postoje imovinski sporovi, a kažu da postoje, onda svako neka preuzme svoju odgovornost”, kazao je Gegaj. On je naveo da je i ranije bilo pokušaja da se Malesija podijeli po vjerskim šavovima, ali zahvaljujući demokratskoj zrelosti i visokoj svijesti građana tog područja one nijesu uspjele. .

Galerija

Preporučujemo za Vas