Damar: Za članstvo u NATO svega 28,4 odsto građana

Anketa Demokratskog fronta je pokazala da je za NATO i dalje najveća podrška među bošnjačkom i albanskom zajednicom
92 pregleda 0 komentar(a)
NATO karavan, Foto: Savo Prelević
NATO karavan, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 25.03.2013. 15:59h

Članstvo Crne Gore u NATO-u podržava 28,4 odsto građana, dok državu u Evropskoj uniji vidi nešto više od 54 procenta, pokazuje istraživanje rađeno za potrebe Demokratskog fronta (DF).

Istraživanje je pokazalo da se za ulazak Crne Gore u NATO-u zalaže svega 51 odsto pristalica Demokratske partije socijalista (DPS).

Agencija Damar je tokom januara sprovela predizborno istraživanje javnog mnjenja za potrebe Fronta, koje je osim stranačkog rejtinga, ispitivalo i rasploženje građana prema članstvu u NATO-u i EU.

Istraživanje je pokazalo da je protiv uključenja Crne Gore u Sjevernoatlantski savez je 47 odsto građana, a 26, 6 procenata je neopredijeljeno. Crnu Goru u Uniji ne vidi 23, 7 procenata, dok je 22,2 odsto na pitanje o članstvu odgovorilo sa "ne znam".

Prema informacijama "Vijesti", za NATO je očekivano i dalje najveća podrška među bošnjačkom i albanskom zajednicom, dok je podrška polovična kod onih koji se nacionalno izjašnjavaju kao Crnogorci. Najmanja podrška za NATO je među srpskom etničkom grupom.

Komunikaciona strategija nije dovoljna

Zamjenik šefa NATO-a Aleksandar Veršbou nedavno je kazao da od crnogorskog premijera i šefa DPS-a Mila Đukanovića očekuje da se lično angažuje kako bi građani shvatili prednosti članstva u Alijansi. Veršbou je ocijenio da je javna podrška NATO-u još preniska.

Nova Đukanovićeva Vlada je prije tri mjeseca najavila zaokret u aktivnostima promovisanja NATO-a, te izmjenu Komunikacione strategije. Tada je saopšteno da će "komunikacija sa građanima" biti prioritet.

Od toga je, zasada, jedino preimenovan Savjet za partnertsvo za mir u Savjet za NATO, a premijerov savjetnik Nebojša Kaluđerović za nacionalnog koordinatora.

Direktor nikšićkog Alfa centra Aleksandar Dedović smatra da donošenje i usvajanje nove Komunikacione strategije neće samo po sebi doprinijeti povećanju podrške javnosti članstvu u NATO-u, ukoliko se paralelno sa tim procesom ne promijeni odnos institucija i građana.

"Do sada su se iza tog dokumenta sakrivali svi propusti i nedostatak veće podrške integracijama u NATO. Ipak, to je samo djelimično tačno. Razlog je i nepostojanje snage da se uoče i priznaju lični propusti i greške, kao i nedostatak volje da se one isprave", ocijenio je Dedović.

Prošlogodišnji NATO kamp REACT, na kojem je govorio i Đukanović, koji tradicionalno organizuje Alfa centra i zasad je jedini javni skup u Crnoj Gori na kojem se promoviše članstvo u alijansi.

"Nova strategija Vlade ne bi trebalo da bude bilo kakva prepreka da Alfa centar i svi oni koji iskreno žele da rade u ovoj oblasti ne doprinesu da što veći broj građana posjeduje tačne i razumljive informacije o karakteru NATO-a i onome šta ovo članstvo znači za Crnu Goru i nas građane. Siguran sam da će tada i shvatanje i podrška javnosti ovim procesima biti i izraženija i iskrenija", kazao je Dedović.

Bonus video: