Lekić: Pred izbore se raspiruju podjele u Malesiji

Lekić je naveo da je to "politikanstvo" dobro poznato svakom u tom kraju i da je protiv interesa čitave Malesije
40 komentar(a)
Dinoša groblje protest, Foto: Luka Zeković
Dinoša groblje protest, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 24.03.2013. 18:41h

U Malesiji pred svake izbore neko nastoji da raspiri i osnaži podjele, a istovremeno se legitimni zahtjevi za lokalnom samoupravom Tuzi i dalje beskrajno guraju u drugi plan, kazao je predsjednički kandidat Miodrag Lekić.

Iz Lekićevog izbornog štaba saopšteno je da je on danas posjetio Tuzi, gdje je razgovarao sa političkim aktivistima različitih albanskih partija i sa građanima.

"Kad god se primaknu izbori, neko u Malesiji nastoji da raspiri i osnaži podjele i svađe među komšijama, rođacima i prijateljima. A istovremeno se legitimni zahtjevi za lokalnom samoupravom Tuzi i dalje beskrajno guraju u drugi plan”, rekao je on.

Lekić je naveo da je to "politikanstvo" dobro poznato svakom u tom kraju i da je protiv interesa čitave Malesije, navodeći da će se boriti protiv takvih i sličnih manipulacija.

On je podsjetio sagovornike i na svoje trajno lično opredjeljenje - da se uvijek protivi svakom političkom maksimalizmu.

Lekić je naveo da se jednako protivio maksimalizmu Beograda prema Kosovu tokom perioda 1992/93 godine, što je, kako je kazao, tada jasno saopštavao prištinskim medijima na albanskom jeziku, “baš kao što se danas protivi nekim maksimalističkim zahtjevima koji dolaze iz Prištine”.

"Kao što sam tada ustajao u odbranu legitimnih političkih zahtjeva albanske strane, tako se danas zalažem za one političke zahtjeve koji su razumni i kompromisno ostvarivi, a dolaze sa srpske strane. Ja sam uvijek imao naglašeni sluh za zahtjeve slabijeg i obespravljenog”, rekao je on.

Lekić je dodao da je uvijek insistirao na pravednim i kompromisnim rješenjima.

“Ja iskreno priželjkujem rješenje koje će biti rezultat dogovora albanske i srpske strane, i kao predsjednik Crne Gore ću imati aktivan stav na iznalaženju takvog pravednog rješenja, koje bi vodilo trajnoj stabilnosti u regionu", zaključio je on.

Bonus video: