Kritike na račun Crne Gore: EU ne poznaje "kumove" i "veze"

"To je zajedno sa nepotizmom i klijentelizmom, sve zapravo nešto što se može svrstati pod korupciju”, rekao je ambasador Austrije Martin Pamer
23 komentar(a)
Martin Pamer, Foto: Savo Prelević
Martin Pamer, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 23.03.2013. 15:07h

Mladim ljudima u Crnoj Gori i zemljama regiona želim puno hrabrosti i entuzijazma da se ostvare nepohodne promjene. Crnogorci treba da promijene svoju, inače prirodom predivnu zemlju, koja to zaista zaslužuje. Vrijedno je napraviti napor da se promjene dogode i to što prije, to bolje, poručio je austrijski ambasador u Crnoj Gori Martin Pamer.

Otvarajući u Tivtu trodnevnu regionalnu konferenciju mreže Evropskog foruma Alpbah pod nazivom „Zapadni Balkan 2013-2020: politički, ekonomski i bezbjednosni izazovi”, on je rekao da su demokratija, vladavina prava i tržišna ekonomija temeljni postamenti EU, i naglasio da je 2012. bila relativno dobra sa stanovišta evropske perspektive Zapadnog Balkana, posebno za Hrvatsku koja ulazi u EU i Crnu Goru koja je započela taj proces “a i odnosi Srbije i Kosova su se popravili”.

Pamer je rekao da treba “zadržati optimizam i dobar duh za dalje integracije i ispunjavanje evropskih ciljeva”

Pamer je poručio da građani treba da osjete benefite od približavanja države EU i to ne samo kroz donošenje i usvajanje, na evropskim pravilima utemeljenih novih nacionalnih zakona i propisa.

“Treba te zakone bolje i više implementirati u praksi, pa će građani odmah kroz to osjetiti napredak i benefite od probližavanja Crne Gore EU”, poručio je austrijski ambasador.

On je rekao da treba “zadržati optimizam i dobar duh za dalje integracije i ispunjavanje evropskih ciljeva”. Pamer je dodao i da suština modernog kapitalizma sve više prestaje da bude “činiti ono što je dobro samo za pojedinca, već preduzimati ono što će benefite donijeti cijeloj zajednici”, što bi na umu trebali da imaju i mladi u Crnoj Gori.

Govoreći o prilikama u regionu, on je kazao da u odnosu na ideal na kojem se temelji Evropa, na Zapadnom Balkanu ima i slučajeva “stagnacije u primjeni eropskih standarda i djelimičnog razvoja”, kao i “nestabilnosti, premalo stabilnosti ali i prestabilnih oligarhijskih društava”.

Erhard Busek, počasni predsjednik Evropskog foruma Alpbah, kazao je da za razliku od nekadašnje političke podjele na Zapad i Istok, u Evropi danas postoji ekonomska podjela na bogati sjever i siromašni jug.

Konferencija je okupila mlade članove inicijativnih grupa Evropskog foruma Alpbah iz Crne Gore, Srbije, Makedonije, Hrvatske, Kosova, BiH i Albanije, a na njoj učestvuju strane diplomate, predstavnici NVO sektora, crnogorske Vlade i Skupštine.

Učesnici skupa, među kojima je bio i šef delegacije EU u Crnoj Gori Mitja Drobnič, sinoć su raspravljali o evropskoj dužničkoj krizi i mogućnostima za oporavak ekonomije, danas će razgovarati o novim prijetnjama bezbjednosti u regionu, a u nedjelju o održivoj filantropiji i građanskom društvu.

Bonus video: